STF Bohuslän Lokalavdelning

Kontaktperson

Eva Hedman

Telefon: 070-245 44 11

stf.bohuslan@la.stfturist.se

Postadress

STF Bohuslän Lokalavdelning - Ulvesunds Byväg 16, 45993 Ljungskile

Våra kommuner

Lysekil, Munkedal, Orust, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Tanum, Tjörn, Uddevalla

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

STF Bohuslän är en ung lokalförening, bildad augusti 2022. Vi kommer succesivt att presentera våra aktiviteter här på hemsidan. Idag är vi strax över 100 medlemmar och vi blir gärna fler. Kanske har du tips på aktiviteter som vandringar, studiebesök mm? Kanske kan du till och med tänka dig att organisera och leda en aktivitet? Eller bli en del av vår styrelse? Hör gärna av dig i så fall.
Läs mer

Bohuslän är Sveriges västligaste landskap som gränsar mot Norge i norr och Göteborg i söder. Bohuslän har en lång kuststräcka mot Skagerack och norra Kattegatt, åt öster gränsar landskapet mot Dalsland och Västergötland och har historiskt tillhört såväl Danmark som Norge.

Sillfisket har varit avgörande för Bohusläns historia. Under 1700-talets senare del upplevde landskapet en blomstringsperiod tack vare den så kallade stora sillperioden (omkring 1747–1808). Många små fiskelägen växte till sig. Samtidigt förändrades naturen då en stor del av skogen höggs ner för att användas till byggnadsmaterial för bostäder och båtar samt som bränsle för fiskeindustrin. Kvar blev kala klippor som fortfarande ger landskapet dess karaktär. Stora delar av skogen i inlandet återplanterades i början av 1900-talet. Under 1800- och 1900-talet hade Bohuslän också en betydande stenindustri. Fiskerinäringen är fortfarande stor men idag är fiskauktionerna, som tidigare var en turistattraktion i sig, digitaliserade.

Kustlandskapet präglas av kala klipphällar, den röda graniten, små samhällen s k fiskelägen och fjordar. Den östra delen av landskapet har mer att erbjuda av kuperat skogslandskap. Två av Sveriges största öar, Orust och Tjörn, finns här och binds samman med fastlandet av flera broar över sund och fjordar. Orust och Tjörn har och präglas fortfarande av sjöfart och varvsindustri och det finns en lång båtbyggartradition här. Fiskerinäringen har också varit stor här och än idag tillverkas sillinläggningar på Klädesholmen.

Här kan du uppleva många och varierade naturreservat med vandringsleder av olika längd och karaktär, båtturer och riklig tillgång till salta bad från både strand och klippor längs kusten. Och inte minst för den matintresserade allt vad havet har att erbjuda i form av färsk fisk, skaldjur och svenska ostron.

Några unika exempel från vårt landskap;

  • Bohusleden som är en sammanhängande vandringsled på 37 mil och består av 27 etapper från Strömstad i norr till Lindome utanför Göteborg i söder.
  • Vitlyckemuseet med hällristningar i Tanums kommun som är upptagna på UNESCOs världsarvslista.
  • Kosteröarna (naturreservat) och Kosterhavets nationalpark, Sveriges första marina nationalpark.
  • Marstrand med Carlstens fästning
  • Gullmarsfjorden (naturreservat) som är Sveriges enda äkta fjord med den karaktäristiska tröskeln vid inloppet. Lysekil o Havets Hus.
  • Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand eller en vandring runt Bohus-Malmön där det finns tydliga spår av stenhuggeriet från den tidigare betydande stenindustrin.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.