STF Alingsås-Vårgårda Lokalavdelning

Kontaktperson

Leif Montell

Telefon: 0702484762

stfalingsasvargarda@stfturist.se

Postadress

STF Alingsås-Vårgårda Lokalavdelning - Hermelinvägen 1 B, Lgh 1101, 44143 Alingsås

Våra kommuner

Alingsås, Herrljunga, Vårgårda

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Alingsås är en mysig och välbevarad trästad med många fina gårdar från olika tidsåldrar. Här i Alingsås bodde Jonas Alströmer som kanske är mest känd för att ha lärt svenskarna att äta potatis.
Läs mer

Alingsås är en mysig och välbevarad trästad med många fina gårdar från olika tidsåldrar. Här i Alingsås bodde Jonas Alströmer, kanske mest känd för att ha lärt svenskarna att äta potatis.

I den här bygden kallas potatisen för nolor och i Alingsås finns därför Nolhaga park med anor från Jonas Alströmers tid. Nolhaga slott är byggt senare. Även om vi främst förknippar Jonas Alströmer med potatis, var hans ambition från början att göra Alingsås till ett hantverks- och manufakturcentrum. Detta lyckades han väl med vilket la grunden till industrinäringen som verkar än idag.
Runt om I lokalavdelningens område finns vidsträckta skogsområden med många sjöar och goda vandringsmöjligheter. Avdelningen har också en helt egen vandringsled, Potatisleden. Potatisleden har start och slut mitt i centrum på gångavstånd från tågstation och bussterminal. Totalt mäter den drygt 16 km med varierande natur.

I Brobacka naturreservat finns ett av landets mäktigaste jättegrytsfält. I reservatet finns även andra saker att uppleva som till exempel Ekhagen med årlig hackeslåtter, betesmarker och hasseldungar vid Ålandasjön.
Vid sjön Anten ligger Gräfsnäs slottsruin och park. De äldsta delarna av slottet är från 1100-talet och här kan man få sitt lystmäte vad gäller historia och vackra miljöer. Här vid Anten finns också ett tolv kilometer levande tågmuseum. Loket är ett riktigt ånglok och resan går genom härlig natur längs sjön Anten till Gräfsnäs slottspark.

Från avdelningens egen vandringsled, Potatisleden, går det att ta leden till torpet Dammsjöås, runt vilket finns en naturstig.
Lokalavdelningen träffas regelbundet kring olika aktiviteter som onsdagsvandringar, spännande föredrag av inbjudna gäster liksom studiebesök hos företag eller andra intressanta platser.

Lokalavdelningen grundades 1986 och har cirka 700 medlemmar.

Aktiviteter

 • 15 Maj

  • 15

   Maj

   2021

  Årsmötet 2021

  Årsmötet hålls lördag 15 maj kl 14. Platsen blir scoutgården Östbovik, Alingsås. Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Mötet hålls utomhus. För ytterligare information mejla...

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 19 Maj 2021

  • 19

   Maj

   2021

  Historien om Hästebräcka

  Hästebräcka i Hemsjö var en gång i tiden en brant backe, fruktad av bönderna varje gång de skulle ta sig upp eller ner för backen. För att underlätta transporterna byggdes en ca 300 meter lång och tio...

  Läs mer

  Kläder efter väder, eget fika medtages. Medelsvår vandring ca 7 km.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 20 kr

 • 30 Maj 2021

  • 30

   Maj

   2021

  Lejonkulan och Laggarbacken. INSTÄLLT

  Det har hänt en del runt Lejonkulan. En helt ny väg har brutits och tar oss till toppen av berget under vilken Lejonkulan är insprängd. Här är tänkt att byggas hus med utsikt över Mjörn. På vägen dit vandrar...

  Läs mer

  INSTÄLLT
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 20 kr

 • 16 Jun 2021

  • 16

   Jun

   2021

  Maryds å på nytt sätt

  Från Tvärbäcken till Tvärhult vandrar vi på skogsstigar och kommer att pausa vid slänten ner mot Marydsån.

  Läs mer

  Kläder efter väder, medtag eget fika. Relativt lätt vandring ca 6-7 km.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 20 kr

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.