STF Södertörn Lokalavdelning

Kontaktperson

Annika Swedén

Telefon: 070 687 16 71

stf.sodertorn@la.stfturist.se

Postadress

STF Södertörn Lokalavdelning - Knopvägen 14, 13344 Saltsjöbaden

Våra kommuner

Haninge, Huddinge, Nacka, Tyresö, Värmdö

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla oss så får du mer information om vår verksamhet

Följ STF Södertörn Lokalavdelning

Facebook

STF Södertörn omfattar fem kommuner i Stockholms läns södra och östra delar. Det finns förorter med betong och villor men också gamla byar och beteshagar, skärgård med stora och små öar och områden med ren vildmark.
Läs mer

Här ligger Tyresta nationalpark, Nackareservatet och många andra naturreservat. Sörmlandsleden passerar Tyresta by mot Rudans gård i Handen och Paradiset i Huddinge.

Den vackra skärgården upptar en stor del av området, värd att besöka både sommar och vinter. Bland 100-tals öar kan nämnas Möja och Nämdö i Värmdö, Ornö och Utö i Haninge och längst ut i havsbandet Huvudskär. I Dalarö finns Sveriges enda marina reservat, Dalarö skeppsvraksområde. Jordbro gravfält i Haninge är näst Birka störst i Stockholms län.

För den som är intresserad av industrihistoria och museer finns t.ex. Nyfors i Tyresö, kulturhistoriskt minnesmärke med anor från 1500-talet, Gustavsbergs Porslinsmuseum i Värmdö, Litografiska museet och Hagalunds Tvätterimuseum i Huddinge.

Här finns också slott, kyrkor och herresäten som Tyresö slott och Årsta slott. I Nacka ligger Stora Nyckelviken och Svindersvik, båda välbevarade rokokoanläggningar. Värmdö kyrka är en medeltida stenkyrka med mycket av sina medeltida träskulpturer i behåll.

STF Södertörn ordnar många vandringar, utflykter och studiebesök i närområdet men också vandringsresor, skidresor m.m. lite längre bort.

STF Södertörn bildades 2004 och har ca 550 medlemmar, i januari 2022.

Aktiviteter

  • 12 Sep 2024

    • 12

      Sep

      2024

    Seniordagarna 12 september 2024 i Huddinge kommun

    STF Södertörn är en av flera utställare som deltar under temat "Hälsofrämjande och hållbart åldrande". Vi menar att vår verksamhet i Svenska turistföreningen är exempel på, genom vårt program som erbjuder vandringar, kultur och socialt nätverkande, hur vi kan bidra till ett hälsofrämjande och hållbart åldrande. Välkomna att besöka STF Södertörns bord där vi är representerade med Birgitta och Else-Marie - två av våra hållbara styrelseledamöter.

    Läs mer

    Torsdag 12 september i Folkes konferenscenter i Huddinge Centrum, kl. 9 - 15 (OBS Seniordagarna hålls 12-13/9 men STF Södertörn deltar endast 12 september).
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 14 Sep 2024

    • 14

      Sep

      2024

    VANDRINGENS DAG 14/9. Vandra på Sörmlandsleden - från Paradiset till Rudan, cirka 12 km

    Vi går mestadels på Sörmlandsleden, på en av de finaste etapperna, mellan Paradiset och Handen/Rudan – 13 km. På vägen genom Hanveden passerar vi fina skogssjöar och Södertörns högsta punkt – Tornberget 111 möh – med dess utsiktstorn.

    Läs mer

    Lördag 14 september. Samling 9.10 vid Huddinge station, vid hållplatsen för buss 709. Till Paradiset tar du dig med kollektivtrafik och buss. För dig som kommer långt ifrån (Värmdö, Nacka, Tyresö) finns möjligheten att ta bilen till parkering nära Älvsjö station. Därifrån pendeltåg till Huddinge och anslutande buss 709. I mål i Handen tar du sedan pendeltåg till din bil i Älvsjö. Mer info om detta ges efter anmälan. Ta med matsäck för två matraster. Du får karta. Ingen avgift. Vi räknar med att vara vid Rudan i Handen cirka kl 15.00. Begränsat deltagarantal.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 14 Sep 2024

    • 14

      Sep

      2024

    VANDRINGENS DAG 14/9. Längs vatten och genom djupa skogar i Rudan. 8 km

    Följ med på en vacker och varierad promenad som slingrar sig igenom en försvarlig del av Rudans naturreservat i Haninge. Vi går längs sjöar, genom lövskog, barrskog och över ängar, passerar jättegrytor och lämningar från gamla tider. Vi rastar vid en frisbeegolfbana, ta med matsäck! Vandringen är åtta kilometer och tar ungefär tre timmar. Större delen är på anlagda parkvägar och motionsspår. En särskilt naturskön sträcka går på skogsstigar, bara undantagsvis besvärliga att ta sig fram på. En del uppförsbackar, men allt som allt lättgånget.

