STF Skara-Götene Lokalavdelning

Kontaktperson

Eva Eriksson

Telefon:

stf.skara-gotene@la.stfturist.se

Postadress

STF Skara-Götene Lokalavdelning - Garvaregatan 16, Villa Hindsberg, 53233 Skara

Våra kommuner

Götene, Skara

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila oss så får du mer information om vår verksamhet

Lokalavdelningens område bjuder på många olika upplevelser. I nordväst Vänern med Kinnekulle. I söder Hornborgasjön med sitt unika fågelliv. I öster Valleområdet med Billingen, en gammal kulturbygd med böljande landskap och många småsjöar. Däremellan slätter med levande odlingslandskap och medeltidsstaden Skara.
Läs mer

Lokalavdelningens område bjuder på många olika upplevelser. I nordväst Vänern med Kinnekulle. I söder Hornborgasjön med sitt unika fågelliv. I öster Valleområdet med Billingen, en gammal kulturbygd med böljande landskap och många småsjöar. Däremellan slätter med levande odlingslandskap och medeltidsstaden Skara. Den omväxlande naturen inbjuder till vandringar. På Kinnekulle och i Valleområdet finns många lokala leder och strövområden. Bygden korsas också av längre pilgrimsleder.

Det finns en 45 km lång Signaturled på Kinnekulle som beräknas ta tre dagar att vandra. STF har för närvarande 15 Signaturleder i landet. De spektakulära Signaturlederna kännetecknas av den vackra naturen och att de är karakteristiska för sin landsdel.

Kinnekulle med sin ovanliga berggrund och unika flora är en del av FN:s biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Från utsiktstornet på Högkullen ser man långt ut över innanhavet Vänern.

Platåbergens Geopark med bland annat Kinnekulle och Billingen har blivit utnämnd till Sveriges första Unesco globala geopark. Det är ett bevis på att området har geologiska värden som är av internationell betydelse. Här hittar vi geologiska fenomen och platser som bara finns här eller ett fåtal andra ställen i världen. Hornborgasjön är en fantastisk fågelsjö. Vid informationscentralen Trandansen på sjöns sydspets bjuds på allt från örnsafari på senvintern till invasion av tio tusentals tranor på våren. På östra sidan av sjön vid Naturum Hornborgasjön häckar många olika fågelarter varav flera sällsynta.

Kulturarvet är stort. Inom området finns flera fornlämningar och många medeltida kyrkor. Skara domkyrka är den största och ger staden dess särprägel. Runt kyrkan finns anrika skolbyggnader, museum och veterinärinrättning från Linnés tid, men även små affärer, kaféer och restauranger. Vid Kinnekulle ligger Husaby kyrka och Biskopsborg där Olof  Skötkonung lät döpa sig och därmed gjorde kristendomen till statsreligion för 1000 år sedan.

Varnhems klosterkyrka vid Billingen är en mäktig katedral dit många kommer för att bland annat se Birger Jarls grav. Utgrävningar i Varnhem på 2000-talet visar att kristendomen kom till Västergötland redan på 900-talet, ungefär hundra år tidigare än vad vi hittills trott. De märkligaste fynden är rester av en stenkyrka från sent 1000-tal och kristna gravar. Intill kyrkomuren fann man en grav med ett välbevarat kvinnoskelett och ett gravlock med skriften ”här vilar Kata, Kätils hustru”. Över kyrkoruinen och graven har byggts ett hus som
skydd och även för att kunna visa kyrkoruinen och graven. Byggnaden kallas Kata gård och har blivit ett stort turistmål.

Sjön som fanns bredvid klostret på munkarnas tid och försåg dem med vatten är återskapad. Den har fått namnet Klostersjön och har inte minst en viktig biologisk funktion. Det går bra att vandra runt sjön. Skara-Götene lokalavdelning bildades 1980. Lokalföreningens program består av utflykter till aktuella och sevärda platser, föreläsningar och kulturevenemang. Vårt måtto är ” Upplevelsen i centrum”. Vår lokalavdelning arrangerar årligen studiecirklar i samarbete med Studiefrämjandet. Vi samarbetar också med andra föreningar om natur- och fritidsarrangemang.

Föreningen ger möjlighet till fina upplevelser och möten med nya människor. Du är också välkommen!

Aktiviteter

 • 13 Feb - 03 Apr 2023

  • 13

   Feb

   2023

  • 03

   Apr

   2023

  STUDIECIRKEL tema PLATÅBERGENS GEOPARK

  Studiecirkel i vår! 13 februari startar vår Studiecirkel med temat Platåbergens Geopark, Sveriges första Unesco globala geopark. Vad är en geopark och vad är det som gör Platåbergens Geopark unik? Cirkeln...

  Läs mer

  15 studietimmar 5 sammankomster Anmälan senast 6 februari vid anmälan ange mobilnr och e-postadress
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 22 Apr 2023

  • 22

   Apr

   2023

  Vårutflykt till Lycke Lamm

  Lördagen den 22 april, kl 14:00 - Vårutflykt till Lycke Lamm Vi gör ett besök på gården Lycke i Lerdala, på Billingens västra sluttning. Här driver familjen Terstappen en fårgård med fina Gotlandsfår....

  Läs mer

  Vid anmälan v.g. ange ditt mobilnr och din e-postadress och om du vill samåka
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 06 Maj 2023

  • 06

   Maj

   2023

  Familjeutflykt till Backens gård Vinköl och sopplunch

  Första lördagen i maj, 6 maj kl 11:30, gör vi ett besök hos Annelie Vaske och hennes sambo, som bedriver besöksverksamhet, främst inriktad på barn och familjer. Mötet mellan människa , djur och natur är...

  Läs mer

  Vid anmälan v.g. ange ditt mobilnummer och din e-postadress samt om du vill samåka.
  Pris

  Medlem: 250 kr

  Icke-medlem: 275 kr

 • 31 Maj 2023

  • 31

   Maj

   2023

  Besök på Horns tegelbruk

  Onsdag 31 maj, kl 14:00 – 16:00 - Besök på Horns Tegelbruk. Höstens besök blev inställt pga sjukdom. Nu har vi fått en ny tid. Horns Tegelbruk är ett av Sveriges bäst bevarade tegelbruk och Nordens...

  Läs mer

  Vid anmälan v.g. ange ditt mobilnr och din e-postadress och om du vill samåka
  Pris

  Medlem: 150 kr

  Icke-medlem: 175 kr

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.