STF Ljusdal Lokalavdelning

Kontaktperson

Anita Bodin

Telefon: 070-5956868

stfljusdal@stfturist.se

Postadress

STF Ljusdal Lokalavdelning - Norvägen 181, Strandgården, 82754 Järvsö

Våra kommuner

Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Nordvästra Hälsingland präglas av den tidiga bondekulturens praktfulla byggnader. Sju hälsingegårdar finns sedan år 2012 bland UNESCOs världsarv. Bland de sju världsarven finns tre stycken inom Ljusdals kommun – Fågelsjö Gammelgård med anor från den finska invandringen på 1600-talet, Bommars i Ljusdal och Kristofers i Järvsö.
Läs mer

Stenegård i Järvsö är kulturhistoriskt intressant turistmål. Här fanns på 1800-talet både läkarmottagning och apotek samtidigt som gården utvecklades till ett mönsterjordbruk.

I Järvsö finns också Järvzoo, som visar nordiska däggdjur och fåglar i naturliga miljöer.

För den friluftsintresserade finns Hamra Nationalpark som bildades år 1909 och var med sina 28 hektar urskog den minsta av landets nationalparker. Från år 2011 har parken utökats med kringliggande våtmarker till att omfatta cirka 1300 hektar.

För vandringssugna finns fina vandringsleder utmed MellanLjusnans Naturreservat i Färila. Vid Lassekrog finns en speciellt handikappanpassad sträcka. MellanLjusnan erbjuder även ett gott harr- och öringsfiske.
I Järvsö finns möjligheter , att vandra på fäbodleder, bland annat till den levande fäboden Svedbovallen.

Vintertid finns möjligheter till god utförsåkning på Öjeberget, samtidigt som den högt belägna Harsagården erbjuder snösäkra och väl preparerade skidspår.

År 2015 utökades STF Ljusdals upptagningsområde till att omfatta även Nordanstigs och Hudiksvalls kommuner. Detta öppnar möjligheter, att anordna aktiviteter med anknytning till dessa kommuners intressanta industrimiljöer, äldre stadsmiljöer, kustlandskap med mera.

Aktiviteter

 • 06 Okt 2019

  • 06

   Okt

   2019

  Avrättningsplatsen vidNorrbobro

  Det finns bortglömda platser längst våra allfartsvägar som bär på historier som behöver berättas. Avrättningsplatsen vid Norrbo bro är en av dessa platser. Det var här, mitt i den vackra Dellenbygden,...

  Läs mer

  Vår historia om avrättningsplatsen vid Norrbobro Söndag 6 oktober kl 11. Hör Desiree Kjellberg, intendent på Sveriges Fängelsemuseum i Gävle berätta på avrättningsplatsen vid Norrbo bro. Avgift: STF vuxna...
  Pris

  Medlem: 40 kr

  Icke-medlem: 60 kr

 • 19 Nov 2019

  • 19

   Nov

   2019

  Altarskåpet i Ljusdals kyrka

  Kom in i kyrkan och bländas av en riktig klenod, kyrkans stora altarskåp med 99 olika figurer, ett altarskåp som enligt L Karlsson, riksantikvarieämbetet, är ett av världens bäst bevarade medeltida altarskåp....

  Läs mer

  Tisdag 19 november kl: 12 samling vid kyrkan i Ljusdal. Leif Sköld guidar oss. Avgift STF vuxna 40 kr, Gäller även medlemmar i samarrangerande föreningar. STF ungdom 15-25 år och övriga barn och ungdomar...
  Pris

  Medlem: 40 kr

  Icke-medlem: 60 kr