Just nu är det många som ringer till oss och vi har därför längre väntetider än normalt. Information från STF med anledning av coronaviruset hittar du här. STF drabbas precis som hela samhället av coronakrisen. Läs här hur du kan hjälpa.

Företagsbesök i Vetlanda och industrimuseet Mela kvarn

placeholder for local activities whithout image.

Aktivitet

STF Värend

25 Aug 2020

 • 25

  Aug

  2020

Pris ej bestämt

Medlem i STF
Mer info senare ...
Utförlig info kommer när vi presenterar höstprogrammet.

Typ av aktivitet: Kulturarrangemang Studiebesök

Aktiviteter

 • 01 Jan - 30 Jun 2020

  • 01

   Jan

   2020

  • 30

   Jun

   2020

  Aktiviteter 2020

  Vinterns och vårens program är nu publicerat här på webbplatsen. Vi har även en pappersfolder, som distribueras ut till bl.a. Turistbyrå, bibliotek och vandrarhem i närområdet. --- Under fliken "Genomförda program" (uppe till höger under startbilden) återfinns den gångna höstens program, presenterat i form av vår folder.

  Läs mer

  P.g.a. riskerna med Coronavirus/Covid-19 har STF Värend valt att ställa in alla planerade aktiviteter fram t.o.m. 6 maj.
  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

 • 14 Apr 2020

  • 14

   Apr

   2020

  Emballator, plastfabrik

  Emballatorgruppen består av ett flertal företag med den gemensamma ambitionen att ta fram förpackningslösningar som gör livet enklare. Vi gör ett besök på Växjöfabriken som har längst erfarenhet i Norden av att utveckla och tillverka kapsyler och andra förslutningar. Här får vi information om företaget och därefter blir det en guidad rundvandring i produktionen. Vi avslutar med lunch på något närliggande ställe.

  Läs mer

  Inställd pga risk för spridning av Coronavirus
  Pris

  Medlem: 120 kr

  Icke-medlem: 160 kr

 • 16 Apr 2020

  • 16

   Apr

   2020

  Emballator, plastfabrik, repris

  På grund av stort intresse gör vi ett nytt besök på Emballator. Företagspresentation och guidad rundvandring. ----- Emballatorgruppen består av ett flertal företag med den gemensamma ambitionen att ta fram förpackningslösningar som gör livet enklare. Vi gör ett besök på Växjöfabriken som har längst erfarenhet i Norden av att utveckla och tillverka kapsyler och andra förslutningar. Här får vi information om företaget och därefter blir det en guidad rundvandring i produktionen. Vi avslutar med lunch på något närliggande ställe.

  Läs mer

  Inställd pga risk för spridning av Coronavirus
  Pris

  Medlem: 120 kr

  Icke-medlem: 160 kr

 • 23 Apr 2020

  • 23

   Apr

   2020

  Stierngranat, Norrby Ängar, Rost & Blandat

  Vi åker till Ann Hörlén, på gården Norrby Ängar, där vi får ekologisk fika och information om gårdens verksamhet. Därefter ”Rost & Blandat”, ett annorlunda och kreativt företag. Ing-Marie och Nisse Emilsson återbrukar det andra slängt. Ingenting i deras butik är inköpt. Efter lunch får vi veta allt om Malte Stierngranat, en mycket intressant man - säregen och vittberest, som levde 1871-1960. Han genomförde det han hade bestämt. Gifte sig rikt och byggde en kopparklädd pyramid, där han ligger begravd. --- Tilläggsinformation: --- Gården Norrby Ängar ägs av Ann och Mattias Hörlén. De bedriver köttproduktion och allt på gården är KRAV-certifierat. Köttet från får och nöt styckas och säljs i gårdens butik, där även fårskinn finns till försäljning. --- Malte Liewen Stierngranat var en mycket driftig man som i unga år “rymde” till Amerika för att hitta en rik kvinna att gifta sig med. Han fann henne, efter många förvecklingar. Guiden berättar en nästan otrolig historia om denna säregna, vittberesta och charmerande man som bl.a. blev god vän med Amerikas president. När man åker tåg förbi Aneby passerar du en nedlagd järnvägsstation som han lät anlägga intill sin herrgård, för att slippa ta sig till Nässjö. Han lät bygga och anlägga hus, trädgårdar och en kopparklädd pyramid, som är i skala med Cheopspyramiden utanför Kairo. Där är han och familjen begravda. Vi får se pyramiden inifrån. För att bli guidade på museet och pyramiden måste man ingå i en grupp, så passa på!

  Läs mer

  Inställd pga risk för spridning av Coronavirus
  Pris

  Medlem: 250 kr

  Icke-medlem: 290 kr

 • 06 Maj 2020

  • 06

   Maj

   2020

  Sliperiet Gylsboda (Mineraler), Pratensis (Fröer)

  Gylsboda Sliperi och stenbrott. Smålands svarta guld. Vi blir guidade av Hans-Eric Frodig som har en av Europas största privata samlingar av mineraler och fossiler, ca 2000 stycken. Den äldsta fossilen i samlingarna är 540 miljoner år gammal. Ett svindlande tidsperspektiv ger Hans-Eric när han beskriver tiden som ett dygn på 24 timmar så har människan bara funnits de sista 15 sekunderna! Det är bara i Sverige som den svarta diabasen är brytbar. Till Småland kommer därför många utländska konstnärer för att utföra sina konstverk i Diabas. Den största stenen som har tagits upp var 1912, (3,8 m3, 16,5 ton). Sliperiet är en plats som får leva och utvecklas vidare med silversmed Pia Lindberg som ansvarig. Hon berättar om utställningar och sitt silverhantverk med diabas. I ett av husen som tillhör sliperiet bodde under några år Harry Martinsson som skulle ha fyllt 100 år 2019. Efter lunch besöker vi Inger och Mats Runesson som berättar om sitt företag Pratensis, som är latin och betyder “växa på äng”. Många ängsväxter är på väg att bli ovanliga och andra utrotningshotade. Pratensis odlar ängsväxter och plantor för att få frö som sedan säljs till företag och privatpersoner. Vissa fröer kan man skörda maskinellt och andra får man plocka för hand. Ett drygt arbete som prisades med “Årets Pollinatör 2019”. Att anlägga en bit av trädgården till äng är inte svårt och mycket vackrare och bättre för den biologiska mångfalden än stenkross. Möjlighet till inköp av plantor och fröer.

  Läs mer

  Inställd pga risk för spridning av Coronavirus
  Pris

  Medlem: 220 kr

  Icke-medlem: 260 kr

 • 14 Maj 2020

  • 14

   Maj

   2020

  Stenfors naturreservat och gammal järnbruksmiljö

  Vid Bräkneåns strand, strax söder om Tingsryd, ligger Stenfors. Här kan du uppleva både vacker natur och spännande kulturhistoria. Vi blir guidade i området av Hembygdsföreningen och kommer även tillsammans med guide vandra den ca 5 km långa kulturstigen, som går genom reservatet. För de som önskar, finns det möjlighet att på egen bekostnad äta lunch på Kvarnen i Knällsberg, som ligger strax söder om Stenfors. Meddelas vid anmälan.

  Läs mer

  Begränsat antal deltagare. Obs! Ta med eget förmiddagsfika!
  Pris

  Medlem: 20 kr

  Icke-medlem: 40 kr

 • 26 Maj 2020

  • 26

   Maj

   2020

  Studiecirkelns resa till Öland

  När vi har läst cirkeln bestämmer vi vilka besöksmål vi vill se. Resan är öppen även för dig som inte gått studiecirkeln. Mer information kommer senare. Preliminärt: Himmelsberga gård, Ismantorps borg, Ottenby … (?)

  Läs mer

  Begränsat antal deltagare. Mer information kommer senare.
  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

 • 25 Aug 2020

  • 25

   Aug

   2020

  Företagsbesök i Vetlanda och industrimuseet Mela kvarn

  Utförlig info kommer när vi presenterar höstprogrammet.

  Läs mer

  Mer info senare ...
  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.