Några eldsjälar inom dugnad.

Många människor i olika åldrar arbetar med dugnad inom STF. Här är några av dem.

Göran Forsell
Göran har varit med från början 2007 och var en av initiativtagarna till STFs dugnadsarbete.
– Det känns bra att det har blivit en bra verksamhet inom STF. Har varit med varje år sedan starten och något år i dubbla uppdrag. Dugnadsledare föll sig naturligt eftersom jag var med och startade verksamheten. Varje år blir ett fint minne där dugnadsverksamheten ständigt utvecklas och accepteras.

Börje Ericsson
Börje har arbetat i 11 år som dugnadsledare och var en av initiativtagarna till STFs dugnadsarbete.  
– Tycker om att vara i fjällen. Har alltid varit intresserad av ideellt arbete och är aktiv i diverse föreningar. Det positiva med att arbeta ideellt är att det arbete som vi utför kommer till glädje för andra människor. Många personliga och spännande möten är en av det positiva med dugnadsarbete, både inom dugnadsgruppen och gäster på stugplatserna.

Claes Engblom
Claes har gjort två dugnadsuppdrag men många liknande inom scouting och Friluftsfrämjandet. Utbildad vinterfjälledare.
– Jag vill göra en insats för fjällturismen utan att bara vandra över flera dagar och trivs med upprustningsarbete. Dugnadsarbetet i Vålåstugorna 2016 gav ett starkt minne mest för att alla i gruppen var så självgående och arbetsvilliga.

Lars-Olof Borking
Lars- Olof har deltagit i fyra uppdrag och varit dugnadsledare i ett år tillsammans med Börje i Lunddörren, för övrigt som arbetare.
– Uppdrag jag deltagit är Kåsavage; tilläggsisolering och ny panelmålning. Vistas; helrenovering fönster gasolcontainer nya trappor, flytt av slask. Sälka; totalrenovering nya fönster, dörrar, kök, golv invändig målning. Lunddörren; utvändig målning, gasolcontainer, diverse träreparationer. En minnesvärd händelse var invigningen av den omplacerade slasken i Vistas. Vi ställde upp oss vid stugan och tågade bort till slasken med grytlock som trummor och stugvärden höll ett invigningstal. Övriga gäster tittade med förundran på.

Tony Karlsson
Tony jobbar andra året som dugnadsledare.
– Har varit på ett uppdrag tidigare i Abiskojaure stugan. När vi efter en lång arbetsdag hade lite avslutningsmiddag, med sång och tillställning. Mycket trevligt att träffa nya människor som jag kanske aldrig skulle träffat annars.

Linda Gustafsson
Linda har arbetat i ett år som ledare och två år som arbetare.
– Redan när jag första gången läste om dugnad för STF tyckte jag att det lät som en fantastisk idé. Mina erfarenheter av att praktiskt delta i uppdrag har bekräftat detta för mig. Det som tilltalar mig är att man genom dugnadsuppdragen kombinerar så många bra saker. Möjlighet att komma ut i fjällvärlden, att genom ideellt arbete kunna bidra till underhåll av föreningens byggnader och samtidigt lär sig något samt framförallt, att detta sker tillsammans med ett härligt gäng människor!
Mitt bästa minne blir nog en känsla. Känslan av tillfredsställelse över att ha lyckas lösa någon klurig situation i arbetet och att varje dag se den skillnad och de framsteg som gruppens arbete åstadkommer. Att vid dagens slut få äta en god middag tillsammans med det övriga gänget. Viktiga resonemang kring middagsbordet, såsom om hur dagens arbete har gått, aktuella politiska händelser och om det egentligen heter plättar eller pannkakor. Kortspel i stearinljusets sken innan man somnar trött i kroppen med en känsla av lugn.

Charlotta Blomberg
Charlotta har har arbetat som dugnadsarbetare i ett år samt ett år som ledare.
– Att kunna kombinera mitt friluftsintresset med att renovera och underhålla våra fina stugor i en underbar miljö tyckte jag lät som en kanonkombination. Att dessutom få göra det med andra blev så himla lyckat och vi har haft så fantastiskt roligt ihop.  Några fina minnen är midnattssol, snö, hösten på fjället och fantastiska människor. De intryck som fastnat är den arbetsvilja och den otroliga lösningsfokuseringen som kommer fram hela tiden under arbetes gång.

