Frågor & svar

Boendets huvudsida: STF Storulvån Fjällstation

Är du ny på fjället eller besöker du Storulvån och Jämtlandsfjällen för första gången? Här nedan har vi samlat vanliga frågor och svar som kan dyka upp. Om du inte får svar på dina frågor här är du välkommen att kontakta oss på storulvan@stfturist.se

Allmänna frågor

Finns det förvaringsskåp/bagageutrymme?

Vi har ett bagagerum som alla gäster ha tillgång till, detta är gratis. Vill du förvara dina saker i ett eget skåp finns det hänglås att köpa i butiken för 100kr, alternativt tar du med ett eget lås hemifrån. Skåpen får nyttjas på obestämd tid under säsong men klipps upp och töms när stationen stänger för säsongen.

Går det betala med kort hos er?

På alla fjällstationer (Storulvån, Blåhammaren, Sylarna och Helags) går det betala med kort.
Fjällstugorna Stendalsstugorna, Vålåstugorna, Lunndörren och Fältjägarstugan tar emot kortbetalningar, medan Anarisstugan endast tar betalning via swish eller kontant.

Finns det mobiltelefontäckning på fjället?

Telia är den operatör som har bäst täckning i området. Mellan fjällstationerna finns nästan alltid full täckning, men den blir sämre och försvinner fläckvis runt stugorna i Vålådalen. Andra operatörer har mycket dålig eller helt obefintlig täckning.

Behöver jag karta på fjället?

Vi rekommenderar att man alltid har med sig karta och kompass på fjället, även om man följer lederna. Det är alltid bra att ha om man råkar gå vilse i dåligt väder, i en nödsituation eller bara för att drömma sig bort med på kvällen. Vid högt snödrev blir sikten väldigt dålig, och då är kompassen väldigt viktig. Ledkryssen går i raka linjer, med dubbla ledkryss där den ändrar riktning, då är det bra att kunna ta ut kompassriktning.

Kan jag köpa kartor hos er?

Hos oss kan man köpa fjällkartor för hela området som Jämtlandsfjällen utgör.

Hur är vandringslederna markerade?

Sommarlederna är breda och vältrampade längs med Jämtlandstriangeln. De är oftast markerade med orange färg på stenar och det är skyltat där lederna eventuellt delar på sig. Ibland går sommar- och vinterled på samma plats, det kan därför verka som att även sommarleden är markerad med ledkryss. Vinterled markeras med röda ledkryss och sommarled med orangea markeringar på stenar och träd. Är du osäker fråga oss på plats.

Hur tar jag mig från tåget till Storulvån?

Wänseth Buss kör en transferbuss till tågstationen i Duved. Transfern bokas senast kl 17:00 dagen före på www.wansethbuss.se eller 0647-220 20. Bussen tar inte emot kortbetalningar.

Har alla fjällstationer/-stugor butik? Vad kan jag köpa där?

Alla fjällstationer och fjällstugor i Jämtlandsfjällen har en butik med det allra viktigaste där ni kan proviantera. Storulvån är för många utgångspunkten för fjällvandringen och har en välsorterad butik med kläder, utrustning, souvenirer och mat.
Fjällstugorna utgår från ett standardiserat sortiment, där vissa stugor har mer, eller ibland lite mindre, än grundsortimentet.

Finns det restaurang?

Matservering finns i varierande grad på våra anläggningar. På Storulvån , Sylarna och Helags finns restaurang med fullständiga alkoholrättigheter. Här kan man äta en god middag på kvällen, och få frukost och lunchpaket på morgonen. På Blåhammaren finns ett självhushållskök och du har möjlighet att köpa portionsförpackade matkassar med ingredienser för både frukost och lunch/middag.

På fjällstugorna gäller helt självhushåll, men alla har en butik med matförsäljning.

Har ni någon persontransport till de andra fjällstationerna?

