STF Skara-Götene Lokalavdelning

Kontaktperson

Eva Eriksson

Telefon:

stfskaragotene@stfturist.se

Postadress

STF Skara-Götene Lokalavdelning - Garvaregatan 16, Villa Hindsberg, 53233 Skara

Våra kommuner

Götene, Skara

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila oss så får du mer information om vår verksamhet

Lokalavdelningens område bjuder på många olika karaktärer. I nordväst Vänern med platåberget Kinnekulle. I söder Hornborgasjön med sitt unika fågelliv. I öster Valleområdet, en gammal kulturbygd med böljande landskap och många småsjöar. Däremellan slätter med levande odlingslandskap och medeltidsstaden Skara.
Läs mer

Lokalavdelningens område bjuder på många olika karaktärer. I nordväst Vänern med platåberget Kinnekulle. I söder Hornborgasjön med sitt unika fågelliv. I öster Valleområdet, en gammal kulturbygd med böljande landskap och många småsjöar. Däremellan slätter med levande odlingslandskap och medeltidsstaden Skara.

Den omväxlande naturen inbjuder till vandringar. På Kinnekulle och i Valleområdet finns många lokala leder och strövområden. Bygden korsas också av längre pilgrimsleder. Kinnekulle med sin ovanliga berggrund och unika flora är en del av FNs biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Från utsiktstornet på Högkullen ser man långt ut över innanhavet Vänern.

Hornborgasjön är en fantastisk fågelsjö. Vid informationscentralen Trandansen på sjöns sydspets bjuds på allt från örnsafari på senvintern till invasion av tio tusentals tranor på våren. På östra sidan av sjön vid Naturum Hornborgasjön häckar många olika fågelarter varav flera sällsynta.

Kulturarvet är stort. Inom området finns flera fornlämningar och många medeltida kyrkor. Skara domkyrka är den största och ger staden dess särprägel. Runt kyrkan finns anrika skolbyggnader, museum och veterinärinrättning från Linnés tid, men även små affärer, kaféer och restauranger. Vid Kinnekulle ligger Husaby kyrka och Biskopsborg där Olof Skötkonung lät döpa sig och därmed gjorde kristendomen till statsreligion för 1000 år sedan.

Varnhems klosterkyrka vid Billingen är en mäktig katedral dit många kommer för att bland annat se Birger Jarls grav. Utgrävningar i Varnhem på 2000-talet visar att kristendomen kom till Västergötland redan på 900-talet, ungefär hundra år tidigare än vad vi hittills trott. De märkligaste fynden är rester av en stenkyrka från sent 1000-tal och kristna gravar. Intill kyrkomuren fann man en grav med ett välbevarat kvinnoskelett och ett gravlock med skriften ”här vilar Kata, Kätils hustru”. Över kyrkoruinen och graven har byggts ett hus som skydd och även för att kunna visa kyrkoruinen och graven. Byggnaden kallas Kata gård och har blivit ett stort turistmål.

Lokalföreningens program består av utflykter till aktuella och sevärda platser, föreläsningar och kulturevenemang. Vårt måtto är ” Upplevelsen i centrum”. Vår lokalavdelning arrangerar årligen studiecirklar i samarbete med Studiefrämjandet. Vi samarbetar också med andra föreningar om natur- och fritidsarrangemang.

Föreningen ger möjlighet till fina upplevelser och möten med nya människor.  Du är också välkommen!

Aktiviteter

 • 21 Aug 2022

  • 21

   Aug

   2022

  Vandring på Tranebergsleden

  Läs mer

  Samåkning från Kråks Skara kl 09:15. Vid samåkning betalas 50:- till föraren. Den som vill samåka kan kontakta Gun på telefon 073-8362161.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 10 Sep 2022

  • 10

   Sep

   2022

  Vandringens dag

  På Vandringens Dag går vi 7,5 km på Kinnekulleleden, som i år är utsedd till STF:s Signaturled. Start och mål vid Kinnekulle camping. Turen går upp till Stenbrottet där vi tar paus och njuter av medhavd...

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 10 Sep 2022

  • 10

   Sep

   2022

  Vandringens dag Kinnekulle

  Tid: Lördag 10/9, kl 10:00 Plats: Signaturled Kinnekulle, Kinnekulle camping, Hällekis Ansvarig: Marianne Stoltz På Vandringens Dag går vi 7,5 km på Kinnekulleleden, som i år är utsedd till STF:s Signaturled. Start...

  Läs mer

  Vi inviger nya Signaturleden Kinnekulle!
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 22 Sep 2022

  • 22

   Sep

   2022

  Horns tegelbruk

  Horns Tegelbruk är ett av Sveriges bäst bevarade tegelbruk och Nordens enda som bränner det handslagna teglet i vedeldad flamugn . Bruket hör till de första industrialiserade tegelbruken i Sverige och...

  Läs mer

  Oömma kläder rekommenderas. Medtag egen fika.
  Pris

  Medlem: 150 kr

  Icke-medlem: 175 kr

 • 01 Okt 2022

  • 01

   Okt

   2022

  Henrik Allert atelje´ Odensåker

  Nu får vi äntligen möjlighet att återkomma till en aktivitet som frös inne p g a pandemin. Vi får träffa konstnären Henrik Allert i hans eget utställningsgalleri. Henrik kommer själv att berätta om sitt...

  Läs mer

  Anmälan senast 25 september. Samåkning från Kråks parkering Skara
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 23 Nov 2022

  • 23

   Nov

   2022

  Osterian Falköping

  Strax innan advent får vi gå en guidad tur i källaren på Falbygdens Ost. Vår guide berättar om historia och verksamhet i ungefär 45 minuter. Under tiden får vi smaka på några ostar. Efteråt får vi tillfälle...

  Läs mer

  Anmälan senast 14 november. Meddela om du vill samåka.
  Pris

  Medlem: 50 kr

  Icke-medlem: 50 kr

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.