Stefan Erlandsson
Stefan har  jobbat som dugnadsledare på två uppdrag i Sälka och Abiskojaure.
– Jag har erfarenhet av fjällen och byggnadsarbete och tycker att det är ett utmärkt tillfälle att kombinera dessa och samtidigt underhålla STF:s fjällstugor. Uppdragen innebär också många spännande möten och minnesvärda upplevelser.

Jonas Viklund
Jonas har arbetat i ett år som dugnadsarbetare.
– Jag tycker att det är ett fantastiskt upplägg där man får umgås och arbeta tillsammans i grupp och dessutom i fantastisk miljö. Tack vare att det är ideellt arbete så har alla en härlig inställning dessutom och allt känns bara positivt. Kul sätt att träffa nya människor på. Mitt bästa dugnadsminne är från en av middagarna i Alesjaure då jag skrattade så jag fick ont i magen.

Marcus Lidström
2014 var mitt första år inom dugnad. Sedan dess har det blivit minst ett uppdrag varje år. Antingen som ledare eller arbetare.
– Den främsta orsaken att vara dugnadsledare är nog att gruppkemin som uppkommer inom en ideell grupp under en kortare insats är svår att hitta någon annanstans. Och den gruppkemin gillar jag. Det finns förstås många bästa dugnadsminnen men det är alltid något visst med en första gång. Och jag har ett gyllene skimmer runt minnet av mitt första uppdrag som bäst illustreras av att Anna-Lisa stekte pannkakor till hela gänget kring kl 22.00 på kvällen.

Lotta Wallén
Lotta gjorde sitt första uppdrag som dugnadsarbetare 2016 och även 2017 .
– Att vara dugnadsarbetare är meningsfullt på flera sätt; jag får lära mig nytt och bidra till att STFs stugor underhålls, jag får vara i fjällen och testa på fjäll-liv under olika tider på året och jag träffar andra STFare i en fin gemenskap som bara kan uppstå bortom mobiltäckning och trädgränser.
Mitt bästa dugnadsminne är att att inte vilja gå ned från fjället!

Hildegard Nufer
Hildegard har gjort tre uppdrag som dugnadsledare/arbetare.
– Det är kul att jobba ihop med trevliga arbetskamrater i en härlig omgivning samtidigt som man lär sig något nytt och får hitta finurliga lösningar på olika problem.

Håkan Andersson
Jag har varit med 6 år som dugnadsarbetare och 3 år som dugnadsledare.
– Mitt bästa dugnadsminne är nog när vi renoverade stuga 163 i Sälka allting fungerade perfekt.


Christer Norde
Arbetat ett år som dugnadsarbetare och två år som dugnadsledare.
– Jag vill göra en insats för att hålla våra STF-stugor i gott skick. Dessutom är det ett trevligt sätt att lära känna andra människor än de man normalt umgås med. Ett kul minne är när jag fick flyga helikopter första gången till Sälkastugorna via Singivagge. Det var en häftig upplevelse.


Astrid Adelsköld
Arbetat som dugnadsarbetare i ett år.
– Jag tycker om att kombinera mitt intresse för fjällvärlden med mitt driv för ideellt arbete. Jag får både träffa fantastiska människor, vara en del i en större gemenskap och ge en gnutta tillbaka till samhället. Ett minne jag har är en magisk fikapaus mot slutet av dugnadsveckan i Alesjaure i maj. Solen värmde på, fikabänken var i perfekt lä och mellan skoj och skratt fanns stunder där alla bara njöt av den fullständiga tystnaden.

Mia Johanesson
I år kommer Mia vara dugnadsledare för tredje året.
–  Jag jobbar på en högstadieskola som matte/NO-lärare och jag stortrivs! För ungefär fem år sedan fick jag möjlighet att komma upp i fjällen för första gången. Jag följde med en STF-grupp på en flerdagarsvandring på Nordkalottleden. Detta var början på helt nya äventyr för mig!
Äventyret på Nordkalottleden gav mersmak och jag bestämde mig för att jag ville vara mer i fjällen. Jag hittade en annons om dugnadsarbete och anmälde mig. Detta var det bästa jag någonsin gjort! Att få vara uppe i fjällen i flera dagar och samtidigt göra ett jobb som var till nytta för så många människor.