Mellan Storulvån och Sylarna/Blåhammaren går i nuläget ingen persontransport.

Hur brukar vädret vara?

Vädret är som alla vet väldigt svårt att förutspå. Detta gäller dubbelt i fjällen. Berg och dalgångar gör att vädret kan skifta snabbt, och stormar det på en station kan det vara strålande sol på en annan. Uppdaterade väderprognoser hittar du på hemsidorna för YR eller SMHI.

Jag behöver ett tält/turskidor/lavinspade/termos, kan man hyra det hos er?

Hos oss är uthyrningen främst öppen på vintern för skidutrustning och dylikt. På sommaren hyr vi ut ryggsäckar och vandringsstavar. Hör av dig om du har frågor om utbud. Storulvån är även ett utlämningsombud åt Outdoor Buddies som har ett större utbud av hyrutrustning. Du kan alltså boka via dem men hämta och lämna här hos oss.

Vinterfrågor

Pistar ni eller preparerar lederna?

Nej.

Stänger vägen? Vad händer om vägen är stängd?

Mellan 1 februari och 15 april är vägen stängd nattetid mellan 22-08. Vägen kan även stänga med mycket kort varsel om vädret är dåligt, det är då Trafikverket som avgör om vägen är säker att färdas på eller inte. Även när vägen är avstängd brukar plogbilen köra kontinuerligt för att vägen ska kunna öppnas i tid på morgonen, visa hänsyn genom att inte köra på vägen när den är avstängd – är vädret mycket dåligt finns det inte utrymme att möta plogbilen och det kan då resultera i olyckor som kunde ha undvikits.
Aktuell information om vägen finns på Trafikverkets hemsida, sök på information om väg 1019.

Motorfordonstrafik är mycket begränsad på kalfjället och vi kommer i nuläget inte erbjuda skoter- eller bandagnstransport ner till bommen i det fall vägen stänger.

Hur lång tid tar det att skida?

Tidsåtgången för att skida varierar stort beroende på hur vältränad man är, hur tung packningen är och hur långa pauser man tar. Generellt kan man räkna med en hastighet på 3-4 km/timme i snitt.

Klarar jag av skidturen?

Det här får man känna in själv, all skidåkning sker på ens egna villkor och under eget ansvar. Man ska inte överskatta sin förmåga, men distanserna mellan stugor och stationer är anpassade så att alla med en grundläggande kondition bör klara av det. Känns det inte bra finns ingen skam i att vända!

Klarar min sjuåring av skidturen?

Barn klarar ofta mer än man tror, men för att de ska orka och tycka att det är kul måste man göra det på deras villkor. Gör gärna turen till ett äventyr, ta många pauser längs med vägen för att leka i snön, kolla efter renar och fika. Ta gärna med barnen ut på en längre skidtur i hemtrakten för att se om de orkar.

Är barnen relativt små kan man ofta dra dem i en pulka, barnpulkor finns att hyra på Storulvån. Ett annat bra tips är att ta med en draglina så att man kan ge barnet draghjälp när det blir tungt. Den kan fästas i barnets ryggsäck, eller i någon form av dragsele. Då är det också bra att ha stighudar. Tänk också på att barn upplever kyla på ett annat sätt än vuxna gör.

Behöver jag turskidor, eller funkar vanliga längdskidor?

Turskidor är bredare än vanliga längdskidor och har stålkant, något som kommer väl till pass på ospårat kalfjäll. Bredden för lössnö och stålkanterna för isigt och hårt före. Vanliga löparskidor går också bra att skida med, men man får vara beredd på att det kan bli lite jobbigt i djup snö och i isiga backar. Bra att tänka på är också att vanliga längdpjäxor inte är lika varma som ett par rejäla turpjäxor.

Behöver jag stighudar?

Stighudar är något vi brukar rekommendera att man har i packningen. Det underlättar i långa uppförsbackar och vid isigt och hårt före. Drar du en pulka är det nästan ett måste.

