Underhåll av fjällstation

Genomförda dugnadsuppdrag inom STF

Sedan år 2007 då dugnad startade har mer än 30 uppdrag genomförts. Tack vare alla fantastiska dugnadsarbetare under åren har vi tillsammans sett till att göra fjällen mer tillgängligt. Stort tack till alla som bidragit hittills, och välkomna alla ni som vill fortsätta den resan i framtiden. På den här sidan kan du läsa mer om genomförda dugnadsuppdrag inom Svenska Turistföreningen.

Vi har tillsammans genomfört flera lyckade uppdrag!

Genomförda uppdrag 2018

Vedkapning Kungsleden 8–17/2
I början av februari gav sig sex personer ut i underbart vinterväder för att kapa ved på fem av våra stugplatser längs Norra Kungsleden. Deras fantastiska insats underlättade därmed gäster och stugvärdars vedhantering väsentligt på stugplatserna STF Abiskojaure, STF Alesjaure, STF Tjäktja, STF Sälka och STF Singi. Uppdraget leddes av Börje och Gunilla Eriksson.

Nya ytskikt STF Tjäktja 10–19/5
En ungdomsgrupp i åldrarna 18-40 år gav sig på att rusta STFs lilla men välbesökta fjällstuga Tjäktja. Stugan blev invändigt ommålad, fick nya golv och nytt kök. Arbetet flöt på bra och gav oss två härliga halvdagsturer i senvinterlandskap. Uppdraget leddes av Astrid Adelsköld, Marcus Lidström och Jonas Viklund.

Måla båten M/S Langas, Stora Sjöfallet 1-7/6
Båten M/S Langas som låg upplagd vid Stora Sjöfallet fick en rejäl ansiktslyftning. Skrovet målades, slitna dynor fixades och invändig inventarier fick lite kärlek. Även båtens el fick en genomgång och uppdatering. Uppdraget sköttes av Claes Engblom och Linda Gustafsson.

Ny stugvärdsstuga STF Aktse 28/6–6/7
Åtta hantverkskunniga snickare lät bygga en helt ny stugvärdsstuga om cirka 55 kvm i STF Aktse. Dugnadsgruppen hann till och med måla huset så det stod klart inför vandringssäsongen. Uppdraget leddes av Håkan Andersson och Stefan Erlandsson.

Dugnad på Tur i Lappland 2-13/7
En mobil fix- och trixargrupp vandrade från stuga till stuga i Lappland. Gruppen hann med en dags vandring och en dags fix på STFs stugplatser Alesjaure, Tjäktja, Sälka, Singi, Kaitumjaure och Teusajaure. Dugnadsgruppen fick göra allt från att ordna låsanordningar till att lägga ny spång på slitna ställen. Gruppen bestod av fem personer ledd av Göran Forsell och Jonas Viklund.

Fasadmålning STF Ritsem 25/8-1/9
Fjällstugan STF Ritsems personalstuga fick ny fasad- och fönsterfärg. Gruppen på tio personer hann även med att installera en ny kamin i Sjöfallsstugan samt mura den bristfälliga murstocken. Nedfällda träd blev omhändertagna ihop med annat röjningsarbete. Uppdraget leddes av Christer Norde och Göran Forsell

Ny stugvärdsstuga STF Fältjägaren 24/8-2/9
En grupp om 11 personer byggde en helt ny stugvärdsstuga på cirka 25 kvm vid STF Fältjägaren. Under vintern 2019 kommer delar av samma grupp att iordningställa stugan med nytt kök och inventarier. Bygget leddes av Börje Eriksson och Lars-Olof Borking.

Fasadmålning STF Pårte 18–25/9
En grupp om sju personer vandrade ut till stugplatsen STF Pårte där båda gäststugorna fick ny fasadfärg och vissa fönster blev omkittade. Vädret var inte på vår sida så vissa moment har fått vänta tills 2019. Uppdraget leddes av Mia Johanesson och Charlotta Blomberg.

Fasadmålning STF Abiskojaure 2-10/6
En stor gruppen om tio personer tog sig an att ge samtliga hus på stugplatsen STF Abiskojaure ny fasadfärg. Även stugplatsens tillgänglighetsramper oljades. Arbetet leddes av Marcus Lidström och Alexander Zeiser.

Dugnad på tur i Jämtland 25/8– 2/9
Fyra personer gav sig ut i tufft väder för att ordna småfix i STF Vålåstugorna och STF Lunndörren. Dugnadsgruppen hann med att montera ny läkt, fixa ventilationen på utedassen, bygga ny sängstege och montera tätlister till fönstren. Det inplanerade uppdraget på STF Helags fick stryka på foten på grund av dåligt väder och därtill omläggning av hemrutten. Uppdraget leddes av Hildegard Nufer och Roland Haglund.

Genomförda uppdrag tidigare år

2017: Abiskojaure, Alesjaure, Singi, Ritsem, Kutjaure och Lunndörren.
2016: Valåstugan, Viterskalet, Alesjaure, Abisko samevistet, Abisko turiststation och Sälka
2015: Saltoluokta, Vistas och Sälka
2014: Saltoluokta, Aktse och Pieskehaure
2013: Vaisaluokta, Kårsavagge
2012: Teusajaure
2011: Kaitumjaure
2010: Singi
2009: Sälka
2008: Alesjaure
2007
: Kutjaure