STF Skara-Götene Lokalavdelning

Kontaktperson

Eva Eriksson

Telefon:

stf.skara-gotene@la.stfturist.se

Postadress

STF Skara-Götene Lokalavdelning - Lerdala Ambjörnsgården, 54197 Lerdala

Våra kommuner

Götene, Skara

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila oss så får du mer information om vår verksamhet

Lokalavdelningens område bjuder på många olika upplevelser. I nordväst Vänern med Kinnekulle. I söder Hornborgasjön med sitt unika fågelliv. I öster Valleområdet med Billingen, en gammal kulturbygd med böljande landskap och många småsjöar. Däremellan slätter med levande odlingslandskap och medeltidsstaden Skara.
Läs mer

Lokalavdelningens område bjuder på många olika upplevelser. I nordväst Vänern med Kinnekulle. I söder Hornborgasjön med sitt unika fågelliv. I öster Valleområdet med Billingen, en gammal kulturbygd med böljande landskap och många småsjöar. Däremellan slätter med levande odlingslandskap och medeltidsstaden Skara. Den omväxlande naturen inbjuder till vandringar. På Kinnekulle och i Valleområdet finns många lokala leder och strövområden. Bygden korsas också av längre pilgrimsleder.

Det finns en 45 km lång Signaturled på Kinnekulle som beräknas ta tre dagar att vandra. STF har för närvarande 15 Signaturleder i landet. De spektakulära Signaturlederna kännetecknas av den vackra naturen och att de är karakteristiska för sin landsdel.

Kinnekulle med sin ovanliga berggrund och unika flora är en del av FN:s biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Från utsiktstornet på Högkullen ser man långt ut över innanhavet Vänern.

Platåbergens Geopark med bland annat Kinnekulle och Billingen har blivit utnämnd till Sveriges första Unesco globala geopark. Det är ett bevis på att området har geologiska värden som är av internationell betydelse. Här hittar vi geologiska fenomen och platser som bara finns här eller ett fåtal andra ställen i världen. Hornborgasjön är en fantastisk fågelsjö. Vid informationscentralen Trandansen på sjöns sydspets bjuds på allt från örnsafari på senvintern till invasion av tio tusentals tranor på våren. På östra sidan av sjön vid Naturum Hornborgasjön häckar många olika fågelarter varav flera sällsynta.

Kulturarvet är stort. Inom området finns flera fornlämningar och många medeltida kyrkor. Skara domkyrka är den största och ger staden dess särprägel. Runt kyrkan finns anrika skolbyggnader, museum och veterinärinrättning från Linnés tid, men även små affärer, kaféer och restauranger. Vid Kinnekulle ligger Husaby kyrka och Biskopsborg där Olof  Skötkonung lät döpa sig och därmed gjorde kristendomen till statsreligion för 1000 år sedan.

Varnhems klosterkyrka vid Billingen är en mäktig katedral dit många kommer för att bland annat se Birger Jarls grav. Utgrävningar i Varnhem på 2000-talet visar att kristendomen kom till Västergötland redan på 900-talet, ungefär hundra år tidigare än vad vi hittills trott. De märkligaste fynden är rester av en stenkyrka från sent 1000-tal och kristna gravar. Intill kyrkomuren fann man en grav med ett välbevarat kvinnoskelett och ett gravlock med skriften ”här vilar Kata, Kätils hustru”. Över kyrkoruinen och graven har byggts ett hus som
skydd och även för att kunna visa kyrkoruinen och graven. Byggnaden kallas Kata gård och har blivit ett stort turistmål.

Sjön som fanns bredvid klostret på munkarnas tid och försåg dem med vatten är återskapad. Den har fått namnet Klostersjön och har inte minst en viktig biologisk funktion. Det går bra att vandra runt sjön. Skara-Götene lokalavdelning bildades 1980. Lokalföreningens program består av utflykter till aktuella och sevärda platser, föreläsningar och kulturevenemang. Vårt måtto är ” Upplevelsen i centrum”. Vår lokalavdelning arrangerar årligen studiecirklar i samarbete med Studiefrämjandet. Vi samarbetar också med andra föreningar om natur- och fritidsarrangemang.

Föreningen ger möjlighet till fina upplevelser och möten med nya människor. Du är också välkommen!

Aktiviteter

  • 07 Okt 2023

    • 07

      Okt

      2023

    Qvarnstensgruvan i Lugnås

    Tid: Lördagen den 7/10 kl 11.30 Plats: Lugnås, Äleryd Minnesfjället. Ansvarig: Gun Barrljung Här har kvarnstenar huggits ur berget i 800 år. Kvar finns gruvhål och kvarnstenar i stora mängder. Följ...

    Läs mer

    Vid anmälan ange ditt mobilnummer och din e-postadress. Meddela om du vill samåka Från Kråks Skara eller om du åker direkt.
    Pris

    Medlem: 100 kr

    Icke-medlem: 125 kr

  • 06 Nov 2023

    • 06

      Nov

      2023

    Besök handbokbinderi Lerdala

    Tid: 6 november kl 11.00 eller 13 november kl 18.00 Plats: Bokbinderiateljén vid Lerdala Tå (kör förbi Lerdala kyrka 200m norrut, tag höger mot ”Berg 5”, ytterligare 200 m - ateljé i en av tre byggnader...

    Läs mer

    Vid anmälan ange ditt mobilnr och din epostadress och om du vill samåka från Kråks Skara eller åker direkt
    Pris

    Medlem: 100 kr

    Icke-medlem: 150 kr

  • 13 Nov 2023

    • 13

      Nov

      2023

    Besök handbokbinderi i Lerdala

    Tid: 6 november kl 11.00 eller 13 november kl 18.00 Plats: Bokbinderiateljén vid Lerdala Tå (kör förbi Lerdala kyrka 200m norrut, tag höger mot ”Berg 5”, ytterligare 200 m - ateljé i en av tre byggnader...

    Läs mer

    Vid anmälan ange ditt mobilnr och din epostadress och om du vill samåka från Kråks parkering Skara
    Pris

    Medlem: 100 kr

    Icke-medlem: 150 kr

  • 30 Nov 2023

    • 30

      Nov

      2023

    Rörstrands museum

    Guidad visning av Rörstrands museum Tid:Torsdag 30/11 kl 14.00 Ansvarig: Siv Leijon Plats: Rörstrands museum Lidköping Vi får ta del av stolt svensk porslinshistoria, med tusentals föremål och lika...

    Läs mer

    Vid anmälan ange epostadress och mobilnummer och om du vill samåka från Kråks parkering Skara
    Pris

    Medlem: 150 kr

    Icke-medlem: 200 kr

  • 17 Jan 2024

    • 17

      Jan

      2024

    Orgelvisning i Skara domkyrka

    Tid: onsdag den 17/1 kl 18.00 . Ansvarig : Ingvor Fransson. Instrumentets drottning, så här funkar det. Musik och teknik hand i hand. Domkyrkoorganist Reibjörn Neander visar domkykoorgeln. En guidning...

    Läs mer

    Vid anmälan ange ditt mobilnummer och din e-postadress.
    Pris

    Medlem: 50 kr

    Icke-medlem: 75 kr

  • 28 Feb 2024

    • 28

      Feb

      2024

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.