stockholm-söder-mälarstrand

Boende Stockholm

Stockholm sträcker sig över 14 öar mellan Mälaren och Östersjön och är ofta omnämnt som en av världens vackraste huvudstäder. Staden rymmer både livliga shoppingstråk i city, lugna parker och mysiga historiska gränder. Här hittar du över hundra museer och tusentals sevärdheter. Det är dessutom aldrig långt ut i skärgården med sina kobbar och skär, små bevarade fiskesamhällen och vilsamma stillhet. Hos STF hittar du både vandrarhem och hotell runt om i hela staden och ute i skärgården.

Att göra i Stockholm

Här listar vi de 10 bästa tipsen på aktiviteter i Stockholm enligt lokalborna själva. Perfekt för dig som vill upptäcka staden utanför de klassiska sevärdheterna. Hur många av dem kan du pricka av?

  1) Promenera genom mysiga kvarter i kulturhistoriska Djurgårdsstaden. En lite undangömd pärla bland välkända sevärdheter på Djurgården. Fika på det lilla caféet i genuin båtmiljö och känn historiens vingslag.

  2) Upptäck lugnet mitt i storstaden på en promenad runt Skeppsholmen och Kastellholmen. Strosa längs kajerna och njut av de vackra Stockholmsvyerna eller upplev kultur av olika slag på något av museerna, flera av dem har gratis entré.

  3) Ta tunnelbanan till Zinkensdamm på Södermalm och promenera förbi fina gamla söderkåkar upp till Skinnarviksberget. Härifrån är det 360 graders utsikt över Stockholm.

  4) Hoppa av 4: ans buss precis innan Västerbron och gå sedan sakta gå över bron. Därifrån är Stockholm så vackert och man känner sig så levande!

  5) Den lilla parken framför Centralbadet längs Drottninggatan är en oslagbar liten gömd oas.

  6) Strosa genom mysiga Eriksdalslundens koloniområde längs med Årstaviken på Södermalm. De små stugorna är från slutet av 1800-talet och ritade av kända arkitekter. Hit flyttade också en gammal biljettkiosk från Stockholmsutställningen 1897 på Djurgården. Idag är den vackra gamla kiosken en kolonistuga.

  7) Paddla kanot runt de centrala öarna Reimersholme och Långholmen. Kanotuthyrning finns i närheten. Missa inte att ta en picknick på Reimersholme när du är där.

  8) Promenera eller cykla längs Djurgårdskanalen från Djurgårdsbron till slutet av kanalen där du får en härlig utsikt mot skärgården. Här finns också några picknicbord uppställda. På norra sidan av kanalen finns flera intressanta museer för både barn och vuxna att stanna till vid på väg tillbaka in mot stan.

  9) Fika vid Djurgårdsbrunn och missa inte en guidad visning av Rosendals Slott. Natur inom promenadavstånd från stan i fantastiska Eko-parken.

  10) Det finns det ett spännande gammalt järnvägsspår som går mellan Södra Station-Hammarbyhamnen-Stadsgården. Delar av den går att följa längs med Norra Hammarbykajen. Anläggningen utgjorde en del av beredskapsplanering med ett krigssjukhus under Södersjukhuset som inte längre är aktivt.

Att göra i Stockholms förorter

Här listar vi de 10 bästa tipsen på aktiviteter precis utanför Stockholms tullar, i förorterna. Tipsen är skrivna av lokalborna själva. Perfekt för dig som vill upptäcka nya platser omkring Stockholm.

  1) Kappsta naturreservat på Lidingö med Raoul Wallenbergs minnesplats. Det är så lugnt och fint att promenera i området med underbar utsikt över vattnet. Några hundra meter bort ligger Larsbergs brygga, dit man kan åka med pendlarbåten från stan.

  2) Vandra norrut längs Mälarens strand och få flera olika upplevelser: Fornborgen Gåseborg i Järfälla med utsikt över vikingafarleden, den arkitektoniskt unika Görvälns griftegård med vattentrappa och träkapell, den strandnära Bolinderstaden och Ängsjö friluftsgård med vidsträckta spår, hembakt café och ny bastu. Ta med matsäck för din vandring.

  3) Att stå i Hökarängens centrum är som att åka tillbaka 50 år i tiden. De gamla neonskyltarna skapar en myskänsla deluxe tillsammans med punkthusen, de mysiga små fiken och en prisbelönt ceviche-restaurang. Varje år firas också Hökarängens dag då det är folkfest i mindre format och där varje utställare har ett fokus på hållbarhet. Värt ett besök!

  4) Ta röda linjen till Liljeholmen. Där börjar en fantastisk promenad utmed lilla sjön Trekanten, passera Blommensbergvägen förbi en gammal skola från 1920-talet, fortsätt promenaden mot Vinterviken och passera under Essingebron som ger en mäktig känsla. Under denna promenad kan du stanna vid koloniträdgårdarna och dricka och äta något gott och ekologiskt. Titta in den lilla hantverksbutiken eller köp med dig något från säsongens picklade godsaker. Framme i Vinterviken möts du av Mälarens glittrande vatten.

  5) Ta dig upp på Nybohovsbacken från Liljeholmen, t.ex. med Nybohovshissen som ligger i anslutning till tunnelbanan, och gå till vattenreservoaren på kullen. Här får du en vidunderlig utsikt norrut över hela Stockholm.

  6) Besök mysiga Hammarbyhöjden, som är lätt att nå med T-bana söder om city. Om du kan och orkar är ett tips att gå upp till toppen av slalombacken Hammarbybacken och njuta av utsikten över Stockholm med omgivningar.

  7) Södra skogskyrkogården är en pärla som få kommer till. Världsarv, historia och arkitektur i en imponerande kombination. Öppna ytor blandas med småkluriga perspektiv. Till detta ett lugn och en fridfullhet utan stora turistskaror.

  8) Bara ett par stenkast ifrån södra förorterna Fittja och Hallunda hittar man den fem kilometer långa Mälarpromenaden där man till fots eller på cykel nära vattnet kan ta sig fram genom historien och en unik natur. Skyltar längs sträckan berättar om det rika djurlivet och naturen i området.

  9) Upplev norra förorten och ta dig till Blackebergs tunnelbanestation och promenera till Kaananbadet, en populär badstrand vid Mälaren. Fika på det fina trädgårdscaféet som har öppet året runt. Fortsätt promenaden i det vackra Grimsta naturreservat efteråt eller stanna och ta ett dopp om det är badsäsong.

  10) Tyresta Nationalpark är lätt att ta sig till, intressant och har många olika leder som passar de flesta. Det finns en lätt led som kallas Barnvagnsslingan som är 5 km och som man når från Tyresta by där det också finns ett Naturrum. Slingan är fin och passerar grillplats och en fin sjö. En perfekt utflykt med barn eller andra som vill uppleva naturen på ett lättillgängligt sätt.