STF Storulvån Fjällstation

Frågor & svar

Är du ny på fjället eller besöker du Storulvån och Jämtlandsfjällen för första gången? Här nedan har vi samlat vanliga frågor och svar som kan dyka upp. Om du inte får svar på dina frågor här är du välkommen att kontakta oss på storulvan@stfturist.se eller på telefon 0647-722 00.

Här ser du de vanligaste frågorna. Svaren hittar du längre ned på sidan.

Allmänna frågor
1. Finns det förvaringsskåp/bagageutrymme?
2. Går det betala med kort hos er?
3. Finns det mobiltelefontäckning på fjället?
4. Behöver jag karta på fjället?
5. Kan jag köpa kartor hos er?
6. Är lederna bra märkta?
7. Hur tar jag mig från tåget till Storulvån?
8. Har alla fjällstationer/-stugor butik? Vad kan jag köpa där?
9. Finns det restaurang?
10. Har ni någon persontransport till de andra fjällstationerna?
11. Hur brukar vädret vara?

Vinterfrågor
12. Pistar ni eller preparerar lederna?
13. Stänger vägen? Vad händer om vägen är stängd?
14. Hur lång tid tar det att skida?
15. Klarar jag av skidturen?
16. Klarar min sjuåring av skidturen?
17. Jag behöver ett tält/turskidor/lavinspade/termos, kan jag hyra det hos er?
18. Behöver jag turskidor, eller funkar vanliga längdskidor?
19. Behöver jag stighudar?
20. Var börjar lederna?
21. Är det någon lavinfara?

Sommarfrågor
22. Säljer ni fiskekort?
23. Hur lång tid tar det att gå?
24. Klarar jag av vandringen?
25. Klarar min femåring av vandringen?
26. Jag behöver ett tält/vandringskängor/ryggsäck, kan jag hyra det hos er?
27. Behöver jag stövlar, eller går det vandra i kängor eller löparskor?
28. Var börjar lederna?
29. Den här blomsterleden, vad är det?

1. Finns det förvaringsskåp/bagageutrymme?
Vi har bagagerum på stationen, där är det gratis att ställa packning och ni kommer åt utrymmet genom att hämta en nyckel i receptionen. Utrymmet delas alltså med andra gäster och handlar det om värdesaker kan det vara klokt att hyra ett eget förvaringsskåp.

Förvaringsskåpet hyrs för en engångssumma på 100kr samt att du lämnar en deposition för nyckeln, när du är klar med skåpet och lämnar igen nyckeln får du tillbaka depositionen. Depositionen kan vara t.ex. 100kr i kontanter, en ID-handling eller dylikt.

2. Går det betala med kort hos er?
På alla fjällstationer (Storulvån, Blåhammaren, Sylarna och Helags) går det betala med kort.
Fjällstugorna Gåsen, Stendalsstugorna, Vålåstugorna, Lunndörren och Fältjägarstugan tar emot kortbetalningar, medan Anarisstugan endast tar betalning via swish eller kontant.

3. Finns det mobiltelefontäckning på fjället?
Telia är den operatör som har bäst täckning i området. Mellan fjällstationerna finns nästan alltid full täckning, men den blir sämre och försvinner fläckvis runt stugorna i Vålådalen. Andra operatörer har mycket dålig eller helt obefintlig täckning.

4. Behöver jag karta på fjället?
Vi rekommenderar att man alltid har med sig karta och kompass på fjället, även om man följer lederna. Det är alltid bra att ha om man råkar gå vilse i dåligt väder, i en nödsituation eller bara för att drömma sig bort med på kvällen. Vid högt snödrev blir sikten väldigt dålig, och då är kompassen väldigt viktig. Ledkryssen går i raka linjer, med dubbla ledkryss där den ändrar riktning, då är det bra att kunna ta ut kompassriktning.

5. Kan jag köpa kartor hos er?
Hos oss kan man köpa fjällkartor för hela området som Jämtlandsfjällen utgör.

6. Är lederna bra märkta?
Vinterlederna är märkta med ledkryss, stolpar med röda kryss spikade på. Lederna är skyltade där de delar på sig. De flesta ledkryss på kalfjället har också reflexremsor som syns väldigt tydligt i pannlampssken. Det händer att ledkryssen blåser sönder, men i de flesta fall märks leden ut med reflexpinnar där det saknas stolpar.

Sommarlederna är breda och vältrampade med skyltar där de delar sig, annars är de inte utmarkerade. Ofta finns det rösen längs med lederna, men de är byggda av vandrare och kan även markera stigar som inte är den vanliga sommarleden.

Ledkryssen, stolparna med röda kryss på, markerar vinterleder, och är inget man bör följa när det är barmark. De går i raka linjer, och ofta över myrar, vattendrag och tjärnar som är snötäckta på vintern.

7. Hur tar jag mig från tåget till Storulvån?
Wänseth Buss kör en transferbuss till tågstationen i Duved. Transfern bokas senast kl 17:00 dagen före på www.wansethbuss.se eller 0647-70477. Bussen tar inte emot kortbetalningar.

