STF Kungsbacka Varberg Lokalavdelning

Kontaktperson

Margaretha Stamborn

Telefon: 0705-365846

stf.kungsbacka-varberg@la.stfturist.se

Postadress

STF Kungsbacka Varberg Lokalavdelning - Skräddarevägen 14, 43295 Varberg

Våra kommuner

Kungsbacka, Varberg

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Halland är ett Sverige i miniatyr. Regionen har kusten med sina härliga bad, stora jordbruksområden och den inre skogsbygden med sina fina bokskogar. Halland har varit omväxlande danskt, norskt och svenskt vilket märks på ortsnamn och byggnadsstilar.
Läs mer

STF Kungsbacka Varberg satsar främst på vandringar i intressanta miljöer. I det rådande coronaläget kan det snabbt ske förändringar i planerade aktiviteter. Därför – håll dig uppdaterad på hemsidan, eller kolla med resp aktivitetsansvarig vad som gäller för de aktiviteter du är intresserad av.

Det finns flera intressanta kulturhistoriska platser att besöka i regionen. Äskhults ödeby är en välvårdad ödeby från 1700-talet, där de gamla gårdarna visar bondesamhället före enskiftet. Markerna brukas än idag på äldre sätt med hjälp av hästar. Tjolöholms slott, är ett av de största 1900-talsslotten i Sverige. Här finns även fina vandringsleder i lövskog med intressant flora. Varbergs fästning är kanske den största attraktionen. Fästningens första delar uppfördes redan på 1300-talet och Varbergs museum visar en permanentutställning om Bockstensmannen. Även den kulknapp som ansågs ha dödat Karl XII finns att beskåda på museet.

Från Fjärås bräcka har man fin utsikt över sjön Lygnern åt ena hållet och Kungsbackafjorden åt andra hållet. Vid foten av bräckan ligger Li järnåldersgravfält, ett av de förnämsta i landet, med 25 resta bautastenar. Sandsjöbacka naturreservat ligger mellan Kungsbacka och Göteborg. Här njuter man av härliga strövområden och vandringsleder genom orörd natur. För vandring och cykel finns även Hallandsleden som sträcker sig genom hela Halland. Den kustnära Ginstleden är en populär cykelled från Hallandsåsen i söder till Billdal i Göteborg i norr.

Lokalavdelningen grundades 1978 och har cirka 390 medlemmar.

Aktiviteter

  • 09 Apr 2024

    • 09

      Apr

      2024

    Vandring Långåsen, Derome, ca 9,4 km

    "Stigfinnarna" Sven Bengtsson och Henry Andersson tillsammans med vandringsansvarige Lennart Ingeltun leder oss. Vi vandrar i löv- och granskog, på mjuka stigar och även på lite hårdare skogsvägar. Runt Deromesjön, utmed Hultasjön och på spänger ser vi sen glimt av Stamsjön. Förbi två torp som tidigare ägts av borgmästaren och en tandläkare i Varberg, en skymt av en näckrosdam, förbi ett lte hemligt bygge och ser på slutet Varbergs scoutkårs klubbhus.

    Läs mer

    Utrustning: Kängor och kanske stavar. Vägbeskrivning: Från Kungsbacka, tag avfart Varberg nord (Gunnestorp) och vänster in på väg 41 mot Borås/Veddige, sedan höger skylt Valinge (finns Stf-skylt) över järnväg med bommar och sväng vänster vid STF-skylt, sedan efter 700 meter sväng höger vid STF-skylt och ni är framme vid Andors gård. Från Varberg, kör mot Veddige och följ skyltar enligt ovan. Anmälan: senast 3 april på telefon/sms till Lennart Ingeltun, 0730-253252. Anmälan behövs med tanke på P-platser. Uppge namn (för- och efternamn) på samtliga deltagare.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 29 Apr 2024

    • 29

      Apr

      2024

    Onsala kyrka, Båt- & sjöfartsmuseet i Onsala och en promenad ner till fjorden

    Onsala kyrka ligger på platsen för en hednisk offerlund, Onsala - Odens Sal. Dagens kyrka stammar från medeltid men har fått sitt nuvarande utseende på 16- och 1700-talen. Den präglas av Onsala som sjöfartsbygd, inte minst Gathenhielms. Vi börjar med en guidad tur i kyrkan. Vi fortsätter till Båt- & Sjöfartsmuseet, som ligger intill kyrkan. Museets syfte är att spegla den ytterst väsentliga del av Onsalas närings- och kulturliv som sjöfarten utgjort under gångna århundraden. Att sjöfarten, framför allt den s k bondeseglationen, haft stor betydelse för Onsalas utveckling framgår tydligt av det stora antal "kaptensgårdar" som smyckar landskapet. Museet innehåller en basutställning som omfattar allt från hela båtar och båtmodeller till olika typer av föremål, sjökort mm som använts. Vi får en guidad visning av museet och dess samlingar. Efter visningen gör de som vill en kortare vandring ner till Kungsbackafjorden, Vid något tillfälle mellan visningarna eller under promenaden kan vi passa på att inta medhavd fika.

