Just nu är det många som ringer till oss och vi har därför längre väntetider än normalt. Information från STF med anledning av coronaviruset hittar du här. Vi befinner oss i ett akut ekonomiskt läge och kämpar nu för att rädda vår 135-åriga förening. Läs här hur du kan hjälpa.

STF Stockholm/Lilla Tyresö Vandrarhem

Tips

Lilla Tyresö är en del av en levande kultur- och naturhistorisk skatt, Tyresö Slott & Park, en plats som gjord för att upplevas. Det är ett rikt djurliv och en mycket vacker skärgårdsmiljö.

En stärkande promenad i Slottsparken är en upplevelse som många Tyresöbor unnar sig. Den välplanerade och lummiga parken går i engelsk stil och avdelas vackert med vattenleder. Här finns alltid något att upptäcka, oavsett årstid och ingen del av området är det andra likt. Som mest pittoreskt blir det på Notholmen, en skärgårdsö intill parken med gemytlig gästhamn och det välbesökta Café Notholmen. Om sommaren är klipporna på ön som gjorda för ett bad.

I slottet finner du ett museum som drivs av Nordiska museet, och Nordiska museet håller guidade turer på slottet. I slottsflyglarna finns bland annat Rum för hälsa som är ett spa/café och Tyresö Slotts bistro med fulla rättigheter. I slottets gamla stall hittar du butiken Hantverkskammaren, fylld med inredning i stort och smått och bredvid möts du av Stockholms kanske bästa handelsträdgård, med dignande växthus som ger energi och kraft.

Årliga återkommande arrangemang på Lilla Tyresö och i Slottsparken

Alla riddare, gycklare och andra nyfikna rekommenderas att bege sig till Medeltidsdagarna på Lilla Tyresö. Under en helg i maj blir det tornerspel, gycklarskola, medeltida marknad och mycket annat spektakel för stora och små!
Fira midsommar i Slottsparken. Traditionsenligt midsommarfirande, lotteri och en hel del gott att äta. Söders Orientering Tyresö arrangerar.
Stämningsfull julmarknad på Lilla Tyresö. Kom i julstämning! Första adventshelgen varje år arrangerar STF Lilla Tyresö Vandrarhem en härlig julmarknad. Strosa runt bland hantverk och julpyssel bland femtiotalet marknadsbord på plats utomhus, och slå dig ned med en fika i caféet i vår vackra Prinsvilla.

I närområdet

Här listar vi tips och information om andra aktörers aktiviteter i området. Det är aktiviteter du kan gör själv eller tillsammans med en arrangör.

Fiske

Sportfiske tillhör Tyresös allra största och bredaste fritids- och rekreationssysselsättningar, en aktivitet för ung och gammal. Kustfisket är fritt, men i insjöarna måste du ha fiskekort. Du som vill fiska i Tyresövatten, ta kontakt med Tyresö fiskevårdsförening. Där får du all den information som du behöver. Föreningen tar gärna emot nya medlemmar.

Första Metardagen på Notholmen vid Tyresö Slott är en dag för hela familjen. Låna ett metspö och var med i fisketävlingen eller prata med kustbevakningen och sjöpolisen som är på besök. Dagen arrangeras varje år av Tyresö Fiskevårdsförening i maj månad.

Fågelskådning

Ta med kikaren. Det finns många vackra fåglar att beskåda på Lilla Tyresö. Kattuggla, strömstare, havsörn, duvhök, sparvhök, grå häger, pilfink och kungsfågel för att nämna några. Vissa av våra fåglar drar till sig mer publik än andra. Herr och Fru Kungsfiskare uppehöll flera hängivna fågelskådare i januarikylan 2016.

Glittrande vatten och mörka grottor

Grottexpedition. Du kan själv utforska Klövbergsgrottan på Brevikshalvön i Tyresö. Det är Stockholms längsta grotta med en längd på över 300 meter. Grottan är en urbergsgrotta som bildats genom ras från den intilliggande bergväggen. Om du inte vill göra det på egen hand har flera arrangörer guidade turer, däribland Kajakboden och Stockholms Guidebyrå.
Glid fram på glittrande vatten. I Tyresö finns bra paddelvatten, och dessutom lugna vatten som passar bra för nybörjare. Kajakboden hyr bland annat ut kajaker, kanadensare och S.U.P. De arrangerar även guidade turer och kurser.

