STF Stockholm Nordost Lokalavdelning

Kontaktperson

Hans Waldebäck

Telefon: 070-3242889

stfstockholmnordost@stfturist.se

Postadress

STF Stockholm Nordost Lokalavdelning - c/o Karlsson, Slussbrovägen 16, lgh 1003, 18441 Åkersberga

Våra kommuner

Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

I Danderyd har människor levat sedan stenåldern och Täbys historia går också långt tillbaka.
Läs mer

En mångfald av fornlämningar och runristningar i trakten vittnar om vikingarnas liv och leverne med bondehövdingen Jarlabanke i spetsen. Runriket omfattar Täby kyrkby och Vallentuna, som för övrigt är Sveriges mest runstenstäta kommun.

I Danderyd och Djursholm präglades det mondäna livet redan på 1500-talet med Djursholmsgodset och ätten Banér som nav och storgodsägare. Godset omfattade hela Danderyd, Lidingö och delar av Täby. Flera av våra mest kända författare och kulturpersonligheter som Viktor Rydberg, Elsa Beskow och Alice Tegnér har växt upp i dessa trakter.

I havsbandet ligger kommunen Österåker på över tusen öar och inbjuder till härliga skärgårdsupplevelser. Vattenvägarna var betydelsefulla långt in på medeltiden och många väljer att ta kanoten och följa vikingarnas spår via Långhundraleden från Trälhavet till Uppsala.

Vid Näsbyviken av Stora Värtan finner vi Näsby slott som byggdes omkring 1660 efter ritningar av Nicodemus Tessin. Slottet är idag ett konferenshotell. Och vid Rönningesjön, också i Täby, hittar vi naturreservatet Rönninge by, en välbevarad gårdsmiljö med hus från 1600-talet. Angarnsjöängens naturreservat ligger bara ett par kilometer utanför Vallentuna och är en fågelsjö med flera spår av boplatser från bronsåldern. Andra sköna platser är Bogesundslandet med Bogesunds slott som uppfördes i mitten av 1600-talet. Under sommaren ges guidade visningar om slottets spännande historia. Ett välbesökt turistmål är också Wira bruk som är en hantverksmiljö med gamla anor. Här tillverkades värjor och andra vapen till svenska armén under stormaktstiden. Sommarens höjdpunkt är Wiraspelen som är en teaterförställning som tar upp arbetet och livet för smedernas familjer under 1700-talet.

För den som är intresserad av lite längre vandringar finns Roslagsleden. Leden är närmare nitton mil lång och sträcker sig från Danderyd till Grisslehamn och passerar genom Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker och förbi Norrtälje. Längs Roslagsleden finns gott om kulturella sevärdheter.

Lokalavdelningen bildades 2006 och samlar cirka 400 medlemmar.

Aktiviteter

 • 25 Nov - 26 Nov 2019

  • 25

   Nov

   2019

  • 26

   Nov

   2019

  Studiebesök och ölprovning i Danderyd

  Kl.18.30 måndag eller tisdag 25 resp. 26 november samlas vi på Sätraängsvägen 134 för att besöka Danderyds bryggeri - ett mycket litet, lokalt bryggeri. Förutom att vi får se hur ölbryggning går till blir...

  Läs mer

  Bindande föranmälan till anita.andersson40@gmail.com tel 08 768 17 43 senast 15 nov
  Pris

  Medlem: 250 kr

  Icke-medlem: 280 kr

 • 08 Dec

  • 08

   Dec

   2019

  LUCIAVANDRING

  Vår traditionella Luciavandring utgår även detta år från Hägernäs station.

  Läs mer

  Vi samlas kl.11.00, vandrar runt sjön och gör ett besök i Rönninge by. Paus för medhavd matsäck. STF bjuder på värmande glögg och lussebullar. Anmälan: till Gun Abrahamsson st.benhamra@gmail.com, tel...
  Pris

  Medlem: 30 kr

  Icke-medlem: 50 kr

 • 19 Jan

  • 19

   Jan

   2020

  Har du besökt Institutet Mittag-Leffler i Djursholm?

  Nu besöker vi Villa Mittag-Leffler i Djursholm där Gösta Mittag-Leffler byggde upp ett av världens främsta matematiska bibliotek. Institutet Mittag-Leffler är idag ett betydelsefullt centrum för internationell...

  Läs mer

  Vi samlas kl.14.00 på Auravägen 17, Djursholm och blir guidade av bibliotekarie Mikael Rågstedt. Anmälan: till ulla.giertz@gmail.com ,tel 070-605 30 18 senast 12 jan 2020.
  Pris

  Medlem: 30 kr

  Icke-medlem: 50 kr

 • 22 Jan

  • 22

   Jan

   2020

  Ännu mera (skit-) intressant i Käppala

  En favorit i repris! då vi återigen gör ett intressant studiebesök på Käppala, Lidingö, det stora reningsverket som tar hand om avloppsvattnet från mer än en halv miljon människor.

  Läs mer

  Kl. 13.00 samlas vi vid Käppalaverket, ”entré studiebesök”, Södra Kungsvägen 315 på Lidingö, alldeles vid Lidingöbanans station Gåshaga. Anmälan till thomas.malmsten@gmail.com, senast 13 jan.
  Pris

  Medlem: 20 kr

  Icke-medlem: 40 kr

 • 10 Feb

  • 10

   Feb

   2020

  Vad gör man i riksdagen, egentligen? Besök riksdagshuset!

  Sveriges riksdag som är Sveriges lagstiftande församling består av de av folket valda representanterna, till antalet 349 som leds av en talman. Riksdagsledamoten Per Lodenius hälsar även i vår inifrån...

  Läs mer

  Deltagarantalet är begränsat. Kl.18.15 samlas vi utanför Riksdagshusets entré på Riksgatan. Anmälan: till britt.engdahl@gmail.com, tel 0708-741584 senast 3 febr.
  Pris

  Medlem: 30 kr

  Icke-medlem: 50 kr

 • 20 Feb

  • 20

   Feb

   2020

  Årsmöte med STF Stockholm Nordost i Rådhuset Vaxholm

  Rysshärjningarna – föredrag av Gunnar Lind, därefter sedvanliga årsmötesförhandlingar.

  Läs mer

  Anmälan till hanswaldeback@yahoo.se.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.