    Läs mer

    Utrustning: Efter väder, fika Kostnad: 40 kronor. OBS Endast kontant! Samling: Vid kyrkans ingång Vägbeskrivning: Från E6 tag av vid avfart nr 59, följ vägvisning mot Onsala. Efter ca 7 km ligger kyrkan till vänster. I rondellen kör ut mot Gottskär och sväng därefter omedelbart vänster in på kyrkans parkering Anmälan: Senast torsdag den 25 april till mejl: stefan.hellgren45@gmail.com eller sms 0706-780684 Deltagarantalet är begränsat till 30 personer. OBS FULLTECKNAT
    Pris

    Medlem: 40 kr

    Icke-medlem: 40 kr

  • 06 Maj 2024

    • 06

      Maj

      2024

    Två vandringar samma dag, först HARPLINGE KYRKOGÅRD sedan HAVERDALS NATURRESERVAT

    HARPLINGE KYRKOGÅRD "Underbar plats som ger själen ro...". I motiveringen till utmärkelsen Årets kyrkogårdsförvaltning 2017 kan man läsa "en levande kyrkogård som gör besökaren glad". Det stämmer! Den fem hektar stora kyrkogården i Harplinge är en i högsta grad levande glädjekälla. En lummig park. En botanisk upplevelse med växtlighet i samklang med konstfullt utformade oaser. Kyrkogårdschefen Håkan Ljungberg guidar oss i parken, ca 1,5 tim. Fika vid kyrkogården. Ansvarig: Bertil Karlsson HAVERDALS NATURRESERVAT (ett av Hallands äldsta) Vi kör i samlad bilkaravan till Haverdal. Området bestod av öppna flygsandfält men på 1800-talet planterades tallar för att komma tillrätta med sandflykten. Marken är nu täckt av mossa, lingon- och blåbärsris. Bäcken Skintan rinner genom reservatet och ger näring åt träd och växtlighet. Vi vandrar ! "Blå spåret", 4,2 km genom en "konsthall" av snurriga tallar. Här intar vi dagens andra fika. Vi besöker även en av Skandinaviens största sanddyner, Stora Sandkullen. 36 meter. Ansvarig. Lennart Ingeltun

    Läs mer

    Anmälan obligatorisk: Senast 29 april till Lennart Ingeltun, sms/tel 0730-253252. Uppge för- och efternamn på samtliga som anmäls samt möjlighet att erbjuda resp. önskemål om samåkning, Begränsat antal platser Samling: kl. 10.00 på Trafikverkets rastplats vid Björkäng vägkrog söder om Varberg. Avfart från E&: Björkäng vägkrog Utrustning: Bra vandringsskor, ev. stavar. Tag med fika för två fikapauser!
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 14 Maj 2024

    • 14

      Maj

      2024

    Fågelguidning utmed Viskan vid Kullagården, Veddige

    En av Varbergs naturskönaste platser återfinns i Veddige. Kjell Andersson, Studiefrämjandet, är dagens guide. Han berättar om Kullagårdens karolinerhistoria och arkitektur, men framför allt om fågellivet. Vi kan kanske få se röda glador och hägrar som svävar i luften. För de som vill, bestiger vi ett lite mer utmanande berg där vi får en hänförande utsikt över Viskadalens jordbrukslandskap. Vandringen tar ca 2 timmar.

    Läs mer

    Utrustning: Rejäla skor, gärna kikare. Fika Samling: Vid den första parkeringsplatsen vid Kullagården. Vägvisare från väg 41 när du passerar Veddige Anmälan: Senast 10 maj till Margaretha Stamborn, stamborn@seaside.se, tel. 0705-365846 Begränsat deltagarantal
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 11 Jun 2024

    • 11

      Jun

      2024

    Äskhults by, guidad tur

    I Äskhults by får du en helhetsupplevelse av hur livet såg ut i en bondby under tidigt 1800-tal. Runt bykärnan och gårdarna hittar du den hushållsnära odlingen, I kålgårdarna och mullbänkarna odlas flera olika nyttoväxter som troligtvis fanns i Halland under 1800-talet. Idag har man en trädgårdsmästare som jobbar heltid under säsong för att vårda, förvalta och återskapa Äskhults gränytor. Det som odlas används i det pedagogiska arbetet och är en viktig del i caféets utbud. Dessutom gör vi en kortare promenad på någon av vandringslederna där vi också fikar.

    Läs mer

    Anmälan och information: Ingvar Svanberg, 0703-967781 Utrustning: Bra kläder och skodon. Egen fika Samling: Den vanliga parkeringen nedanför Äskhults by Vägbeskrivning: Från E6, tag avfart 58 vid Fjärås. Följ sedan skyltarna till Äskhult, total ca 14 km från E6 Kostnad: 60 kr OBS Endast kontant!
    Pris

    Medlem: 60 kr

    Icke-medlem: 60 kr

  • 14 Jun 2024

    • 14

      Jun

      2024

    Vandring och grillkväll i Sanddamm

    Varför ändra på ett vinnande koncept? Det har blivit tradition att vi avslutar vårsäsongen med grillkväll hos Gunvor och Elvy i Sanddamm. De tar oss med på en timmas promenad innan vi återvänder ner till stranden och börjar grilla. Kanske inbjuder vädret till ett dopp i havet. I samband med fikat presenterar vi vårt kommande höstprogram.

    Läs mer

    Samling: Sanddamm, parkeringsplatsen Utrustning: Kläder efter väder och rejäla skor. Något gott att grilla och dricka förstås Vägbeskrivning: Från E6, kör mot Södra Cell. Tag av mot Bua, efter någon kilometer tag av till vänster mot Sanddamm. Följ asfaltvägen fram till badviken
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.