STF Södra Vätterbygden Lokalavdelning

Kontaktperson

Anders Larsson

Telefon: 076-1764940

stfsodravatterbygden@stfturist.se

Postadress

STF Södra Vätterbygden Lokalavdelning - Tegelbruksgatan 19, Lgh 1101, 55450 Jönköping

Våra kommuner

Habo, Jönköping, Mullsjö

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Den karaktärsfyllda Vättern med sagoön Visingsö och Taberg med sina hundra meter höga bergväggar är utmärkande i Vätterkretsens region. Men även de många kulturlandskapen och de otaliga spåren från brons- och järnålderns människor är kännetecknande.
Läs mer

Näs borgruin på Visingsö, Visingsborgs slott och de vackra träkyrkorna i Habo och Bottnaryd är alla minnesmärken från svunna tider. Småstadsidyllen Gränna är en festival i färger och har dessutom Sveriges enda polarmuseum, med minnen från Andréexpeditionen, förutom stadens alla polkagrisar.

Det finns utsökta möjligheter till ett rikt friluftsliv i regionen. Inom lokalavdelning område finns ett flertal vandringsleder. Södra Vätterleden, Pustaleden, John Bauerleden och Bankerydsleden är exempel på leder som bjuder på sköna naturupplevelser och sevärdheter. Det finns även gott om fina fiskevatten. Små och stora skogssjöar med vanliga insjöfiskar kompletteras av fisket i Vättern där den berömda vätterrödingen, med lite tur, fastnar på kroken.

Lokalavdelningen strävar efter att kunna erbjuda ett mångsidigt program som alla medlemmar trivs med. Exempel på aktiviteter är korta till medellånga vandringar med natur- kulturinslag, blomsterkunskap, svampplockning. Dessutom genomförs studiebesök hos företag, institutioner och församlingar samt bildvisningar och föredrag.

Lokalavdelningen grundades 1977 och samlar cirka 240 medlemmar.


Den 29 september upphävdes de flesta restriktionerna i Sverige kopplat till covid -19.

Det här innebär att lokalavdelningarna nu har möjlighet att ta emot obegränsat antal deltagare på aktiviteter både inomhus och utomhus. Det är dock viktigt att informera om individens eget ansvar i samband med aktiviteter.

Vid samtliga era aktiviteter bör ni tänka på följande och också informera era deltagare om detta t ex via webben och i utskick:
Håll avstånd, tvätta händerna med tvål och vatten där möjligheten finns. Se till att alltid ha med handsprit.
Stanna hemma om man har symtom som kan tyda på smitta.
Ta alltid närvaro med namn, mailadress och telefonnummer på era deltagare.
Detta för att lätt kunna skicka ut information till alla deltagare om någon får bekräftad smitta i efterhand.
Förhindra spridning av covid-19
Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.
Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt:
hålla avstånd till andra människor, och
särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.
Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Skydda andra mot risk för smitta av covid-19
Var och en bör vara uppmärksam på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma och undvika kontakter med andra människor.

Hämtade från Folkhälsomyndighetens hemsida 2021-10-12

Aktiviteter

 • 07 Aug - 07 Aug 2029

  • 07

   Aug

   2022

  • 07

   Aug

   2029

  Nyhetsbrev till din mejlkorg

  Föreningens nyhetsbrev skickas ut till medlemmarna varje månad, där presenteras månadens aktivitet eller om något nytt finns att erbjuda dig som medlem. Har du en mejladress så kan den skickas till din...

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 01 Okt 2022

  • 01

   Okt

   2022

  Svampvandring Bottnaryd

  Vi kommer att gå ca 2,5 km på delar av Bottnaryds Hembygdsförenings led ”Sjöboleden” och plocka de matsvampar vi hittar, samtidigt som vi får information om de forn- och kulturlämningar vi passerar. Fika...

  Läs mer

  Lördag 1/10. Samling kl.10.00 vid Bottnaryds kyrka eller kl.10.10 vid parkeringen Skräcklagölen. Medtag svampbok, svampkorg och fika.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 13 Okt 2022

  • 13

   Okt

   2022

  Kraftvärmeverket Torsvik

  Vi får guidning (ca 1,5 timmar) om hur det går till för att vi av sopor och flis ska få varmt och skönt i våra hem i Södra Vätterbygden.

  Läs mer

  Torsdag 13/10 kl. 13:45 Kraftvärmeverket, Energivägen 10, Torsvik. Medlemmar gratis och ej medlemmar 40 kr. Ta med jämna pengar eller Swish. Anmälan och info samt ev. betalning till: Roger Storm 0705–465697...
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 40 kr

 • 25 Okt 2022

  • 25

   Okt

   2022

  Industrimuseet Norrahammar

  I gamla fabriksområdets södra ände finns en gul byggnad, där man tillverkade bla. över en million handgräsklippare. I detta hus är det idag ett intressant museum, dels med Norrahammarprodukter och maskiner,...

  Läs mer

  Tisdag 25/10 kl. 18.00, Hammarvägen 39. Anmälan & info peter.isoz@telia.com 0708–869420. Sista anmälningsdag 18/10. Pris: Inträde med guidning och kaffe 60kr. Ej medlem tillkommer 20: -
  Pris

  Medlem: 60 kr

  Icke-medlem: 80 kr

 • 23 Nov 2022

  • 23

   Nov

   2022

  Slottsvillan i Huskvarna

  Slottsvillan är en kulturminnesmärkt Disponentbostad som byggdes av Husqvarnas Vapenfabriks direktör Wilhelm Tham 1895. Villan byggdes som ett privat hem till Wilhelm, hans fru och deras nio barn och tjänstefolk....

  Läs mer

  Onsdag 23/11 kl. 18:00. Hakarpsvägen 3, Huskvarna. OBS. Trappor, Hiss finns inte. Betalning med jämna pengar eller Swish.
  Pris

  Medlem: 50 kr

  Icke-medlem: 70 kr

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.