STF Storulvån Fjällstation

Tips

Runt Storulvån väntar en mängd fina turer att göra året om. Dessutom lämpar de sig alldeles perfekt för en dagsutflykt – på den här sidan delar vi med oss av våra turfavoriter. 

Alla tider och sträckor är angivna tur/retur från Storulvåns Fjällstation. Tiderna för turerna är självklart individuella så tänk på att det som anges är cirkatiderna. De finns till för att underlätta för dig i din bedömning utifrån din egna förmåga och åktakt. Vi önskar dig en fantastisk tur!

Sommarturer kring Storulvåns Fjällstation

På sommaren finns det massor att upptäcka omkring Storulvån. Här väntar förutom fantastiska vyer en rik flora, minnen från istiden och en levande samekultur. Du som är fiskeintresserade hittar en del fina tjärnar med öring och under hösten väntar gott om matsvamp i de björkskogsklädda dalgångarna. Normalt räknar man på 3 km/timme (med tillägg för raster) raster när det kommer till vandring. Många av turtipsen går att variera i oändlighet – du tittar med fördel på en karta och väljer hur just DIN tur skall gå!

Snasahögarna
En av alla fina turer i området tar 5 till 7 timmar och börjar några kilometer norrut längs bilvägen. Följ därifrån Sönner-Tväråns dalgång uppför och västerut längs bäcken tills du kommer upp mellan Getryggen och Sönner Tväråklumpen. Därifrån ansluter du till den markerade leden norrut mot Snasahögarnas vindskydd. Här väntar en alldeles magiskt fin badtjärn.

Vidare rundar du antingen Sönner-Tväråklumpens nordsida och tar dig över passet mellan Tväråklumparna – Sönner och Norder och sedan tillbaka mot Storulvån. Du kan också välja att fortsätta norrut från vindskyddet och sikta på någon av topparna Lill- eller Storsnasen innan du styr hemåt igen.

Alla toppar i området är fina och okomplicerade turmål. Och med lite fantasi komponerar du lätt din egen heldagstur i området. Utsikterna som bjuds spänner från Norska gränsfjäll, till Skäckerfjällen i norr, Åre och Vålådalens naturreservat i öster till Helags och Sylarna i söder. Etappens längd / tid: 10–25 km / Heldagsturer.

Vinterturer kring Storulvåns Fjällstation

Storulvån är förstås magiskt även på vintern – här är några tips på leder att skida. Tiden för turen är självklart individuell så tänk på att de angivna tiderna är cirkatider. Normalt räknar man på 3 km/timme i vanlig åkning. God tur!

Getryggen runt (utanför leder)
Getryggen kan verka snällt och lagom runt sett från stationen, men dess baksida avslöjar snart varför det heter ”ryggen”! Ta sikte rakt mot toppen på Getryggen från Storulvån. När du kommer över trädgränsen viker du vänster och följer Getryggen på valfri höjd.

När du rundar norrut och kommer in i passet mellan ”Geten” och Sönner-Tväråklumpen öppnar sig en otroligt vacker dalgång som inramas av Getryggens branta nordsida. Följ dalgången ner till vägen eller vik av och håll höjd på Getryggen och Getsadeln så kan du glida nästan hela vägen tillbaka utan att hjälpa till. Etappens längd / tid: 10–12 km / 5–8 timmar.

En tur i parken
Följ Storulvån uppströms och välj din egen väg mellan alla kullar och sänkor. Här kan du hitta din egna lekplats och utveckla din skidteknik i lugn och ro. Hur mycket fart vågar du ta nerför kullarna? Bygg ett hopp eller en solgrop och ta en lugn dag i lä från fjällvinden.

Lillulvån
Följ leden mot Gåsen, när du kommer till bron över Handölan följer du ån uppströms. Där Lillulvån mynnar ut följer du den upp till vinterleden mot Sylarna. Där tar du leden tillbaks till oss på Storulvåns Fjällstation. 
Etappens längd / tid: 7 km / 2 timmar.