Vandring

Vandra till och från STF Lilla Tyresö Vandrarhem
Tillsammans med Tyresö Pilgrimscenter kan vi tipsa om fyra olika pilgrimsleder. Pilgrimscenter håller i guidade turer om du inte vill gå på egen hand.
Sörmlandsleden passerar inte långt från vandrarhemmet, och du ansluter lätt via en markerad led. Om du vill upptäcka trakterna hittar du flera fina leder från oss som tar dig ut i Tyresta nationalpark.
Telegrafberget, Tyresös högsta punkt. Alla med svaghet för storslagna vyer ska kosta på sig en utflykt till Telegrafberget på Brevikshalvön. Där finns ett utsiktstorn från vilket du vid klart väder kan se ända till Dalarö, Nämndö, Gustavsberg och delar av centrala Stockholm!
Tyresta Nationalpark. Här finns den största och finaste urskogen söder om Dalälven, gott om vandringsleder och fina rastplatser. Gammelskogen har en särpräglad skönhet och är en fristad för många ovanliga växt- och djurarter. Du kan uppleva orördhet, tystnad och avskildhet – bara två mil från Stockholms centrum. Kom ut och njut! Tyresta håller guidade lördagsturer enligt ett rullande schema som växlar mellan fyra olika teman. Lördagsvandringarna pågår mellan april och oktober kl 11.00-13.00. Pris: 80 kr (barn halva priset). Om du vill vandra fritt i Tyresta kan du nå reservatet från Lilla Tyresö via Östra ”porten”. Sträckan tar ca 45-60 minuter att vandra, sedan kan du vandra i nationalparken så länge det passar dig. Under 2017 kommer bussar gå från oss till nationalparken, så då blir det lättare för dig som är gäst hos oss att ta dig.
Alby friluftsgård vid Albysjön är centrum för friluftslivet i Tyresö. Alby är ett naturreservat med stort värde för rekreation med friluftsgård, motionsslingor, friluftsbad, värdefull natur och mycket mera. Naturreservatet hänger ihop med Tyresta Nationalpark och även Sörmlandsleden passerar Alby. Vandringen mellan Lilla Tyresö och Alby tar ca 30 minuter.

Cykla

Södertörn Runt är ett förslag på lämpliga cykelvägar runtom på härliga Södertörn! Läs mer hos Sweden by Bike eller Cykelfrämjandet.
Cykla från Stockholm via Nacka reservatet till Lilla Tyresö. Vila benen och sov en natt hos oss, och cykla sedan vidare genom lummiga Tyresta Nationalpark tills du når doften av hav i Smådalarö… Du fortsätter så långt det passar dig!

Bad

Lilla Tyresö omges av flera sjöar och långa kustremsor med många möjligheter till härligt bad för stora och små. Allra närmast hittar du Tyresö Slottspark och Notholmen med bad från både klippor och brygga. Andra närliggande allmänna badplatser är Trintorp, Fatburen, Alby friluftsbad, Standbadet och Sandholmarna. Det går även bra att bada inomhus på Tyresös badhus, som drivs av Medley. Det går bussar från Lilla Tyresö till badhuset.

Lek för barn

Kaatach i Tyresö kan barn med spring i benen leka i lekland, köra minibilar, hoppa på stora studsmattor eller skrika sig hesa på minitivoli. Har du tur kommer Jonas & Kent på besök i sällskap med sina spindlar och reptiler. Från Lilla Tyresö tar det ca 5 minuter att åka till Kaatach med buss eller bil.

Skärgårdsturer

En båtluff är ett perfekt sätt att upptäcka Stockholms skärgård. Upplev några dagar bland kobbar och skär och övernatta på något av de många vandrarhem och värdshus som skärgården erbjuder. Från Lilla Tyresö kan du ta dig ut i södra skärgården från Trintorps brygga. Båttidtabeller och annan information hittar du hos Waxholmsbolaget.

Shopping

Ibland är det skönt att stanna inomhus. STF Lilla Tyresö Vandrarhem ligger en halvtimme från centrala Stockholm och andra stora shoppingcentrum som Sickla Köpkvarter, Nacka forum och Port 73.

Turistinformation

Vi har en utvändig ta-själv-turistinformationstavla. Den fyller vi på med all information som vi kan få.

Om du har frågor om vad du kan göra när du är här, hur du tar dig hit eller dit, eller andra funderingar får du gärna mejla oss på boka@lillatyreso.se  så hjälper vi dig så gott vi kan!

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.