    Läs mer

    Lördag 14 september. Samling kl. 10.45 Samling vid spårcentralen som ligger intill Rudans gård klockan 10.45. Tag med matsäck. Ingen avgift.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 14 Sep 2024

    • 14

      Sep

      2024

    VANDRINGENS DAG 14/9. Barnvandring på Vilsestigen

    Turen går utmed en stig, ca 0,5 km där det finns information om vad man gör om man råkar gå vilse i skogen. Alla barn är välkomna med förälder eller annan vårdnadshavare.

    Läs mer

    Lördag 14 september. Samling kl. 11.00 vid Spårcentralen i Rudans friluftsområde. Tag med matsäck. Ingen avgift.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 14 Sep 2024

    • 14

      Sep

      2024

    VANDRINGENS DAG 14/9. Lättvandrat till Trylen 3,5 km tur och retur

    Längst bort i Rudans friluftsområde och naturreservat i Haninge ligger en liten rest av det som en gång var en vik av Östersjön, den pittoreska sjön Trylen. Dit ska vi gå i lugnt tempo på lättgångna och tillgänglighetsanpassade skogsvägar.

    Läs mer

    Lördag 14 september. Samling kl. 11.00 vid Spårcentralen i Rudans friluftsområde. Ta med matsäck. Ingen avgift.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 14 Sep 2024

    • 14

      Sep

      2024

    VANDRINGENS DAG 14/9. RUDANS FRILUFTSOMRÅDE I HANINGE

    Sedan 2019 har Svenska Turistföreningen (STF) arrangerat Vandringens dag den andra lördagen i september i hela landet. Den dagen arrangeras hundratals aktiviteter av många olika organisationer och aktörer runtom i landet. Syftet med Vandringens dag är att sprida vandringsglädje och förmå fler att upptäcka sitt närområde genom vandring. STF Södertörn vandrar i år i Rudans friluftsområde och naturreservat, i Haninge. Tre rundvandringar som börjar och slutar vid spårcentralen vid Rudan. En på cirka 8 km. En tillgänglighetsanpassad på drygt 3 km, samt en Barn- och familjevandring på en halv kilometer. Plus en vandring som börjar i Paradiset i Huddinge och går till Rudan, cirka 12 km. Vid avslutningen vid Spårcentralen, finns det möjlighet att köpa fika och lättare mat.

    Läs mer

    Lördag 14 september. Vid friluftsområdet har STF Södertörn ett informationstält, med information om våra aktiviteter, om STF och Allemansrätten. Du kan också passa på att bli medlem i STF och STF Södertörns Lokalavdelning. I år samarbetar STF Södertörn med Haninge kommun och ”Traillopet Paradiset STHLM”. De senare kommer att ha försäljning av lättare mat i området. Pendel till Handens station utgång söderut (ej mot Handens centrum). Parkering finns i begränsad omfattning vid Rudan. Fler parkeringsplatser finns i Haninge centrum.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 16 Sep - 18 Nov 2024

    • 16

      Sep

      2024

    • 18

      Nov

      2024

    Höstpromenader i vackra Erstavikskogen, Nacka

    Vi går en lite raskare promenad, med eller utan stavar i en och en halv timme på stigar och skogsvägar i vackra Erstaviksskogen. Hundar är välkomna.

    Läs mer

    Måndagar kl. 9.30. 2/9 – 18/11. Ingen avgift. Samling vid Erstaviksbadets parkering i Saltsjöbaden.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 17 Sep - 26 Nov 2024

    • 17

      Sep

      2024

    • 26

      Nov

      2024

    Höstpromenader i Fisksätra i Nacka

    Välkomna på promenad, cirka en timme i lugnt tempo i skogen runt Fisksätra. Vi går med eller utan stavar.