Var börjar lederna?

På andra sidan Storulvåns huvudbyggnad. Åk över den frusna Storulvån eller promenera över bron fram till skyltarna. Lederna mot Gåsen, Sylarna och Blåhammaren delar på sig direkt.

Är det någon lavinfara?

All topptursskidåkning i området sker på egen risk. Det finns inga avspärrade områden, utan det egna omdömet får bestämma var man åker.

På www.lavinprognoser.se kan du ta del av aktuell lavinprognos för södra Jämtlandsfjällen. Vi rekommenderar att uppdatera sig gällande rådande lavinprognos, samt förstå aktuella lavinproblem och förväntad utveckling kommande dagar.

Vill du lära dig mer om laviner finns det mycket information på Fjällsäkerhetsrådets hemsida. Det finns även många bra böcker som behandlar lavinsäkerhet, vägval och lavinräddning.

Sommarfrågor

Säljer ni fiskekort?

Nej det gör vi inte, men det går att köpa på www.natureit.se. Alla fiskevatten runt våra stationer och stugor ligger i Handölsdalens sameby.

Hur lång tid tar det att gå?

Tidsåtgången för att vandra varierar stort beroende på hur vältränad man är, hur snabbt man går, hur tung packningen är och hur långa pauser man tar. Generellt kan man räkna med en gånghastighet på 3 km/h längs med lederna, långsammare när det är stenigt, backigt och man bär tungt, och snabbare när stigen är slät och packningen lätt.

Klarar jag av vandringen?

Det här får man känna in själv, all vandring sker på ens egna villkor och under eget ansvar. Man ska inte överskatta sin förmåga, men distanserna mellan stugor och stationer är anpassade så att alla med en grundläggande kondition bör klara av det. Känns det inte bra finns ingen skam i att vända!

Klarar min femåring av vandringen?

Barn klarar ofta mer än man tror, men för att de ska orka och tycka att det är kul måste man göra det på deras villkor. Gör gärna vandringen till ett äventyr, ta många pauser längs med vägen för att leka i bäckar, kolla på blommor, kolla på renar och fika. Ta gärna med barnen ut på en längre vandring i hemtrakten för att se om de orkar. Det finns många fina vandringsleder även utanför fjällen, kanske upptäcker ni något nytt smultronställe?

Behöver jag stövlar, eller går det att vandra i kängor eller löparskor?

Lederna är överlag rätt så torra, och över de flesta våtmarker går det spänger. Vid regn blir det dock blött även på lederna, vissa partier är alltid blöta oavsett årstid. Följer man lederna och vill hålla sig torr behöver man inte ha något annat än halvhöga kängor, men rör man sig i obanad terräng kan man ibland behöva ta omvägar för att undvika myrar och våtmarker om man inte har stövlar eller höga kängor.

Det går även utmärkt att vandra i låga vandringsskor eller löparskor, men om de inte är vattentäta får man vara beredd på att bli blöt. Ser man inte det som ett problem finns det torkrum på alla stationer där man kan torka skorna. Kängor är också att rekommendera om du ska bära tung packning eller är i behov av stöd för fotleder och fötter.

Var börjar lederna?

Lederna börjar precis bakom Storulvåns huvudbyggnad. Gå över bron över Storulvån och följ träbryggan till skyltarna. Leden mot Gåsen viker av innan man kommer till stugorna på andra sidan ån, leden mot Sylarna och Blåhammaren går förbi stugorna och delar sig sedan efter uppförsbacken upp mot Storulvåfjället.

Den här Blomsterleden, vad är det?

Blomsterleden kallar vi stigen som går upp på vårt närmaste fjäll, Getryggen. Marken är väldigt kalkrik och är hem för många ovanliga blommor och växter. Stigen går hela vägen till Getryggens topp, 1381 möh. I Storulvåns reception finns ett informationsblad om vandringen.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka