STF Botvids årsmöte 2020 samt föredrag om ugglor

Årsmöte

Aktivitet

STF Botvid

11 Feb

 • 11

  Feb

  2020

Gratis

Medlem i STF
11/2 kl 19.00 Tumbascenens foajé Ingen anmälan. Hjärtligt välkomna!
Kallelse, årsmöteshandlingar och kvällens program kommer senast den 4/2 att finnas tillgängliga på vår hemsida eller genom ordförande Leif Larsson 073-7812466. Efteråt bjuder STF Botvid på fika. Därefter presenterar Stefan Bengtsson, Södertälje Ornitologiska förening, de vanligaste ugglorna i Sverige med ljud och bild. Hjärtligt välkomna!
 • Samling: 19:00
 • Plats: Tumbascenens foajé, Utbildningsvägen 2 A, Tumba
 • För vem? Alla

Typ av aktivitet: Naturarrangemang

Aktiviteter

 • 29 Jan

  • 29

   Jan

   2020

  Om krisen kommer

  Kanske fungerar inte alla normala funktioner; ingen el, inget vatten, ingen värme. Klarar du och din familj er då? Hur länge? Det finns enkla förberedelser som gör det tryggare om det vi är vana vid inte längre är tillgängligt. Civilförsvarets instruktör Mikael Olergård talar om förberedelser och visar saker man kan ha hemma.

  Läs mer

  29/1 kl 19.00 Aktiviteten pågår ca 2 timmar och fika ingår. Anmälan senast 25/1
  Pris

  Medlem: 30 kr

  Icke-medlem: 60 kr

 • 11 Feb

  • 11

   Feb

   2020

  STF Botvids årsmöte 2020 samt föredrag om ugglor

  Kallelse, årsmöteshandlingar och kvällens program kommer senast den 4/2 att finnas tillgängliga på vår hemsida eller genom ordförande Leif Larsson 073-7812466. Efteråt bjuder STF Botvid på fika. Därefter presenterar Stefan Bengtsson, Södertälje Ornitologiska förening, de vanligaste ugglorna i Sverige med ljud och bild. Hjärtligt välkomna!

  Läs mer

  11/2 kl 19.00 Tumbascenens foajé Ingen anmälan. Hjärtligt välkomna!
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 19 Feb

  • 19

   Feb

   2020

  Hagalunds tvätterimuseum i Vårby

  Sveriges enda tvätterimuseum finns i Vårby intill Albysjön. Det fanns ett hundratal tvätterier på Södertörn i början av 1900-talet. Stockholmarnas smutstvätt gjordes ren av tvättarfamiljerna vid närmaste vattendrag. Tvätt hämtades med häst och vagn från staden. I museet finns det samlingar av strykjärn, klappträn, tvättpåsar, tvättmedel mm samt plastklädnypor från hela världen. Kanske blir det sköljning av tvätt i isvak om det finns is på Albysjön.

  Läs mer

  19/2 kl 14:00 Anmälan senast 12/2. Klä dig efter väderlek! Muséet saknar värme.
  Pris

  Medlem: 80 kr

  Icke-medlem: 100 kr

 • 11 Mar

  • 11

   Mar

   2020

  Riksdagsbiblioteket

  Ett riksdagsbibliotek har funnits i Sverige sedan 1851, då man höll till i gamla riksdagshuset på Riddarholmen. Här finns samlingar av riksdagstryck ända tillbaka till 1500-talet. I lokalerna finns också en samling karikatyrteckningar av kända politiker som är väl värda att titta på och småle åt.

  Läs mer

  11/3 kl 16:00 Anmälan senast 9/3! Vi får genomgå en säkerhetskontroll innan vi får gå in. Aktiviteten tar ca en timma.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 20 kr

 • 26 Mar

  • 26

   Mar

   2020

  Judiska museet, guidad visning

  Sommaren 2019 flyttade Judiska museet till Gamla Stan. Museet är inhyst i Stockholms äldsta bevarade Synagoga. Det nya judiska museet har flyttat hem då den judiska församlingen hade sin hemvist här från 1795 och en bit in på 1800-talet. Den nya basutställningen i museet är en tidsresa för det judiska kulturarvet genom svensk historia. Guiden kommer att berätta om detta och om den judiska tankevärlden och judendomens praktik. Säkert får vi veta en del om den historiska lokal vi vistas i.

  Läs mer

  26/3 kl 14:00 Anmälan senast 19/3!
  Pris

  Medlem: 180 kr

  Icke-medlem: 200 kr

 • 23 Apr

  • 23

   Apr

   2020

  Vinterskogens naturreservat och fyra sjöar

  Vi tar stigarna runt tre små sjöar, fortsätter in i skogen och får syn på ännu en sjö. Vandringen börjar och slutar vid busshållplatsen ovanför Brosjön. Vi går på skogsstig ca 6 km och är ute ca 3 timmar exkl restid. Ta med matsäck, rejäla skor, kläder efter väder o stavar om du trivs med det.

  Läs mer

  Torsdag 23/4 samling kl 9:45 OBS! Ingen anmälan
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 25 Apr

  • 25

   Apr

   2020

  Färjkarlarna vid Skanssundet

  Skanssundsleden går mellan Hörningsnäs på Södertörn och Mörkö. Färjeledens längd är 330 meter och överfartstiden är tre minuter. Resan med vägfärjan är avgiftsfri. Vi besöker färjan och personalen berättar om sitt arbete. Kanske får vi höra några bra anekdoter från livet som färjkarl. Vi får också ta en titt in i maskinrummet och besöka bryggan. OBS trappor! Med lite tur kanske vi kan se något/några större fartyg på väg in till Södertälje. Gustav II Adolf startade bygget av Stjärnskansen vid Skanssundet för att försvara inloppet till Södertälje. Det är idag en ruin men passa på att se den. Plats för medhavd fika t. ex.

  Läs mer

  25/4 kl 14.00. Anmälan senast 13/4. OBS! Samåkning - meddela om du behöver plats eller kan erbjuda plats i bil i samband med anmälan. Buss 727 har glesa turer från Tumba station till färjeläget.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 20 kr

 • 10 Maj

  • 10

   Maj

   2020

  Möt våren i Orlångens naturreservat, Huddinge, vandring ca 10 km

  Välkommen på varierande vandring (ca 10 km/4 timmar) genom såväl djup granskog som lövskog, längs åkerkanter och ängar. Vi passerar Balingsta gård och grevinnans grav och får njuta utsikten över Mörtsjön. Här finns också ett fågelområde så ta gärna med kikare. Vandringen är mest lätt men det finns kraftigt kuperade partier med mycket stenar och rötter. Du behöver matsäck, rejäla skor och kläder efter väder. Ta med stavar om du trivs med det.

  Läs mer

  Söndag 10/5 kl 10.00 OBS! Ingen anmälan. Håll utkik här på hemsidan inför vandringen! Vi lägger in aktuell information veckan innan efter att vi provgått sträckan.
  Pris

  Medlem: 20 kr

  Icke-medlem: 40 kr

 • 17 Maj

  • 17

   Maj

   2020

  Kulturvandring i gamla Rönninge, ca 7 km

  Vilket samhälle var Rönninge tillbaka i tiden? En bygd med småföretagare/entreprenörer, främst handelsträdgårdar och plantskolor, också en rekreationsort. Stockholmare lockades av avståndet till Rönninge och skaffade fritidshus här, De stora trävillorna påminner om tiden. Wilhelmina af Tibell, Sten Bergman, Johannes Edfeldt m fl har alla bott i Rönninge; vad har de tillfört bygden, var bodde de? Ett av de äldsta husen i Rönninge är Rönninge Kungsgård. Här har Gustav Vasa logerat på 1600-talet och Wilhelmina af Tibells gärningar har haft stor betydelse för samhället. Längd, ca 7 km/3,5 timmar. Kaffepaus med medhavd fika.

  Läs mer

  Söndag 17/5 kl 11.00 Anmälan senast 14/5!
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 20 kr

 • 21 Maj

  • 21

   Maj

   2020

  En del av Sörmlandsleden genom Grödinge

  Vi kommer att gå etapp 61 o del av etapp 62 på Sörmlandsleden med möjlighet att välja en tur på 6 km eller att fortsätta ytterligare ca 4 km. Vandringen börjar på asfalt med utsikt över Snäckstaviks våtmark för att sedan vika in på skön skogsstig med rast på vägen innan vi når Grödinge kyrka (6 km). Vill man avsluta här finns egen tid att besöka den fina kyrkogården och ta en fika på Våffleriet i Klockargården om man har lust. Den färdledda turen fortsätter dock förbi kyrkbyn och vidare upp över det branta berget Husby Hammare med vitmossa o krumma tallar. Stigningen här är krävande men underlaget slät stig så vi tar det lugnt uppför. Turen avslutas vid busshpl vid Malmbro gård. Ta med matsäck, kläder efter väder och stavar om du trivs med det.

  Läs mer

  Torsdag 21/5 OBS! Anmälan senast 18/5 Möjlighet att välja sträcka 6 km alternativt drygt 10 km. Ange önskad sträcka vid anmälan.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 04 Jun

  • 04

   Jun

   2020

  Korpberget i Vårby, se färjan mot Ekerö från ovan

  En vandring i kvällningen utefter Mälarens strand, upp genom Korpbergets gammelskog mot svårslagen utsikt och solnedgång(?). Ta med något gott. Själva vandringen från busshållplatsen och tillbaka är inte längre än totalt 5 - 6 km. Barn kan följa med om de är vana att gå.

  Läs mer

  Torsdag 4/6 samling 18:50 vid busshållplatsen Vårby källa OBS! Ingen anmälan
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 14 Jun

  • 14

   Jun

   2020

  Ekoleden Järna – en mycket omväxlande runda, vandring ca 13 km

  Följ med på en innehållsrik tur med start och mål i Ytterjärna. Ekoleden tar oss genom trädgårdsodlingar, förbi renande vattentrappor, in i kuperad blandskog. Leden bjuder också på vida utsikter och vandring utefter Östersjön, levande jordbruksbygd, uråldriga ekar och intressant arkitektur. Delar av vandringen är kuperad med skogsstig som kan ha stenar, rötter och berg i dagen medan delar går på mjukare stig och mindre grusvägar. Vi är ute ca 4 – 5 timmar. Ta med matsäck, stadiga skor, kläder efter väder och stavar om du trivs med det. Långrast vid Kärleksudden med möjlighet att bada för den som törs.

  Läs mer

  Söndag 14/6 kl 10.00 Anmälan senast 11/6! OBS! Samåkning - meddela om du behöver plats eller kan erbjuda plats i bil i samband med anmälan.
  Pris

  Medlem: 20 kr

  Icke-medlem: 40 kr

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.