STF Station Linné

Upplev

VANDRA

Det finns tre fantastiskt fina vandringsleder med utgångspunkt från Station Linné. 2 km, 3 km och 6,5 km.

Gröna slingan 2 km
Vandringsslingan börjar och slutar vid Station Linné. Det är en medelsvår slinga som tar cirka en timme att gå. Bra skodon rekommenderas.

Vandringsled 3 km
Den börjar och slutar vid Station Linné. Det är en medellätt naturstig som tar cirka en timme att gå. Bra skodon rekommenderas. Stigen är tydlig och markerad med gula pilar och tillsammans med numren i texten till kartorna ska det inte vara några problem att hitta runt.

Tengöleden 6,5 km
Denna led slingrar sig genom historiska kulturmarker, extremt artrika lövskogar och det unika Stora Alvaret. Under vandringen får du uppleva det mesta och det bästa av Ölands natur och dolda historia. Det är en medelsvår vandring som börjar och slutar vid Station Linné. Leden är markerad med röda pilar och under de inledande kilometrarna är stigen mycket tydlig och mycket lätt att följa. Ute på Stora Alvaret finns inga stigar, men trots detta ska de avslutande kilometrarna i det platta och öppna landskapet inte innebära några problem. De öländska korna som betar på Alvaret kan ibland upplevas som lite väl nyfikna, men om du ignorerar dem så tröttnar de snart. Bra skodon rekommenderas, men om det inte har regnat alldeles nyligen eller är väldigt vått ute så räcker det gott med lågskor. Räkna med att det kommer att ta 3–4 timmar att ta sig runt – det finns mycket att titta på och undersöka i den öländska naturen – så glöm inte att packa med dryck och kanske en matsäck.

Mörbylångaleden – en av STF:s 12 signaturleder
Den öländska jorden började brukas redan på stenåldern, nu som då bedrivs jordbruk och boskapsskötsel vid sidan av varandra. Mörbylångaleden löper genom detta landskap med betade marker, byar, vattenområden och åkerjord. Leden börjar vid Ölands Turistbyrå i Färjestaden och går ner till Ölands södra spets.  Etappmål 1 är STF Station Linné. Den inleds med vandring inåt land för att dag två löpa precis invid Ölands östra kust. Den tredje dagen traverserar du över till östra sidan av Öland och de påföljande dagarna vandras rakt söderut. Läs mer under Signaturleder.

Våra naturguidningar
På STF Station Linné organiseras egna unika naturguidningar mellan maj och slutet av augusti. I maj när orkidéerna blommar och fåglarna anländer till Öland så kan du följa med på en av våra orkidé- eller fågelturer. På sommaren är det perfekt att utforska blommande ängar, leta efter fjärilar eller ta en vandring på Alvaret med en av våra guider. Barnen får sin alldeles egna naturupplevelse i ”Humlans naturspanare” under sommaren. För en upplevelse utöver det vanliga, missa inte Mystik i mörker”, en kvällsaktivitet där vi söker efter fladdermöss, nattfjärilar och andra nattdjur. Dessa turer är på svenska, men de flesta guider kan berätta för engelsktalande gäster.

Vår butik och e-butik
I vår butik på Station Linné finns ett rikt utbud av entomologiskt material. Vi har bland annat håvar och håvtillbehör, insektsnålar, spännbräden och mycket mer. Här finns även böcker som exempelvis Nationalnyckeln och annan kvalitetslitteratur. Här säljs det även lokala delikatesser och för barnen har vi gott om pyssel, spel och böcker.

UTFLYKTSMÅL OCH SEVÄRDHETER PÅ SÖDRA ÖLAND

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap
Från Karlevi i väster till Gårdby i öster och sedan hela vägen söderut sträcker sig ett underskönt landskap och en unik kulturbygd. Området upptogs år 2000 på Unescos lista över världsarv. Anledningen är att Södra Ölands odlingslandskap i grunden är annorlunda än andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern.

