STF Östra Blekinge Lokalavdelning

Kontaktperson

Torbjörn Haraldsson

Telefon: 070-1319420

stf.ostra.blekinge@la.stfturist.se

Postadress

STF Östra Blekinge Lokalavdelning - Roslundavägen 17, 37332 Nättraby

Våra kommuner

Karlskrona, Ronneby

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Blekinge brukar kallas för Sveriges trädgård och är ett litet landskap, med stor variation och naturrikedom och ett milt klimat. Skärgården charmar med havsvikar och närmare tusen öar.
Läs mer

Blekinges jordbruksbygd och böljande skogsbygd genomkorsas av sjöar och fiskrika åar och vattendrag. Den mest kända är Mörrumsån, som är laxfiskarnas eldorado, känt långt utanför Sveriges gränser. Skärgården, som länge var stängd av militären är nu öppen för både svenskar och utlänningar och är enkel att uppleva med någon av de många skärgårdsbåtarna.

Det finns flera viktiga kulturhistoriska och natursköna platser i Blekinge. Örlogsstaden Karlskrona är upptagen på UNESCO:s världsarvslista och mer eller mindre uppbyggd på skärgårdsöar. Kungsholms fort på Aspö, bevakar inloppet och har blivit något av en symbol för Karlskronas status som världsarv. Skärgårdens viktigaste landmärken är sägenomspunna Hanö i väster, idylliska Tjärö i mitten och de gamla pittoreska fiskelägena på Utlängan, Inlängan och Långören i öster. Här finns anrika Marinmuseum med unika marina samlingar och även det gamla varvsområdet med Sveriges längsta träbyggnad är sevärt. Ebbamåla Bruk är ett unikt, levande industriminne och arbetslivsmuseum vid Mörrumsån. Torhamns udde är ett Mecka för fågelskådare.

Lokalavdelningen vurmar för att utnyttja de vackra omgivningarna. Under vår och höst anordnas vandringar på fyra till nio kilometer. Blekingeleden, Karlsnäsleden och Lyckåleden är exempel på leder som många provar.

Lokalavdelningen grundades år 1974 och har drygt 100 medlemmar.

Aktiviteter

  • 07 Apr 2024

    • 07

      Apr

      2024

    Vandring på södra Sturkö söndagen den 7 april

    Vi går på småvägar mot havet och följer därefter stigar västerut till Hålevik där vi viker norrut igen genom skogen på stigar.

    Läs mer

    Samling kl. 10.00 vid Amiralens busshållplats i Lyckeby alternativt 10.45 Blommeslätt, Sturkö. Lätt vandring ca 5 km. Medtag fika/matsäck. Vandringsledare Johan Ryberg, 0709-240824
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 14 Apr 2024

    • 14

      Apr

      2024

    Vandring Skärsjön runt söndagen den 14 april

    Skärsjön är en vacker sjö strax norr om Tving. Vi kommer att gå på en markerad led runt sjön och njuta av det , förhoppningsvis, vackra vårvädret.

    Läs mer

    Samling kl. 10.00 vid Amiralens busshållplats i Lyckeby alternativt 10.30 vid Skärsjöns badplats. Lätt vandring ca 5 km. Medtag fika/matsäck. Vandringsledare Hans Forsman, 076-817 05 72.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 21 Apr 2024

    • 21

      Apr

      2024

    Vandring i Risanäs udde söndagen den 21 april

    Härifrån tar vi oss till Risanäs udde, som är ett naturskönt område och ett av de sista, oexploaterade kustavsnitten i Ronnebys närhet. Området har en stor variation av natur vilket ger förutsättningar för många olika livsmiljöer för djur och växter. Efter fikapausen får vi en guidad visning av den gamla skolan i Risanäs som byggdes 1854.

    Läs mer

    Samling kl. 09:40 på parkeringen framför Bistro Blå vid Listerby rondellen. (Buss 150 från Karlskrona till Listerby E22). Härifrån tar vi oss till Risanäs udde. Lätt vandring 3km. Vandringsledare Linny Lindegaard. Föranmälan krävs senast den 2 april 2024 till Torbjörn Haraldsson 070-1319420.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

  • 28 Apr 2024

    • 28

      Apr

      2024

    Vandring på Torkö söndagen den 28 april

    På Torkö finns tre kända platser: Sankta Clara klosterruin, Majas Konstkafé och Torkö Stenbrott. Klostret var aktivt vid 1400-talets slut och en bit in på 1500-talet. Maja Smitt driver ett kafé där du kan fika, köpa konst och konstnärsmaterial samt se konstutställningar. Stenbrottet var i gång en bit in på 1900-talet och vattenfylldes på 70-talet. Det är nu en omtyckt plats för badare.

    Läs mer

    Samling kl. 10.00 vid 4-timmarsparkeringen vid Amiralens busshållplats. Alternativ samlingsplats vid parkering belägen strax efter passage av Torköbron kl. 10.45. Lätt vandring ca 2–4 km. Medtag matsäck. Info Maggan Lundin 0733-187731
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.