Just nu är det många som ringer till oss och vi har därför längre väntetider än normalt. Information från STF med anledning av coronaviruset hittar du här. Vi befinner oss i ett akut ekonomiskt läge och kämpar nu för att rädda vår 135-åriga förening. Läs här hur du kan hjälpa.

STF Store Mosse nationalpark

Om Svänö

Svänö är öppet året runt. I huset finns 4 sovrum med 24 bäddar, ett kök och ett matrum.

Svanö ligger på en moränkulle, en ö omgiven av sjö och högmosse i den norra delen av nationalparken. Huset stod färdigt 1907 men här bodde människor redan på 1600-talet. Svänö fanns i skrift redan 1643 och kan tolkas som Svens ö. Den gamla kyrkvägen gick genom Södra Svänö Norrgård och används idag som vandringsled till Kävsjö.

Uppe på kullen där grillplatsen nu finns låg boningshuset till Södergården. Där har man en fin utsikt över Kävsjön och i området växer mycket ek, hassel och lind. De gamla hamlade träden är ihåliga och knotiga och flera hundra år gamla. Utanför går betesdjur under sommarhalvåret. De är inte farliga men kan vara lite nyfikna ibland. Undvik att störa djuren, de flyttar på sig när du kommer och glöm inte att stänga alla grindar.

I taket på huset bor en fladdermuskoloni och när mörkret faller på sommarkvällen kan du njuta av skådespelet när fladdermössen beger sig ut på jakt. Du kan även höra orrspel och ofta syns orrar utmed vägbiten över mossen. På markerna runtomkring finns många kulturspår som små åkerlappar, stenrör och stentipp samt hamlade träd.

Det kan vara bra att känna till att Svänö håller sig med eget spöke, Svänödamen. Hon syns och hörs inne i huset och hon vaktar också en nedgrävd silverskatt borta på Hanö. Invånarna i Kävsjö by grävde ner kyrksilvret från Kävsjö kyrka där, när danska armén härjade som mest i trakterna. Mannen som grävde ner skatten dog och hann inte tala om var den grävdes ner. Många har försökt hitta den men drabbas alltid av någon olycka.

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.