STF Södertörn Lokalavdelning

Kontaktperson

Annika Swedén

Telefon: 070 687 16 71

stf.sodertorn@la.stfturist.se

Postadress

STF Södertörn Lokalavdelning - Knopvägen 14, 13344 Saltsjöbaden

Våra kommuner

Haninge, Huddinge, Nacka, Tyresö, Värmdö

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla oss så får du mer information om vår verksamhet

Följ STF Södertörn Lokalavdelning

Facebook

STF Södertörn omfattar fem kommuner i Stockholms läns södra och östra delar. Det finns förorter med betong och villor men också gamla byar och beteshagar, skärgård med stora och små öar och områden med ren vildmark.
Läs mer

Här ligger Tyresta nationalpark, Nackareservatet och många andra naturreservat. Sörmlandsleden passerar Tyresta by mot Rudans gård i Handen och Paradiset i Huddinge.

Den vackra skärgården upptar en stor del av området, värd att besöka både sommar och vinter. Bland 100-tals öar kan nämnas Möja och Nämdö i Värmdö, Ornö och Utö i Haninge och längst ut i havsbandet Huvudskär. I Dalarö finns Sveriges enda marina reservat, Dalarö skeppsvraksområde. Jordbro gravfält i Haninge är näst Birka störst i Stockholms län.

För den som är intresserad av industrihistoria och museer finns t.ex. Nyfors i Tyresö, kulturhistoriskt minnesmärke med anor från 1500-talet, Gustavsbergs Porslinsmuseum i Värmdö, Litografiska museet och Hagalunds Tvätterimuseum i Huddinge.

Här finns också slott, kyrkor och herresäten som Tyresö slott och Årsta slott. I Nacka ligger Stora Nyckelviken och Svindersvik, båda välbevarade rokokoanläggningar. Värmdö kyrka är en medeltida stenkyrka med mycket av sina medeltida träskulpturer i behåll.

STF Södertörn ordnar många vandringar, utflykter och studiebesök i närområdet men också vandringsresor, skidresor m.m. lite längre bort.

STF Södertörn bildades 2004 och har ca 550 medlemmar, i januari 2022.

Aktiviteter

 • 09 Apr - 15 Nov 2024

  • 09

   Apr

   2024

  • 15

   Nov

   2024

  Med kartan i naturen med Friska Nacka

  För att locka ut boende i sydöstra Stockholm och Nacka i naturen ordnar Järla Orientering och Skidor kampanjen Friska Nacka. Vi sätter ut besöksstolpar i friluftsområden och närmiljön och trycker upp en gratiskarta med besöksstolparna inritade. Genom att besöka dessa och registrera dem deltar man i månadsvisa utlottningar av fina priser skänkta av våra sponsorer. Många besöksstolpar innehåller också information om natur, kultur eller stadsplanering. Stolparna har lite olika svårighetsgrad, allt från grönt till svart, men inga orienteringskunskaper krävs, bara nyfikenhet och lite tålamod. På köpet får man frisk luft, motion, vinstchanser, nya intryck och kanske lite ny kunskap om hembygden. Stolparna besöker man precis när man själv vill.

  Läs mer

  STF Södertörn tipsar om aktiviteter på egen hand, nu om att leta stolpar med hjälp av karta. Friska Nacka-kartan blir tillgänglig 9/4 och kan avhämtas i Dieselverkstan, Nackas samtliga bibliotek och biblioteken i Luma och Björkhagen, samt på ICA Maxi, ICA Stormarknad, ICA Älta och Coop Orminge. I Nacka Stadshuset och några kommunala idrottsanläggningar. Kartan finns även på Naturkompaniet i Sickla Stolparna sitter ute till 15/11: Här hittar du mer info: http://www.friskanacka.se/
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 20 Maj - 03 Jun 2024

  • 20

   Maj

   2024

  • 03

   Jun

   2024

  Vårpromenader i vackra Erstaviksskogen, Nacka

  Vi går en lite raskare promenad med eller utan stavar i en och en halv timme på stigar och skogsvägar i vackra Erstaviksskogen. Hundar är välkomna. Ingen avgift.

  Läs mer

  Måndagar kl. 9.30. 18/3 – 3/6. Samling vid Erstaviksbadets parkering, Saltsjöbaden.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 21 Maj - 28 Maj 2024

  • 21

   Maj

   2024

  • 28

   Maj

   2024

  Vårpromenader i skogen runt Fisksätra, Nacka

  Välkomna på promenad, cirka en timme i lugnt tempo i skogen runt Fisksätra. Vi går med eller utan stavar. Ingen avgift.

  Läs mer

  Tisdagar kl. 9.00. 19/3 - 28/5. Samling 9.00 mellan monumentet och Fisksätra kyrka.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 23 Maj 2024

  • 23

   Maj

   2024

  Från Gustavsbergs Hamn till Artipelags skulpturpark, Värmdö

  Vi startar vid Runda huset/biblioteket i centrala Gustavsberg. Vi går cirka 7 km via Gustavsbergs hamn och Farstaviken och ansluter till Sjörundan som går utmed Baggensfjärden med siktet inställt mot Artipelag. På Artipelag blir det kultur med visning av olika skulpturer i naturen runt Artipelags museum. Kvällsfika på bryggan vid Artipelag. STF bjuder på kaffe/te och smörgås. Efteråt ordnar vi med samåkning med bil tillbaka till Gustavsberg om du inte vill gå själv til närmaste busshållplats.

