Upplev mer

Fågelstation

I fyrmästarbostaden huserar Västerbottens ornitologer som vår och höst räknar och ringmärker flyttfåglar. Den som vill ta del av ornitologernas arbete gör bäst i att besöka Stora Fjäderägg från mitten av augusti till vandrarhemmet stänger i mitten av september. Stora Fjäderägg är en perfekt utpost för den som vill se flyttfåglar under vår och höst. Många östliga arter passerar här under sin migration och fågelstationen har haft glädje att ringmärka många för Sverige ovanliga arter!

Bär och svamp

Stora Fjäderägg har många soltimmar och förgylls från sensommaren med bär och svamp!

Vandring runt Fjäderägg

Skriften Stora Fjäderägg – En fjällvidd mitt i Havet guidar dig runt på öns 2,5 km långa vandringsled. Längs stigen finns små informationsplatser där du lär dig mer om öns rika kultur och naturhistoria.

Naturvärden

Holmöarnas landskap är starkt påverkat av inlandsisen och har fortfarande en landhöjning på ungefär 10 mm per år. Du kan alltså med dina egna ögon följa landhöjningen över något decennium. Öarnas stora klapperstensfält är även de ett resultat av inlandsisen som tillsammans med havsvågorna skapat de stenformationer som gett ön sitt namn – Det fårade ägget.

Sol och bad

Njut av skärgårdens möjligheter till sol och bad på en egen klippa eller den lilla stranden i hamnen.

Hyra cykel på Holmön

När du anländer till Holmön med färjan möts du av Holmöns båtmuseum. Muséet hyr ut retrocyklar för dig som vill ta en rundtur i byn eller besöka Berguddens fyr.

Vandra på Holmön och låna gratis övernattningsstuga

För att hinna utforska Holmöarnas natur och kultur rekommenderas du att planera in en övernattning. Länsstyrelsens Naturkartan är bra att använda som guide på vägen till dina naturupplevelser.

Holmöns båtmuseum

Historia när den är som bäst. På Holmöns Båtmuseum får du ta del av berättelser så som öns stolta kulturhistoria, dess båtbyggartraditioner och det forna vardagslivet. Båtmuseet erbjuder fina utställningar som passar hela familjen. I museets entré möter besökaren en bemannad reception med försäljning av bl.a. skrifter, vykort men också cykeluthyrning. Holmöns Båtmuseum håller öppet varje dag under sommaren.

Tips!

Dubbla din fyrupplevelse! Stanna en natt på Holmön på väg till eller från din vistelse på Stora Fjäderägg! Du kan då uppleva Holmöns kulturlandskap och besöka Båtmuseet för att lära dig mer om människans historiska levnadsvillkor på ön. På STF Berguddens fyr kan du sedan sova gott, ta ett morgondopp och dricka kaffe vid fyren.

Se tillgänglighet och boka. Från 250 kr

Sök & boka

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.