STF Ljusdal Lokalavdelning

Kontaktperson

Anita Bodin

Telefon: 070-5956868

stfljusdal@stfturist.se

Postadress

STF Ljusdal Lokalavdelning - Norvägen 181, Strandgården, 82754 Järvsö

Våra kommuner

Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Nordvästra Hälsingland präglas av den tidiga bondekulturens praktfulla byggnader. Sju hälsingegårdar finns sedan år 2012 bland UNESCOs världsarv. Bland de sju världsarven finns tre stycken inom Ljusdals kommun – Fågelsjö Gammelgård med anor från den finska invandringen på 1600-talet, Bommars i Ljusdal och Kristofers i Järvsö.
Läs mer

Stenegård i Järvsö är kulturhistoriskt intressant turistmål. Här fanns på 1800-talet både läkarmottagning och apotek samtidigt som gården utvecklades till ett mönsterjordbruk.

I Järvsö finns också Järvzoo, som visar nordiska däggdjur och fåglar i naturliga miljöer.

För den friluftsintresserade finns Hamra Nationalpark som bildades år 1909 och var med sina 28 hektar urskog den minsta av landets nationalparker. Från år 2011 har parken utökats med kringliggande våtmarker till att omfatta cirka 1300 hektar.

För vandringssugna finns fina vandringsleder utmed MellanLjusnans Naturreservat i Färila. Vid Lassekrog finns en speciellt handikappanpassad sträcka. MellanLjusnan erbjuder även ett gott harr- och öringsfiske.
I Järvsö finns möjligheter , att vandra på fäbodleder, bland annat till den levande fäboden Svedbovallen.

Vintertid finns möjligheter till god utförsåkning på Öjeberget, samtidigt som den högt belägna Harsagården erbjuder snösäkra och väl preparerade skidspår.

År 2015 utökades STF Ljusdals upptagningsområde till att omfatta även Nordanstigs och Hudiksvalls kommuner. Detta öppnar möjligheter, att anordna aktiviteter med anknytning till dessa kommuners intressanta industrimiljöer, äldre stadsmiljöer, kustlandskap med mera.

Aktiviteter

 • 19 Nov 2019

  • 19

   Nov

   2019

  Altarskåpet i Ljusdals kyrka

  Kom in i kyrkan och bländas av en riktig klenod, kyrkans stora altarskåp med 99 olika figurer, ett altarskåp som enligt L Karlsson, riksantikvarieämbetet, är ett av världens bäst bevarade medeltida altarskåp....

  Läs mer

  Tisdag 19 november kl: 12 samling vid kyrkan i Ljusdal. Leif Sköld guidar oss. Avgift STF vuxna 40 kr, Gäller även medlemmar i samarrangerande föreningar. STF ungdom 15-25 år och övriga barn och ungdomar...
  Pris

  Medlem: 40 kr

  Icke-medlem: 60 kr

 • 03 Dec 2019

  • 03

   Dec

   2019

  60 toppar. Minna Kinnunen visar fjällbilder och berättar

  Minna har genomfört projektet 60 toppar, som gått ut på att bestiga 60 av Härjedalens fjälltoppar som är högre än 1000 meter. Det har resulterat i artiklar i tidningarna Turist och Uteliv. I kväll visar...

  Läs mer

  Minna visar bilder och berättar vid Fotoklubbens månadsmöte tisdag den 3 december kl 18.30 . Alla varmt välkomna
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis