STF Bohuslän Lokalavdelning

Kontaktperson

Sabina Moberg

Telefon: 0730 704222

stf.bohuslan@la.stfturist.se

Postadress

STF Bohuslän Lokalavdelning - Östra Långgatan 13, 45772 Grebbestad

Våra kommuner

Lysekil, Munkedal, Orust, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Tanum, Tjörn, Uddevalla

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Följ STF Bohuslän Lokalavdelning

Facebook

Foto: Sabina Moberg

STF Bohuslän är en ung lokalförening, bildad augusti 2022. Vi kommer succesivt att presentera våra aktiviteter här på hemsidan. Idag är vi strax över 100 medlemmar och vi blir gärna fler. Kanske har du tips på aktiviteter som vandringar, studiebesök mm? Kanske kan du till och med tänka dig att organisera och leda en aktivitet? Eller bli en del av vår styrelse? Hör gärna av dig i så fall.
Läs mer

Bohuslän är Sveriges västligaste landskap som gränsar mot Norge i norr och Göteborg i söder. Bohuslän har en lång kuststräcka mot Skagerack och norra Kattegatt, åt öster gränsar landskapet mot Dalsland och Västergötland och har historiskt tillhört såväl Danmark som Norge.

Sillfisket har varit avgörande för Bohusläns historia. Under 1700-talets senare del upplevde landskapet en blomstringsperiod tack vare den så kallade stora sillperioden (omkring 1747–1808). Många små fiskelägen växte till sig. Samtidigt förändrades naturen då en stor del av skogen höggs ner för att användas till byggnadsmaterial för bostäder och båtar samt som bränsle för fiskeindustrin. Kvar blev kala klippor som fortfarande ger landskapet dess karaktär. Stora delar av skogen i inlandet återplanterades i början av 1900-talet. Under 1800- och 1900-talet hade Bohuslän också en betydande stenindustri. Fiskerinäringen är fortfarande stor men idag är fiskauktionerna, som tidigare var en turistattraktion i sig, digitaliserade.

Kustlandskapet präglas av kala klipphällar, den röda graniten, små samhällen s k fiskelägen och fjordar. Den östra delen av landskapet har mer att erbjuda av kuperat skogslandskap. Två av Sveriges största öar, Orust och Tjörn, finns här och binds samman med fastlandet av flera broar över sund och fjordar. Orust och Tjörn har och präglas fortfarande av sjöfart och varvsindustri och det finns en lång båtbyggartradition här. Fiskerinäringen har också varit stor här och än idag tillverkas sillinläggningar på Klädesholmen.

Här kan du uppleva många och varierade naturreservat med vandringsleder av olika längd och karaktär, båtturer och riklig tillgång till salta bad från både strand och klippor längs kusten. Och inte minst för den matintresserade allt vad havet har att erbjuda i form av färsk fisk, skaldjur och svenska ostron.

Några unika exempel från vårt landskap;

 • Bohusleden som är en sammanhängande vandringsled på 37 mil och består av 27 etapper från Strömstad i norr till Lindome utanför Göteborg i söder.
 • Vitlyckemuseet med hällristningar i Tanums kommun som är upptagna på UNESCOs världsarvslista.
 • Kosteröarna (naturreservat) och Kosterhavets nationalpark, Sveriges första marina nationalpark.
 • Marstrand med Carlstens fästning
 • Gullmarsfjorden (naturreservat) som är Sveriges enda äkta fjord med den karaktäristiska tröskeln vid inloppet. Lysekil o Havets Hus.
 • Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand eller en vandring runt Bohus-Malmön där det finns tydliga spår av stenhuggeriet från den tidigare betydande stenindustrin.

Aktiviteter

 • 27 Apr

  • 27

   Apr

   2024

  Guidad vandring i Lysekil med hänförande utsikt

  Vi vandrar ca 9 km, i lugnt tempo, ofta på lättgånget underlag men även över hällar och klippor och några knähöga nivåskillnader förekommer och en brant trappa. Vi börjar i naturreservatet Stångehuvud på granitklippor, ett av regionens sju underverk, med vacker utsikt över skärgården, förbi stenbrottens lämningar, via Hästevik (Kronprinsessans stig) och vidare längs Västerhavspromenaden. Vi är ute i ca 5 timmar och återansluter till startpunkten. Vi kan förvänta oss berättelser om Calla Curman, Stångehuvuds räddare, kulturhistoria om Lysekil och om granit, stenbrytning, blommor och växter. Vi är ute i 5 timmar och återansluter till startpunkten. För den som vill går det att korta av vandringen vid ett par tillfällen. Ta med matsäck för fika och lunch, förstärkningsplagg och gärna sittunderlag för rasten. Stadiga skor/kängor och vindtät jacka rekommenderas. Glöm inte vatten! Svårighetsgrad: Medel. För mer info om vår guide Anette Bargel se www.saltaguiden.se

  Läs mer

  En guidad vandring med Bohuslänguiden Anette Bargel. Vi startar i naturreservatet Stångehuvud och vandrar över klipporna via Hästevik och vidare längs Lysekils nya strandpromenad Västerhavspromenaden.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 100 kr

 • 18 Maj

  • 18

   Maj

   2024

  Kaffeprovning och Guidning

  Kaffe, bönan, smakerna och dofterna. Öppen eld, med kaffekittel, mokkakanna och samiskt uppkok är något av det du kommer uppleva. Dessutom kommer vi att titta på vad som finns ätbart ur naturen och även historia kring platsen. Vi vandrar i lugn takt mot Hällerstugan för kaffeprovningen. Det är lättgånget och en del av Bohusleden. Vandring totalt fram och åter ca 1 timma, hela turen ca 3 timmar. Begränsat antal, först till kvarn gäller.

  Läs mer

  I ett samarbete med Utmark Sverige erbjuder vi kaffeprovning med historisk naturguidning i Naturreservatet på Herrestadsfjället, Uddevalla. https://utmarksverige.se/kaffeprovning/
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 250 kr

 • 01 Jun - 31 Dec 2024

  • 01

   Jun

   2024

  • 31

   Dec

   2024

  Vill du engagera dig i vår lokalförening STF Bohuslän?

  Vill du planera och genomföra en aktivitet har vi som mål att alltid vara 2 ledare per tillfälle, dvs du behöver inte genomföra aktiviteten helt själv.

  Läs mer

  Är du intresserad av att engagera dig? Under löpande verksamhetsår är du välkommen med en idé till aktivitet som du kan tänka dig att bidra till att genomföra. Inför Årsmöte i februari finns öppningar för dig att bli en del av vår styrelse.
  Pris

  Medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.