    Läs mer

    Tisdagar kl. 9.00. 3/9 – 26/11. Ingen avgift. Samling mellan monumentet och Fisksätra kyrka.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 22 Sep 2024

    • 22

      Sep

      2024

    Guidad vandring i okända Skarpnäs naturreservat, Nacka

    Skarpnäs naturreservat bildades 2022 och ligger emellan Orminge och Skurusundet Gammelskog, hällmarker, skogssjöar och ängsmark. Fantastiska utsiktspunkter mot Stockholms inlopp. Alpbaden var ett tilltänkt nytt område kring sekelskiftet, likt Saltsjöbaden. Gick i konkurs på grund av nedgång i konjukturen. Mängder av husgrunder och spår från denna era. Vi rastar vid det enda kvarvarande huset. Medtag matsäck. Cirka 6 km och tidsåtgång: 3 timmar.

    Läs mer

    Söndag 22 september. Samling kl 10.00. Buss 444 från Slussen. Avstigning hållplats Korsöstigen - gå 100 m i bussens färdriktning. På vänster sida infart Valövägen – Mötesplatsen. Egen bil; passera infarten till Valövägen, efter 50 m vänster sida allmän parkering. Samling kl. 10.00 på Valövägen 1. Foto: Henrik Trygg
    Pris

    Medlem: 20 kr

    Icke-medlem: 50 kr

  • 28 Sep 2024

    • 28

      Sep

      2024

    Lär dig mer om svampar - vid Rudan i Haninge

    Varmt välkommen till svampexkursion i Rudans Naturreservat i Haninge. Svampkonsulenten Lotta Ekberg ger oss en tre timmars genomgång om svampar vi hittar – och inte hittar. Vi rör oss även utanför stigarna och i lätt till medelsvår terräng. Tag med: Kläder efter väder och kängor/stövlar, Fika, Vatten, Svampkorg/papperspåse, Gärna svampkniv, Fulladdad mobil och Kanske myggmedel. Lotta Ekbergs bok, "Våra bästa matsvampar" kommer att finnas till försäljning.

    Läs mer

    Lördag 28/9. Samling kl. 13.00 vid utegymmet i Rudans friluftsområde, Rudanvägen 39. Avgift 350 kr för medlem i STF och 420 kr för icke medlem. Betalas via Swish 1234739181 eller plusgiro 22 90 74-0, senast 20/9. Men anmäl dig innan du betalar så att du vet att det finns plats. Åker du kollektivt ta pendeltåget till Handens station eller buss till Handenterminalen. Det finns en gångbro över järnvägsspåren till naturreservatet. Det finns p-platser vid mötesplatsen, Rudanvägen 39, och i parkeringshus på andra sidan pendeltåget.
    Pris

    Medlem: 350 kr

    Icke-medlem: 420 kr

  • 05 Okt 2024

    • 05

      Okt

      2024

    Vandring på Huddingeleden, Gladö Kvarn till Flemingsberg

    Vi går genom ett av Stockholmsområdets största väglösa skogsområden. Här finns barrskogar med hundraåriga träd, mossor och svampmarker. Här lever otaliga djurarter, tjäder, rävar, harar och mer ändå. Start och avslut är lättgången ”transportsträcka” till och från kommunikation däremellan något kuperat med en del brantare partier. Cirka 6 km. Cirka 3 timmar. Medtag matsäck. Kläder efter väder.

    Läs mer

    Lördag 5 oktober. Samling kl 11.00 vid busshållplatsen Gladö Kvarn, Huddinge. Buss 744 från Högdalen, via Huddinge Centrum. Avslut: Flemingsbergs station.
    Pris

    Medlem: 20 kr

    Icke-medlem: 50 kr

  • 11 Okt 2024

    • 11

      Okt

      2024

    Guidad visning av skulpturerna vid Bofills båge

    I Bofills båge och den anslutande Fatbursparken finns en lång rad skulpturer, bland annat Commedianterna av Peter Linde och Daphne och Olle av Aline Magnusson. ”Stockholms bästa skulpturrepresentation”, säger Stefan Hagdahl, chef för Stockholm Konst, som är vår guide.

