Mer om boendet

Hos oss bor du i öns gamla fyrvaktarbostäder som är fördelat på två separata lägenheter som båda har 6-8 bäddar och eget kök. Köken är utrustade med spis, ugn, kylskåp och frysfack. Även kaffebryggare, kaffepress och vattenkokare finns. Mat köper du innan du anländer.

Standarden är enkel med torrdass med havsutsikt, bad i havet och vatten som hämtas vid kran utomhus. Från hamnen på Stora Fjäderägg är det 900 m lätt vandring upp till vandrarhemmet.

STF Stora Fjäderägg är bemannat av stugvärdar. De möter dig i hamnen och hälsar välkomna. Tillsammans promenerar ni över klapperstensfälten upp till fyrplatsen och vandrarhemmet. Det finns en vagn för transport av packning.

På huvudön Holmön finns en trevlig och välsorterad lanthandel. I den norra lägenheten är du välkommen att bo med hund.

Historia

Stora Fjäderäggs fyr byggdes 1851 och den äldsta lägenheten härstammar från samma tid. 1913 höjdes fyrtornet och fyrvaktarbostäderna byggdes ut med ytterligare två lägenheter. Det är i dessa som vandrarhemmet är inrymt.

Stora Fjäderägg är historisk mark och var centrum för fiske och säljakt under medeltiden. Bevarade fiskestugor, kompassrosor och gistvallar vittnar om den rika jakt- och fiskekulturen.

Ta dig hit

Till Stora Fjäderägg kommer du med båt. Du som inte har egen båt tar dig ut med vandrarhemmets båt som sommartid har dagliga turer ut till fyrplatsen från huvudön Holmön.

Till Holmön tar ni er med Holmöfärjan, vardagar avgår den kl 11.10. Lördagar är avgångstiden kl. 9.00 och på söndagar avgår färjan kl. 10.00. Färjan avgår från Norrfjärdens färjeläge, beläget 10 km öster om Sävar. Resan tar 40 minuter och är gratis.

Båten som tar er vidare till Fjäderägg avgår kl 14 från Holmön. Alla som bokar boende får en plats på båten.

På hemresedagen avgår båten kl 15 från Fjäderägg. Holmöfärjan, som tar dig tillbaka till fastlandet, avgår kl 17.

Väder

Stora Fjäderägg ligger nästan två mil ut i havet, så väder och vind kan påverka resan. Vi anpassar alltid våra transporter efter rådande väder. Om resan blir påverkad hör vi av oss i så god tid som möjligt. Det är oftast bättre väder långt ut i havsbandet än vad prognosen förutspår. Stora Fjäderägg är en perfekt plats att lågtryckens färd över fastlandet.

Tips!

Dubbla din fyrupplevelse! Stanna en natt på Holmön på väg till eller från din vistelse på Stora Fjäderägg! Du kan då uppleva Holmöns kulturlandskap och besöka Båtmuseet för att lära dig mer om människans historiska levnadsvillkor på ön. På STF Berguddens fyr kan du sedan sova gott, ta ett morgondopp och dricka kaffe vid fyren.

Se tillgänglighet och boka. Från 250 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.