8. Har alla fjällstationer/-stugor butik? Vad kan jag köpa där?
Alla fjällstationer och fjällstugor i Jämtlandsfjällen har en butik där ni kan proviantera. På fjällstationerna finns större butiker med utrustning och kläder om ni skulle sakna något. Storulvån är för många utgångspunkten och slutpunkten för fjällvandringen, med en välsorterad butik full av kläder, utrustning, souvenirer och mat.

Fjällstugorna utgår från ett standardiserat sortiment, där vissa stugor har mer, eller ibland lite mindre, än grundsortimentet.

9. Finns det restaurang?
Matservering finns i varierande grad på våra anläggningar. Fjällstationerna Sylarna, Storulvån, Blåhammaren och Helags har fina restauranger och fullständiga alkoholrättigheter. Här kan man äta en god middag på kvällen, och få frukost och lunchpaket på morgonen.

På fjällstugorna gäller helt självhushåll, men alla har en butik med matförsäljning.

10. Har ni någon persontransport till de andra fjällstationerna?
Alla våra anläggningar ligger i renbetesland där det generellt råder förbud mot motorfordon. Till Helags och många av fjällstugorna går skoterleder som man kan åka på. På vintern kör vi vissa dagar bandvagnstransporter från Kläppen till Helags. Utmärkt om man tänkt topptura men inte vill dra all utrustning dit i en pulka, om vädret är dåligt, om barnen inte orkar eller man vill göra två dagsetapper på en dag.

11. Hur brukar vädret vara?
Vädret är som alla vet väldigt svårt att förutspå. Detta gäller dubbelt i fjällen. Berg och dalgångar gör att vädret kan skifta snabbt, och stormar det på en station kan det vara strålande sol på en annan. Uppdaterade vägprognoser hittar du på hemsidorna för YR eller SMHI.

12. Pistar ni eller preparerar lederna?
Nej.

13. Stänger vägen? Vad händer om vägen är stängd?
Mellan 1/2 och 15/4 stänger vägen mellan 22:00 och 08:00. Vid dåligt väder driver vägen till Storulvån snabbt igen, och när det blir för farligt för att köra stängs den av Trafikverket. Även om plogbilen fortsätter köra efter att vägen stängt är det ofta omöjligt för en personbil att ta sig fram på grund av den dåliga sikten och extremt snödrev. När vägen har stängt kör vi avresande och ankommande med bandvagn till och från busstransfern om vädret tillåter.

14. Hur lång tid tar det att skida?
Tidsåtgången för att skida varierar stort beroende på hur vältränad man är, hur tung packningen är och hur långa pauser man tar. Generellt kan man räkna med en hastighet på 3-4 km/timme i snitt.

15. Klarar jag av skidturen?
Det här får man känna in själv, all skidåkning sker på ens egna villkor och under eget ansvar. Man ska inte överskatta sin förmåga, men distanserna mellan stugor och stationer är anpassade så att alla med en grundläggande kondition bör klara av det. Känns det inte bra finns ingen skam i att vända!

16. Klarar min sjuåring av skidturen?
Barn klarar ofta mer än man tror, men för att de ska orka och tycka att det är kul måste man göra det på deras villkor. Gör gärna turen till ett äventyr, ta många pauser längs med vägen för att leka i snön, kolla efter renar och fika. Ta gärna med barnen ut på en längre skidtur i hemtrakten för att se om de orkar.

Är barnen relativt små kan man ofta dra dem i en pulka, barnpulkor finns att hyra på Storulvån. Ett annat bra tips är att ta med en draglina så att man kan ge barnet draghjälp när det blir tungt. Den kan fästas i barnets ryggsäck, eller i någon form av dragsele. Då är det också bra att ha stighudar. Tänk också på att barn upplever kyla på ett annat sätt än vuxna gör.

17. Jag behöver ett tält/turskidor/lavinspade/termos, kan man hyra det hos er?
Vi har massor av utrustning för uthyrning om du inte vill betala dyra slantar för att köpa nytt, eller om du vill testa på om det här med vinterfjället är något för dig. Vi har allt från tält och sovsäckar till turskidor och topptursskidor, termosar och pulkor. Vi har även många högkvalitativa kläder och friluftsprylar i butiken.

Vi har vallningsfria turskidor från Åsnes med Rottefella BC bindning. I ett turskidpaket ingår skidor, stavar, stighudar och pjäxor.

Vi hyr även ut topptursskidor från Dynafit med Dynafits Tech-bindning, den bästa för långa toppturer. Du kan inte använda vanliga alpinpjäxor i de här bindningarna om de inte har speciella infästningar i tå och häl. I ett toppturspaket ingår skidor, stavar, stighudar och pjäxor från Dynafit.