  Läs mer

  Torsdag 23 maj kl. 17.00. Samling vid Runda Huset/Biblioteket i Gustavsberg. Buss från Slussen till Gustavsbergs centrum. Parkering finns vid Runda huset. Efteråt ordnar STF Södertörn med samåkning med bilar tillbaka till Gustavsberg för den som vill.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 26 Maj 2024

  • 26

   Maj

   2024

  Upplev Norrland på Ingarö - Långviksträsk på Värmdö

  Fälj med på en rundvandring cirka 7 km i Långviksträsk Naturreservat. Här finns myrarna Stormossen och Gjusmossen, och i mitten, sjön Långviksträsk. Från berget i söder har man fin utsikt över landskapet. Skogen har vuxit fritt i över 100 år. Gamla döda träd får stå kvar – ett paradis för insekter och hackspettar - för sjöfågel och vadare. Här finns känslan av norrländsk vildmark. I området finns utöver orörd skog och våtmarker som mjukmattekärr, tallmossar och blandmyrar och de hör till de största och mest orörda i Stockholmsregionen. Medtag matsäck för två raster. Kläder efter väder och ha ordentliga skor/kängor, då det kan vara viss blöta. Ta gärna med kikare och fågelbok.

  Läs mer

  Söndag 26/5, Cirka 10.30 – 15.00. OBS! Anmälan senast den 22 maj. Avgift 20 kr för STF medlemmar och 50 kr för övriga. Om du åker kollektivt - ta buss 474 (läge M) från Slussen kl 9.03 till Gustavsberg C där buss 428 (läge A) går 9.37 till Vishamn. Vi möter upp vid hpl kl 10.07. Med bil - kör ut på Ingarö, Vid Björnö tag höger Klacknäsvägen förbi Stora Sand och fortsätt några km till P-plats vid Långviksträsk Naturreservat. Det är en liten P-plats så samåk gärna. Samling där senast kl 10.30. Turen avslutas vid startpunkten senast kl 14.45. Buss avgår kl 15.00 till Slussen.
  Pris

  Medlem: 20 kr

  Icke-medlem: 50 kr

 • 04 Jun - 07 Jun 2024

  • 04

   Jun

   2024

  • 07

   Jun

   2024

  Kulturresa till vackra Värmland 4-7 juni 2024

  Följ med på en Kulturresa i egen turistbuss till vackra Värmland. Vi bor tre nätter på Gylleby Herrgård i Sunne, känd från Gösta Berlings Saga. På programmet står bl.a. Alsters Herrgård, Lars Lerins Sandgrund, vandring på Fryksdalsleden, Mårbacka, Alma Löv museet, Rottneros skulpturpark, Rackstadsmuseet mm. Vi kombinerar guidade studiebesök med vandring och trevligt umgänge. Vi räknar med 33 deltagare. I priset ingår resor, logi, all mat förutom en middag, fikaraster samt dryck. Inträden och guider ingår också i avgiften.

  Läs mer

  Tisdag 4 - fredag 7 juni. Bussresa från Stockholm. Fyra dagar kultur och vandring. Tre nätters boende. Avgiften är preliminärt satt till 4.400 kr för boende i tvåbäddsrum med toa o dusch. Något biligare för boende utan toa/dusch eller i flerbäddsrum. Tillägg för enkelrum. Vi tilldelar rum enligt principen ”först till kvarn”. Intresseanmälan till Sven Eklöf, sven.h.eklof@gmail.com snarast. Frågor till tel 070-280 34 65. Vi vill ha din intresseanmälan snarast, vilket förhoppningsvis även kommer att garantera dig en plats på denna fantastiska resa. Du gör därefter en definitiv anmälan under februari med en åtföljande avgift om 1.000 kr. Resterande avgift ska betalas senast den 1 maj. Betalningen sker till PG 22 90 74 - 0. Bild: 28 June 2015, Source: Own work. Author: UlfZ, This is a picture of a Working Life Museums in Sweden, number 2282, in the ArbetSam database.
  Pris

  Medlem: 4400 kr

 • 16 Jun 2024

  • 16

   Jun

   2024

  Skärgårdsutflykt till Bullerö Naturreservat

  En heldagsutflykt till vackra Bullerö i södra skärgården. Bullerö bjuder på vacker natur med klippor, stränder, ängs-och hagmarker men också spännande kulturhistoria. Vi får en visnin g av Bruno Liljefors jaktstuga där han hämtade inspiration till sina målningar tillsammans med vännerna Albert Engström och Anders Zorn. Tid finns också för att själva upptäcka ön på de vandringsleder som finns samt bad från de fina stränderna.

  Läs mer

  Söndag 16/6, 9.00. Heldag. Vi åker båt från Stavsnäs cirka 9.00 och hem från Bullerö cirka 17.00. Båtresan tar 40 minuter. Tag med matsäck och vatten för hela dagen. Finns inget att köpa på ön. Kläder efter väder. Preliminära avgifter är 60 för STF medlemmar, 90 kr för övriga. Mer info kommer när turlistan för sommaren är tillgänglig.
  Pris

  Medlem: 60 kr

  Icke-medlem: 90 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.