Ett av de bästa sätten att uppleva vårt världsarv är att vandra eller cykla i det. Totalt finns det över 140 km vandringsleder på södra Öland. Läs mer om södra Ölands vandringsleder.

Stora Alvaret
Stora Alvaret är 260 kvadratkilometer stort (motsvarar cirka 43 300 fotbollsplaner) och täcker ungefär en femtedel av Öland. Mer än hälften av Stora Alvaret består av tunna jordar eller hällmarker. På dessa delar har det aldrig kunnat växa buskar eller skog. Däremot har det tidvis funnits skogsdungar där jordarna är tjockare. Klimatet, berggrunden och människan med sina betesdjur är de faktorer som skapat det alvar vi ser idag. Alvaren på Öland kan ge intryck av att vara opåverkade av människan men betesdjuren är helt nödvändiga för att denna unika miljö skall finnas kvar. Idag finns närmare 40 000 betesdjur på ön. Flera växter är unika för Öland, som Ölands solvända och Alvarmalört. Det finns även 35 olika arter av orkidéer på ön. Trots Ölands ringa storlek finns här 70 % av Sveriges alla insekter, inte minst en helt unik fjärilsfaun.

Gråborg mellan Algutsrum och Norra Möckleby
Gråborg är Ölands största fornborg och även en av Sveriges största ringmurar i sitt slag. De äldsta delarna av borgen är anlagd under järnåldern (500-talet) och har använts ända fram till slutet av 1600-talet. Intill borgen finns en medeltida kapellruin Sankt Knuts Kapell och byn Borg med ett välhävdat odlingslandskap. En av gårdarna i byn har här sin gårdsbutik.

Sandby borg i Södra Sandby
Vid Sandby borg på Ölands ostkust har flera spektakulära fynd påträffats; rika smyckesgömmor bestående spännen i brännförgyllt silver utförda i germansk djurstil I och hundratalet pärlor och bjällror. Många av glaspärlorna har sitt ursprung i det romerska medelhavsområdet. I samband med utgrävningarna har kvarlevor efter minst tio obegravda människor påträffats. Än så länge har endast 1,3 % grävts ut, men det står klart att skattgömmorna och människoskeletten är samtida och delar av ett mycket kort händelseförlopp. Händelserna representerar ett fruset ögonblick ur historien.

Capellagården i Vickleby
En hantverksskola för gestaltande arbete grundad 1960, av möbelarkitekten Carl Malmsten. Vid sidan om utbildning i hantverk inom möbel, textil och keramik bedrivs också en ekologisk trädgårdsutbildning och en plantskola med örtagård, rosengård, fruktträdgård samt grönsaksodling. Sommartid anordnas en utställning, där studenternas arbete visas. Sommartid är café och butik öppna.

Nunnedalen söder om Vickleby
En lövskogsremsa på kanten av västra landborgen. Under våren är marken täckt av blå-, vit- och gulsippor. Här växer också vårlök samt flera arter av nunneört. Murgrönan breder ut sig över ett stort område och slingrar sig upp för många av de högresta ek- och askstammarna.

Naturreservatet Beijershamn i Stora Frö
I mitten av 1800-talet påbörjades bygget av en två kilometer lång pir som skulle bli en viktig hamn på Ölands västsida. Efter fem års arbeten stod hamnen klar 1858. Det visade sig dock att den var felkonstruerad och den började snabbt slamma igen. Uppgrundningen innebar problem för sjöfarten och efter 15 år togs Beijershamn ur bruk.

Allt eftersom uppslamningen fortskred började säv och vass att vandra in. Detta skapade med tiden en unik miljö med blandning av strandängar, vassar och öppna vattenytor. Beijershamn är en av Ölands viktigaste fågellokaler, både under häcknings- och flyttningstid.