18. Behöver jag turskidor, eller funkar vanliga längdskidor?
Turskidor är bredare än vanliga längdskidor och har stålkant, något som kommer väl till pass på ospårat kalfjäll. Bredden för lössnö och stålkanterna för isigt och hårt före. Vanliga löparskidor går också bra att skida med, men man får vara beredd på att det kan bli lite jobbigt i djup snö och i isiga backar. Bra att tänka på är också att vanliga längdpjäxor inte är lika varma som ett par rejäla turpjäxor.

19. Behöver jag stighudar?
Stighudar är något vi brukar rekommendera att man har i packningen. Det underlättar i långa uppförsbackar och vid isigt och hårt före. Drar du en pulka är det nästan ett måste.

20. Var börjar lederna?
På andra sidan Storulvåns huvudbyggnad. Åk över den frusna Storulvån eller promenera över bron fram till skyltarna. Lederna mot Gåsen, Sylarna och Blåhammaren delar på sig direkt.

21. Är det någon lavinfara?

All topptursskidåkning i området sker på egen risk. Det finns inga avspärrade områden, utan det egna omdömet får bestämma var man åker.

www.lavinprognoser.se kan du ta del av aktuell lavinprognos för södra Jämtlandsfjällen. Vi rekommenderar att uppdatera sig gällande rådande lavinprognos, samt förstå aktuella lavinproblem och förväntad utveckling kommande dagar.

Vill du lära dig mer om laviner finns det mycket information på Fjällsäkerhetsrådets hemsida. Det finns även många bra böcker som behandlar lavinsäkerhet, vägval och lavinräddning.

22. Säljer ni fiskekort?
Nej det gör vi inte, men det går att köpa på www.natureit.se. Alla fiskevatten runt våra stationer och stugor ligger i Handölsdalens sameby.

23. Hur lång tid tar det att gå?
Tidsåtgången för att vandra varierar stort beroende på hur vältränad man är, hur snabbt man går, hur tung packningen är och hur långa pauser man tar. Generellt kan man räkna med en gånghastighet på 3 km/h längs med lederna, långsammare när det är stenigt, backigt och man bär tungt, och snabbare när stigen är slät och packningen lätt.

24. Klarar jag av vandringen?
Det här får man känna in själv, all vandring sker på ens egna villkor och under eget ansvar. Man ska inte överskatta sin förmåga, men distanserna mellan stugor och stationer är anpassade så att alla med en grundläggande kondition bör klara av det. Känns det inte bra finns ingen skam i att vända!

25. Klarar min femåring av vandringen?
Barn klarar ofta mer än man tror, men för att de ska orka och tycka att det är kul måste man göra det på deras villkor. Gör gärna vandringen till ett äventyr, ta många pauser längs med vägen för att leka i bäckar, kolla på blommor, kolla på renar och fika. Ta gärna med barnen ut på en längre vandring i hemtrakten för att se om de orkar. Det finns många fina vandringsleder även utanför fjällen, kanske upptäcker ni något nytt smultronställe?

26. Jag behöver ett tält/vandringskängor/ryggsäck, kan jag hyra det hos er?
Vi har massor av utrustning för uthyrning om du inte vill betala dyra slantar för att köpa nytt, eller om du vill testa på om det här med fjällvandring är något för dig. Vi har allt från tält och sovsäckar till termosar, skidor, stavar och stormkök. Storulvån är även ett utlämningsombud åt Outdoor Buddies som har ett större utbud av hyrutrustning. Du kan alltså boka via dem men hämta och lämna här hos oss. Outdoor Buddies i Åre.

27. Behöver jag stövlar, eller går det att vandra i kängor eller löparskor?
Lederna är överlag rätt så torra, och över de flesta våtmarker går det spänger. Vid regn blir det dock blött även på lederna, vissa partier är alltid blöta oavsett årstid. Följer man lederna och vill hålla sig torr behöver man inte ha något annat än halvhöga kängor, men rör man sig i obanad terräng kan man ibland behöva ta omvägar för att undvika myrar och våtmarker om man inte har stövlar eller höga kängor.

Det går även utmärkt att vandra i låga vandringsskor eller löparskor, men om de inte är vattentäta får man vara beredd på att bli blöt. Ser man inte det som ett problem finns det torkrum på alla stationer där man kan torka skorna. Kängor är också att rekommendera om du ska bära tung packning eller är i behov av stöd för fotleder och fötter.

28. Var börjar lederna?
Lederna börjar precis bakom Storulvåns huvudbyggnad. Gå över bron över Storulvån och följ träbryggan till skyltarna. Leden mot Gåsen viker av innan man kommer till stugorna på andra sidan ån, leden mot Sylarna och Blåhammaren går förbi stugorna och delar sig sedan efter uppförsbacken upp mot Storulvåfjället.

29. Den här Blomsterleden, vad är det?
Blomsterleden kallar vi stigen som går upp på vårt närmaste fjäll, Getryggen. Marken är väldigt kalkrik och är hem för många ovanliga blommor och växter. Stigen går hela vägen till Getryggens topp, 1381 möh. I Storulvåns reception finns ett informationsblad om vandringen.

Fjällbokningen

010-190 2360 Vardagar kl 9-12

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag

    Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

    Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
    Stäng

    Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

    Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.