Upplev mer

Armasjärvi badstrand

Ett stenkast från Willa Armas hittar ni en fin liten badstrand. Att doppa tårna i den friska Armasjärvi känns underbart efter en heldagsutflykt! Varma sommardagar är badplatsen ett mysigt häng för barn, familjer och vänner.  

Armasjärvimyren

 En par kilometrar från Willa Armas ligger naturreservatet Armasjärvimyren. Sommartid kan du följa den spångade stigen ut på den blomstrande myren. Kalken i marken gör området rikt på arter – mossor, växter och insekter stortrivs! Myrar som dessa kallas därför rikkärr och är du intresserad av växter så är Armasjärvimyren ett måste. Här finns stora bestånd av kärrbräken, en art som du annars hittar i södra Sverige. På myren växer myggstarr, en raritet som hör hemma i fjällen. Totalt 170 arter kärlväxter är påträffade, däribland kalkälskande arter som glansvide och den vackra myrbräckan som lyser upp marken med sina gula små blommor. Den som är intresserad av kärrens mossor kan också få sitt lystmäte. Bland annat har man funnit åtta arter vitmossa här. Armasjärvimyren är ett mecka inte bara för botanisten utan för alla som vill ha en vacker naturupplevelse.  

Luppioberget

En bit genom skogen från Willa Armas, så hittar du Övertorneås kanske mest berömda berg – Luppioberget. Luppioberget erbjuder en fantastisk utsikt över Tornedalen. Det finns också intressanta grottor att utforska. Om du inte vill vandra dit, så går det bra att köra bil till en parkeringsplats och därifrån vandra upp till toppen. 

Polcirkeln

Inte långt från Armasjärvi hittar du grannbyn Juoksengi, som ligger rakt på Polcirkeln. Här hittar du ett monument tillägnat den abstrakta latituden – varför inte hoppa över Polcirkeln och ta en bild! 

Konstens väg

Konstens väg följer den gamla järnvägsbanken i Övertorneå där du kan njuta av vackra konstverk, skapade av hyllade konstnärer. Promenera eller cykla (eller åk skidor under vintern) längs det vackra naturstråket. 

Läs mer om konst i Övertorneå här: overtornea.se/kultur-fritid/konstens-vag 

Kattilakoski

Kattilakoski har fått utmärkelsen som Norrbottens vackraste rastplats flera gånger om och är väl värt ett stopp. Upplev Torneälvens kraft i forsen och njut av de vackra vyerna. 

Hembygdsmuseum Aunesgården

Aunesgården, Övertorneå hembygdsmuseum är en karaktäristisk tornedalsk byggnadstyp från 1800-talets första årtionden. Området består av mangårdsbyggnad från 1820, loftbod, bagarstuga. ladugård och aitta. 

I Aunesgården förvaras förutom en unik samling tornedalskistor även en mängd föremål från äldre tider. Bagarstugan har vinterbonats och uthyres för bakning. 

Nordkalottens kultur- och forskningscentrum 

Nordkalottens kultur- och forskningscentrum, NKFC, är ett forskningscentrum med inriktningen att med Nordkalottbiblioteket som bas ska bli grunden för ett arkiv innehållande material som berör området, material i form av ljud, bild och papper- och skriftsamlingar. På NKFC erbjuder de bland annat svårtillgängligt arkivmaterial i digital form. En hjälp exempelvis för dig som släktforskar. 

Mer information finns på www.nordkalottbiblioteket.se 

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.