Ulvåtjärns vindskydd (830 m ö h)
En lätt tur som följer leden mot Blåhammaren. Efter 6 kilometer kommer du till Ulvåtjärns vindskydd som ligger på en platå innan stigningen till Blåhammaren börjar. Här har du fin utsikt mot det maffiga Sylmassivet i söder. Ta en fika i vindskyddet eller gräv en solgrop i åkanten. Tillbaka kan du med fördel följa Storulvån, ett vackert vattendrag som passerar en nästan parkliknande björkskog och vackra formationer i terrängen. Etappens längd / tid: 12 km / 3–4 timmar.

Tjallingens sameviste
Ta en lätt tur längs Handölans dalgång till Tjallingens sameviste. Under turen har du utsikt mot Mettjeburretjakke och Laptentjakke. Starta genom att följa leden mot Gåsen, och fortsätt sedan leden in i Vålådalens naturreservat. Här kan du finna lä i björkskogen under blåsiga dagar. Du kan välja att ta samma väg tillbaka eller följa Handölans vindlingar. Etappens längd / tid: 14 km / 5–6 timmar.

Storulvåfjället runt
En vacker och varierande tur som går delvis helt utanför leder. Följ vinterleden mot Ulvåtjärn, väl uppe på den vidsträckta platån är det bra att hålla höjd och börja runda Storulvåfjället. När du kommit runt till södra sidan av fjället går du ner i dalen där Lillulvån ringlar fram.

Leta dig fram längs med ån tills du kommer till bron över Lillulvån, en bit nedanför bron kommer vinterleden från Sylarna, följ den tillbaka hem till Storulvåns Fjällstation. Längs med Lillulvån finns det många lämpliga drivor där du kan få lä och en välbehövlig rast innan du fortsätter hemåt igen. Etappens längd / tid: 5 km / 5–6 timmar.

Gå en topptur!
Storulvån ligger precis vid foten av Snasahögarna som erbjuder flera av Sveriges bästa och mest lättåtkomliga offpiståk. Om du inte har egen utrustning så går det bra att hyra telemarkspaket, randonnéskidor och stighudar i vår uthyrning. Med stighudar under skidorna tar du dig lätt uppför branterna till toppen och får ett spännande åk nerför. Slitet på vägen upp får sin belöning i utsikten och det roliga utförsåket. Personalen i uthyrningen och receptionen hjälper gärna till med  information om bra toppar, vägval och säkerhetsutrustning. Kontakta oss för mer information!

Vandra Jämtlandstriangeln på egen hand

Upplev den lättillgängliga och vackra Jämtlandstriangeln under ditt besök hos oss. Vandra genom fjällbjörkskogen upp på kalfjället. En vandring som går på klassiska vandringsleder med vy över fjällvärldens vackra siluetter. Med tält, liggunderlag, sovsäck och stormkök klarar du en flerdagsvandring utan besvär. 

Vill du bo och vandra bekvämt med boende och mat inkluderat kan du läsa mer om våra paket på egen hand här.

Jämtlandstriangeln på egen hand

Vandrar du med tält och egen utrustning kostar det ingenting.

Vill du nyttja inomhusmöjligheter för toaletter och matlagning under din vandring kan du köpa till en serviceavgift vid fjällstationerna. Då kan du även njuta av bastun efter vandringen, och vill du inte bära med dig mat i packningen finns det butiker på alla STFs fjällstationer.

Sträckorna i Jämtlandstriangel
Kicka på etappens namn för att läsa mer:
Storulvån-Blåhammaren
Blåhammaren-Sylarna
Storulvån- Sylarna

Ny i fjällen?

Läs mer om utrustning och generella fjälltips här.

Bra att veta

Prata gärna med vår personal för fler tips eller om du har några frågor. Titta gärna på en karta för att bättre förstå turbeskrivningarna. Vi rekommenderar alltid karta och kompass som standardutrustning oavsett längden på din tur. Välkommen in till vår butik om du behöver komplettera med någonting.

Fjällbokningen

010-190 2360 Vardagar kl 9-17

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så återkommer vi med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er

RÖSTA PÅ DIN FAVORIT OCH VINN EN ÖVERNATTNING

På vilket av alla STFs boenden trivs du allra bäst? Rösta på just din favorit till utmärkelsen Årets Kudde 2019, så har du samtidigt chansen att vinna en fri övernattning.

Läs mer och rösta här