    Läs mer

    Fredag 11 oktober, kl. 13-14.30. Avgift 160 kr för medlem i STF och 190 kr för övriga. Betalas via Swish 1234739181 eller plusgiro 22 90 74-0, senast 2/10. Men anmäl dig innan du betalar så att du vet att det finns plats. Samling nedanför trappan från Medborgarplatsen.
    Pris

    Medlem: 160 kr

    Icke-medlem: 190 kr

  • 13 Okt 2024

    • 13

      Okt

      2024

    Signaturled Stockholm – Etapp 1 Kallhäll -Barkarby, 18 km

    Etapp 1 startar vid Kallhälls pendeltågsstation och slutar vid Barkarby station efter 18 km. Vi går på Upplandsleden med orange markering längs Mälaren. Vi passerar Görvelns slott som har raststuga och toalett. Därefter går vi längs Mälaren. Leden bjuder på vackra typiska, hällmarkstallskogar, odlingslandskap och vida vyer över Mälaren. Flera rastplatser efter leden. Delvis blött men går att gå runt. Rejäla skor och matsäck för cirka tre stopp. Sista kilometern går vi på asfalt till Barkarby station. Vandringen är 18 km och beräknas ta 5-7 timmar. Möjlighet att ta buss sista sträckan.

    Läs mer

    Söndag den 13 oktober. Samling kl 10.00 vid Kallhälls pendeltågsstation,uppgång längst fram. Hemresa med pendeltåg från Barkarbystation.
    Pris

    Medlem: 20 kr

    Icke-medlem: 50 kr

  • 16 Okt 2024

    • 16

      Okt

      2024

    Olle Engkvist - folkhemmets storbyggmästare

    Välkomna till en föreläsning om Olle Engkvist som byggde bland annat Per Albin-husen i Ålsten, smalhusen i Hjorthagen, stjärnhusen i Gröndal och Göteborgs konserthus. Henrik Poppius som är aktuell med boken ”Olle Engkvist – Folkhemmets storbyggmästare ” ger oss den fascinerande berättelsen om Gävlepojken som blev förmögen storbyggmästare i huvudstaden.

    Läs mer

    Onsdag 16 oktober, kl. 16.30 - cirka 18.30. Plats: Lamberts hörna i Dieselverkstan i Sickla, Nacka. Ingång Järnvägsgatan 23. Samling vid Lamberts hörna senast 16.15. Avgift 80 kr för medlem i STF, 110 kr för övriga. Betalas via Swish 1234739181 eller plusgiro 22 90 74-0, senast 8/10. Men anmäl dig innan du betalar så att du vet att det finns plats. Foto: Av Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28501339
    Pris

    Medlem: 80 kr

    Icke-medlem: 110 kr

  • 24 Okt 2024

    • 24

      Okt

      2024

    Sveriges VVS-museum – Guidad visning Bromma

    Landets enda VVS museum visar och berättar om hur värme, ventilation och sanitet, VVS, har utvecklats sedan 1850-talet och framhåller vikten av rent vatten och avlopp. Branschen har varit med och utvecklat vårt samhälle från Lort-Sverige till världens högsta levnadsstandard. Vi får bla se en handvevad tvättmaskin, vedeldad vattenvärmare, badrum från 1930-talet och hundraåriga verktyg. Avgift 80 kr för medlem i STF, 110 kr för övriga, inklusive enkel fika.

    Läs mer

    Torsdag 24 oktober kl.14.00-16.00. Samling senast 13.45 Archimedesvägen 1, Bromma. Tvärbanan till Karlsbodavägen därefter kort promenad till museet.
    Pris

    Medlem: 80 kr

    Icke-medlem: 110 kr

  • 28 Okt 2024

    • 28

      Okt

      2024

    Visning av Skandiabiografen ritad av Gunnar Asplund

    Biografhistoria och arkitekturhistoria vävs samman på en guidad visningen av Skandiabiografen, Stockholms mest kända klassiska biograf, belägen i det Warodellska huset vid Drottninggatan 82. Biografen invigdes den 19 september 1923 och är formgiven av arkitekt Gunnar Asplund och räknas idag till de vackraste i Stockholm. År 2001 återinvigdes Skandia-Teatern i till ursprungligt utseende renoverat skick. Idag går den under namnet Bio Skandia, drivs av Stockholms filmfestival och är en av de få kvarvarande singelbiograferna i Stockholm.

