STF Södertörn Lokalavdelning

Kontaktperson

Annika Swedén

Telefon: 070-6871671

stfsodertorn@stfturist.se

Postadress

STF Södertörn Lokalavdelning - Knopvägen 14, 13344 Saltsjöbaden

Våra kommuner

Haninge, Huddinge, Nacka, Tyresö, Värmdö

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila oss så får du mer information om vår verksamhet

Följ STF Södertörn Lokalavdelning

Facebook

STF Södertörn omfattar fem kommuner i Stockholms läns södra och östra delar. Det finns förorter med betong och villor men också gamla byar och beteshagar, skärgård med stora och små öar och områden med ren vildmark.
Läs mer

Här ligger Tyresta nationalpark, Nackareservatet och många andra naturreservat. Sörmlandsleden passerar Tyresta by mot Rudans gård i Handen och Paradiset i Huddinge.

Den vackra skärgården upptar en stor del av området, värd att besöka både sommar och vinter. Bland 100-tals öar kan nämnas Möja och Nämdö i Värmdö, Ornö och Utö i Haninge och längst ut i havsbandet Huvudskär. I Dalarö finns Sveriges enda marina reservat, Dalarö skeppsvraksområde. Jordbro gravfält i Haninge är näst Birka störst i Stockholms län.

För den som är intresserad av industrihistoria och museer finns t.ex. Nyfors i Tyresö, kulturhistoriskt minnesmärke med anor från 1500-talet, Gustavsbergs Porslinsmuseum i Värmdö, Litografiska museet och Hagalunds Tvätterimuseum i Huddinge och Sveriges enda slagfältsmuseum HAMN i Nacka.

Här finns också slott, kyrkor och herresäten som Tyresö slott och Årsta slott. I Nacka ligger Stora Nyckelviken och Svindersvik, båda välbevarade rokokoanläggningar. Värmdö kyrka är en medeltida stenkyrka med mycket av sina medeltida träskulpturer i behåll.

STF Södertörn ordnar många vandringar, utflykter och studiebesök i närområdet men också vandringsresor, skidresor m.m. lite längre bort.

STF Södertörn bildades 2004 och har ca 500 medlemmar.

Aktiviteter

 • 13 Jan - 26 Maj 2021

  • 13

   Jan

   2021

  • 26

   Maj

   2021

  Veckopromenader I Tyresö - Friluftslivets år

  Promenad runt Långsjön med eller utan stavar. Vi går två och en halv timme inklusive fikarast, året om när vädret är bra. Hör av dig till Ebba.

  Läs mer

  Onsdagar kl. 10.10. Från den 13 januari. Ta med fika. Samling på bron över Gudöån, hållplats Gudö. Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 15 Mar - 31 Maj 2021

  • 15

   Mar

   2021

  • 31

   Maj

   2021

  Vårpromenader i Erstavik, Nacka

  Välkommen med på promenad i vackra Erstaviksskogen. Vi går cirka en och en halv timme på stigar eller skogsvägar. En rask promenad med eller utan stavar. Hundar är välkomna.

  Läs mer

  Måndagar från 15 mars till 31 maj. Samling kl. 9.30 vid Erstaviksbadets parkering i Saltsjöbaden. Hör gärna av dig till Kerstin för mer information.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 16 Mar - 25 Maj 2021

  • 16

   Mar

   2021

  • 25

   Maj

   2021

  Vårpromenader i Fisksätra, Nacka

  Vi går i skogen runt Fisksätra i lugnt tempo. Cirka en timme med eller utan stavar. Efteråt kan den som vill fika i Guds hus råd och stödcenter. Medarr. Guds hus råd och stödcenter i Fisksätra (f.d. Källan).

  Läs mer

  Tisdagar från 16 mars till 25 maj. Samling kl. 9.00, mellan monumentet och Fisksätra kyrka. Hör gärna av dig till Annika för mer info.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 07 Apr - 15 Nov 2021

  • 07

   Apr

   2021

  • 15

   Nov

   2021

  Med kartan i naturen -med Friska Nacka

  Leta stolpar i naturen med hjälp av orienteringskartan Friska Nacka. Stolparna finns ofta på fina platser i naturen, nära hav och sjöar och platser som lämpar sig för picknick. Men också nära bostadsområden...

  Läs mer

  STF Södertörn tipsar om aktiviteter på egen hand, nu om att leta stolpar med hjälp av karta: Här hittar du info: om Nacka : http://www.friskanacka.se/ eller Haninge: haningesok.se/Orientering/ NaturpassetochCykelpasset2020/ eller...
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 20 Maj 2021

  • 20

   Maj

   2021

  "Lediga platser!"Lillsjön - en okänd pärla i Tyresta nationalpark

  För inte så länge sedan var detta bara en våtmark, men så hände något och det blev en sjö, Lillsjön. Dit ska vi vandra från Höjden, på gränsen mellan Tyresö och Haninge. Det är relativt lättvandrat på...

  Läs mer

  Pga återbud finns det nu två lediga platser, så anmäl dig gärna till Ebba! Samling 10.30 vid Höjden vid slutet av Bondvägen. Färdväg: med bil till Höjden i Haninge, kör Bondvägen tills den tar slut, ca...
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 29 Maj 2021

  • 29

   Maj

   2021

  Vandra i Orlångens naturreservat

  Vi går 10-12 km lättvandrat i Orlångens naturreservat. En kulturbygd där vi får uppleva fågelliv, se fornlämningar, målarprinsens Balingsta, torpet Charlottendal och kvarnen Holländaren mm.

  Läs mer

  Samling vid Ågesta gamla kärnkraftverk kl 10.00. Ta med matsäck för lunch och kafferast. Hemkomst cirka 16.00. Anmälan senast 16/5. Begränsat antal deltagare.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 05 Jun 2021

  • 05

   Jun

   2021

  Familjevandring på Tjäderstigen i Tyresta

  En äventyrsstig för de yngre, en familjevandring på 1,3 km där det finns mycket att upptäcka för alla. På elva platser finns en numrerad stolpe där det finns något extra att göra eller fundera på. T.ex....

  Läs mer

  Samling 13.00 utanför Naturum i Tyresta by, buss 834. P-platser finns. Anmäl senast 2/6. Begränsat antal deltagare.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 08 Jun 2021

  • 08

   Jun

   2021

  Promenad i Långbroparken i blomstertid

  Kort och lättgånget både med käpp och rollator. Tord berättar lite om psykiatriska Långbro sjukhus, nedlagt 1997. Bostäder har byggts men parken med den gamla dammen finns kvar.

  Läs mer

  Samling 10.00 vid busshållplats Långbroparken. Buss 173 från Älvsjö station mot Fruängen. Anmälan senast 1/6.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 22 Aug - 28 Aug 2021

  • 22

   Aug

   2021

  • 28

   Aug

   2021

  Fjällvecka i Storvallen 22-28 augusti

  Välkommen med på sommarens fjällvecka i Storvallen i Storlien, samma plats där vi i sexton år arrangerat skidresor. Terrängen är lättvandrad och varierad, lämpad för både kortare och längre dagsturer....

  Läs mer

  Avgift för STF-medlemmar i tvåbäddsrum med wc 4.900 kr. Enkelrum mot tillägg 1650 kr, i mån av plats. Sex dygns helpension samt färdledare ingår. Resa ingår inte. Vi anländer söndagen den 22/8 och avreser...
  Pris

  Medlem: 4900 kr

 • 11 Sep 2021

  • 11

   Sep

   2021

  Vandringens dag 11 september

  Hela Sverige vandrar - Vi med - Reservera dagen!

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.