STF Värmland Lokalavdelning

Kontaktperson

Margit Vestlund

Telefon: 0703-335922

stf.varmland@la.stfturist.se

Postadress

STF Värmland Lokalavdelning

Våra kommuner

Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby, Årjäng

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Flera stora personligheter ur den svenska litteraturen har beskrivit Värmland. Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding, Nils Ferlin och Erik Gustaf Geijer är några av de stora, som har författat om de djupa skogarna och det glittrande vattnet.
Läs mer

Värmlands natur är av skiftande karaktär. Södra delen närmast Vänern hör till Götalands centrala slättbygder, medan det längre norrut mellan de långa dalarna Fryksdalen och Klarälvsdalen utbreder sig stora skogar. Längst i norr finns bergstoppar på nästan 700 meter över havet, och härifrån är det nära till kalfjäll i Dalarna och Norge.

Värmland har stor rikedom på sjöar och vattendrag. Mest kända är Frykensjöarna och Klarälven. Denna rinner genom Karlstad, som är landskapets huvudort med bland annat universitet och stor hamn. Södra Värmland har också vackra skärgårdar.

Tillgången på skog och kraften i vattenfallen har varit basen för pappersindustrin. De mindre pappersbruken är numera nerlagda och ersatta med några få stora anläggningar. Östra Värmlands mineralrikedom låg till grund för de många nu nerlagda hyttorna och bruksherrgårdarna. Namn som Brattfors, Persberg, Nordmark och Långban är kända namn inom området.

För medlemmar i lokalavdelningen Värmland finns ett rikt och varierat programutbud. Naturupplevelser i form av vandringar, cykelturer, båtturer och fågelskådning är en stor del av verksamheten. Studiebesök på kulturinstitutioner, förvaltningar och företag är ofta förekommande inslag liksom föredrag, bildvisningar och olika kulturella arrangemang. På sommaren görs ofta en fjällresa. Varje år genomför lokalavdelningen också studiecirklar med varierande teman.

Lokalavdelningen bildades 1976 och har cirka 300 medlemmar.

Aktiviteter

 • 25 Maj 2024

  • 25

   Maj

   2024

  Biologiska mångfaldens dag 2024

  Tillsammans med STF Karlskoga/Degerfors uppmärksammar vi biologiska mångfaldens dag. Vandring gröna promenaden, längs Timsälven, till Fjärils och humleträdgården på Sågholmen, ca 2,4 km. Karlskoga naturskyddsförening berättar om biologiska mångfalden.

  Läs mer

  Samling vid Norrstrandskyrkan, Karlstad 9 för samåkning eller vid Rävåsskolan , Karlskoga 10. Ta med matsäck
  Pris

  Medlem: 20 kr

  Icke-medlem: 40 kr

 • 01 Jun 2024

  • 01

   Jun

   2024

  Dagstur till Ekshärad

  Vi åker buss till Ekshärad och börjar med att besöka Ekshärads kyrka och kyrkogård, där vi får en guidad vandring. Vi äter lunch och därefter en fin vandring runt Igeltjärn. Ca 15.00 är vi klara för hemfärd via Tossebergsklätten och eftermiddagsfika.

  Läs mer

  OBS resan är inställd!! Samling vid Norrstrandskyrkan för avresa med buss 8.30. Pris är exklusive lunch och fika och baserat på minimum 20 deltagare.
  Pris

  Medlem: 425 kr

 • 03 Aug 2024

  • 03

   Aug

   2024

  Tresticklans nationalpark i Dalsland

  Vi vandrar någon av nationalparken, Tresticklans leder om ca 10 km.

  Läs mer

  Samling Norrstrandskyrkan, Karlstad 8.30 för gemensam bussfärd till Tresticklans nationalpark vid norska gränsen. Ta med matsäck.
  Pris

  Medlem: 400 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.