    Läs mer

    Måndag 28 oktober, kl. 14.00-15.30. Samling senast 13.45 i foajen på Drottninggatan 82. Avgift 170 kr för medlem i STF 200 kr för övriga. Betalas via Swish 1234739181 eller plusgiro 22 90 74-0, senast 21/10. Men anmäl dig innan du betalar så att du vet att det finns plats. Foto: Holger Ellgard.
    Pris

    Medlem: 170 kr

    Icke-medlem: 200 kr

  • 06 Nov 2024

    • 06

      Nov

      2024

    Guidad visning av Ersta museum, Södermalm

    För 170 år sedan började sjuksköterskan och diakonissan Marie Cederschiöld, tillsammans med bland andra Fredrika Bremer och Jenny Lind, sitt engagemang för människor i utsatta livssituationer i Stockholm. Deras insatser resulterade i det som blev Ersta diakonisällskap, en ideell förening som bedriver socialt arbete och mycket kompetent sjukvård, från andra hälften av 1800-talet fram till våra dagar. Diakonisällskapet vilar på kristen grund. Ersta museum är ett litet museum som berättar om dessa kvinnors lågmälda men livsviktiga insatser.

    Läs mer

    Onsdag 6 november. Samling kl 11:45, Erstagatan 1M vid porten. Buss 2 från Slussen, hållplats Ersta sjukhus.
    Pris

    Medlem: 100 kr

    Icke-medlem: 130 kr

  • 12 Nov 2024

    • 12

      Nov

      2024

    En föränderlig stad- Anders Hanser Film

    Till ett flygfotouppdrag på 1990-talet fick Anders Hanser en karta med markerade områden, som skulle bebyggas under dom kommande åren. Tio år senare började han följa upp några av dessa områden med sin kamera. Och efter 25 år var det dags att berätta om dom nya stadsdelarna Hammarby Sjöstad, Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden och Västra Kungsholmen. Vi får se tre filmer: Barnrikehus på Stickelbergsvägen. Byggdes på1930 talet. Vi får möta Berndt Jonasson som växte upp i den lägenhet som är Stockholms stadsmuseums visningslägenhet. Miljonprogrammet. Filmen producerades till en utställning på Stockholms stadsmuseum. Stockholm växer- dom nya stadsdelarna.

    Läs mer

    Tisdag 12 november. Avgift 195 kr. Betalas via Swish 1234739181 eller plusgiro 22 90 74-0, senast 4/11. Men anmäl dig innan du betalar så att du vet att det finns plats. Samling senast 10.45. Biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37.
    Pris

    Medlem: 195 kr

    Icke-medlem: 195 kr

  • 24 Nov 2024

    • 24

      Nov

      2024

    Ingenting är möjligt- med Benny Haag på Folkes i Huddinge Kulturhus

    Huddinge Riksteaterförening visar ”Ingenting är möjligt” med Benny Haag, en berättelse om tre livsavgörande misslyckanden och det faktum att mycket mer av vår verklighet går att förändra till det bättre om vi inte kämpar så frenetiskt med att vara så förbannat framgångsrika hela tiden. En drastisk, humoristisk och känslomässig historia om livet, kärleken och döden och allt annat väsentligt däremellan. En föreställning med Benny Haag från Scalateatern i Stockholm. Vi har bokat ett begränsat antal biljetter för STF Södertörn.

    Läs mer

    Söndag 24 november. Kl. 15.00. Samling senast 15 minuter före föreställningens början. (OBS att det står en annan tid i foldern, eftersom det skett en ändring sedan den gick i tryck). Biljettpris 250 kr. Betalas via Swish 1234739181 eller plusgiro 22 90 74-0, senast 16/11. Men anmäl dig innan du betalar så att du vet att det finns plats. På Folkes finns möjlighet att fika eller äta en god smörgås före föreställningen. Så kom gärna i god tid. Plats: Huddinge kulturhus Folkes. Sjödalstorget 1. Pendeltåg till Huddinge Centrum. Foto: Peter Cederling.
    Pris

    Medlem: 250 kr

    Icke-medlem: 250 kr

  • 07 Dec 2024

    • 07

      Dec

      2024

    Adventsvandring i Tyresö slottspark

    Vi besöker Tyresö kyrka uppförd vid slutet av 1630-talet av Gabriel Oxenstierna. Vi tar också en promenad på ca 3 km i den vackra Slottsparken. Därefter fika eller lunch i Slottscaféet. Möjlighet finns också att besöka Hantverkskammaren och Handelsträdgården.

    Läs mer

    Lördag 7 december. Ingen avgift. Samling kl 11:00 på parkeringen vid Pilgrimscentrum Kyrkvägen 6 i Tyresö. Buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.