Upplev mer

Fyren

Fyren köptes 2016 av en privatperson som sedan dess lagt ner stor möda på att återskapa fyren till dess forna dagar. Du kanske har sett fyren i TV 5:s program ”Renoveringsdrömmar”? När fyrägaren är på plats finns det goda möjligheter att titta in i fyren. Vill du vara säker på att få veta allt om fyren är du välkommen på Internationella fyrdagarna, alltid den tredje helgen i augusti.

Fågelstationen

I fyrmästarbostaden huserar Västerbottens ornitologer som vår och höst räknar och ringmärker flyttfåglar. Den som vill ta del av ornitologernas arbete gör bäst i att besöka Stora Fjäderägg från mitten av augusti till vandrarhemmet stänger i mitten av september.

Fågelskådning

Stora Fjäderägg är en perfekt utpost för den som vill se flyttfåglar under vår och höst. Många östliga arter passerar här under sin migration och fågelstationen har haft glädje att ringmärka många för Sverige ovanliga arter!

Sälskådning

Här finns goda chanser att få se sälar som ligger nära stranden och vilar från vinden i skydd från ön. Besökare på ön brukar tipsa varandra om var sälarna senast skådats.

Bär och svamp

Stora Fjäderägg har många soltimmar och förgylls från sensommaren med bär och svamp.

Vandring runt Stora Fjäderägg

Skriften Stora Fjäderägg – En fjällvidd mitt i Havet guidar dig runt på öns 2,5 km långa vandringsled. Stora Fjäderägg har mycket historia på liten yta och med hjälp av guideboken som finns att låna kan du ta dig runt ön och titta på uppmärkta platser och föreställa dig hur det var att vara säljägare här för 1000 år sedan, eller få en inblick i fyrvaktarpersonalens liv under de över 100 år fyren var i drift. Här möttes under medeltiden fiskelag från Väster- och Österbotten, Gävlefiskare och fiskesamer i kamp om glänsande strömmingsskördar runt Fjäderägg.

Landhöjning

Holmöarnas landskap är väldigt påverkat av inlandsisen och har fortfarande en landhöjning på ungefär 10 mm per år. Du kan alltså med dina egna ögon följa landhöjningen över något decennium. Öarnas stora klapperstensfält är även de ett resultat av inlandsisen som tillsammans med havsvågorna skapat de stenformationer som gett ön sitt namn – Det fårade ägget.

Sol och bad

Njut av skärgårdens möjligheter till sol och bad på en egen klippa eller den lilla stranden i hamnen.

Holmön

På Holmön kan du kan börja med ett besök i båtmuséet, vandrarhemmet bjuder dig på entrén, och det är ett bra tillfälle att lära sig mer om den ö du snart ska besöka. I båtmuseet kan du också lämna din packning i väntan på båten till Fjäderägg medan du fortsätter att upptäcka Holmön. Du kan passa på att handla i lanthandeln eller besöka restaurangen vid färjeläget för en bit mat. En promenad eller en tur med en hyrd cykel hinner du också med i lugn och ro innan båten går ut till Fjäderägg. Vill du spendera ännu mer tid på Holmön före eller efter ditt besök på Fjäderägg så boka rum på Berguddens fyr eller Prästgården (även de STF-boenden) .

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.