STF Botvid Lokalavdelning

Kontaktperson

Leif Larsson

Telefon: 073-7812466

stf.botvid@la.stfturist.se

Postadress

STF Botvid Lokalavdelning - Viltstigen 39, 14752 Tumba

Våra kommuner

Botkyrka, Salem

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Dagsturer

Sörmlandsleden (etapp 60 o del av 59)

En härligt omväxlande och vacker dagstur på mjuka stigar o skogsvägar genom Stora Träskets naturreservat och utmed lantegendomen Viads strandängar vid Hallsfjärden. Vandringen går sedan uppför Höglundsåsen för en vidunderlig utsikt över farleden mot Södertälje för att sedan vika ner mot Näs gamla klungby med anor från 1600-talet. Här tar man av från Sörmlandsleden och går ca 1 km till bussen vid väg 225. Möjlighet att gå ytterligare 800 m och avsluta med en smaskig fika eller middag på Eldtomta cafe.

Längd: 12 km
Tid: 6-7 h
Sevärdheter längs leden: Den lilla sjön och skärmskyddet i den trolska barrskogen i Stora Träskets naturreservat. Möjlighet att ta ett dopp och en strandfika utmed Hallsfjärden. Utsikten från Höglundsåsen över fjärdarna in mot Södertälje och till sist den gamla klungbyn Näs med byggnader från 1700- o 1800-tal.
Transport till leden: Pendeltåg till Tumba och sedan buss 727 mot Skanssundet. Avstigning hpl Bergavägen. Följ Sörmlandsledens skylt och orange markeringar från busshpl söderut i riktning mot etapp 59. I Näs by väljer man att gå till vänster på bilvägen ca 1 km för att komma till hpl Näs på väg 225. Tag buss 727 åter till Tumba.
Övrig information: För mer info gå in på www.sormlandsleden.se och sök etapp 60 och 59


Åvinge naturreservat – Åvingerundan

Den här lilla turen på ca 2km – 4 km är en av mina favoriter och passar när man vill ha en fin stund i skogen utan att vara ute så länge, t ex om man har små barn med sig. Wille 6 år gillar skarpt att knata uppför den branta bergsidan och sedan räkna rundslingans gula prickmarkeringar. Efter ett varv brukar vi fika och sedan tar vi samma tur åt andra hållet o ser skogen med nya ögon innan vi tar oss ner till parkeringen igen.

Längd: 5 km
Tid: 1-2 h
Sevärdheter längs leden: Utsikt över Kagghamraåns dalgång och ett kuperat landskap med en mosaik av berg, skogar och åkrar. Reservatets blandning av gråklädda tallbevuxna berghällar och fuktig barrskog med nedfallna träd och mossbeväxta stammar i nyanser av grönt.
Transport till leden: Från Vårsta åker man 5.3 km söderut på Nynäsvägen, väg 225. Parkering finns på höger sidan. Åker man kommunalt så är den närmaste busshållplatsen ”Åvinge kvarn”, därifrån är det en kort, starkt trafikerad, promenad norrut till ingången vid parkeringen.
Övrig information: https://naturkartan.se/sv/botkyrka/avingerundan respektive https://naturkartan.se/sv/botkyrka/avinge-naturreservat-2


Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.