Eketorps borg i Eketorp
Sveriges enda återuppbyggda fornborg. Den första borgen byggdes på 300-talet under en period av välstånd på Öland. För att försvara sina ägodelar gick ett 20-tal hushåll samman och uppförde borgen. Den blev en gemensam samlingsplats och ett tillfälligt skydd i orostider. Så småningom blev bosättningen permanent. Här erbjuds guidningar, brödbak, pilbågsskytte och annat historiskt pyssel, flera för barn. De dagar man har öppet är alla husen och museet öppna. I entrébyggnaden finns butik och mindre utställningar.

Ottenby Naturreservat på Ölands södra udde

Naturrum Ottenby
Ett besökscenter som ligger i ett av Sveriges vackraste naturområden. Här finns information inför besöket i Ottenby naturreservat. De öppnar då våren är på väg och flyttfåglarna återvänder och avslutar säsongen med höstlovsaktiviteter i slutet av oktober/början av november då fåglarna flyttat söderut igen. I utställningen får man en inblick i fåglarnas liv, inte minst när det gäller deras imponerande förflyttningar över jordklotet. Utöver naturum finns restaurang Fågel Blå och möjlighet att uppleva ringmärkning på nära håll tillsammans med personalen på Ottenby fågelstation.

Ottenby fågelstation
Vid fågelstationen bedrivs en omfattande och bred fågelforskning. Verksamhetsfältet inkluderar bl.a. fågelflyttningens gåtor, övervakning av populationsförändringar, fåglarnas svar på klimatförändringar samt fåglarnas betydelse som bärare av sjukdomar som kan smitta mellan djur och människor. Till detta kommer en omfattande uppdragsforskning och materialinsamling åt externa institutioner.

Fyren Långa Jan
Med en höjd på 42 meter är Långe Jan landets högsta fyr. 197 trappsteg leder upp till toppen och utsikten över Östersjön och södra Öland är överväldigande! Ett besök här är uppskattat av både vuxna och barn.

BADPLATSER

Badplatser finns det många på Öland! Här är några exempel från södra Öland:

På västra sidan hittar du: Saxnäs i Saxnäs, Talludden, Granudden och Möllstorps camping på östra sidan i Färjestaden, Eriksöre i Eriksöre, Hagapark i Stora Frö, Klevabadet i Klevastrand och Kalvhagen i Mörbylånga

På östra sidan hittar du: Strandtorp i Norra Möckleby, Bläsinge hamn i Bläsinge, Stenåsa på östra sidan i Stenåsa och Seby läge i Seby

Vill du sedan ta dig norrut, väntar många fina stränder även där.

RESTAURANGER

Det finns många fler än dessa men de här är våra favoriter. Öppettiderna varierar över säsong. Bäst är att kolla deras sidor på nätet.

Hotell Skansen i Färjestaden

En stor och varierad meny ofta med öländska inslag. Gott och fint. Stor fin park precis framför restaurangens uteservering.  Här finns en av världens största whiskybarer med whiskysorter från alla världens hörn. Hundar välkomna. Öppet året runt.

Seasalt Kitchen i Färjestaden
God och vällagad mat serverad av en personal som ofta beskrivs som trevlig och glad. Uteplats i härlig hamnmiljö. Hundar välkomna.

Ölandschoklad i Färjestaden
Ett hamncafé där man serverar italienska och öländska delikatesser. Egen tillverkning av handgjorda praliner. De tillverkar också handgjord italiensk glass.

Arontorps kroppkakor i Arontorp
Serverar, enligt vårt tycke, de godaste och mest genuina öländska kroppkakorna. Men här finns även full meny med god och rejäl husmanskost. Öppet året runt.

Bläsinge Hamnkrog i Bläsinge
Här är miljön helt oslagbar mitt i en riktig öländsk fiskehamn.

Eksgården Krog & rum i Gårdby
Lokal och säsongsanpassad mat i genuin öländsk gammal gårdsmiljö i uppfräschat skick.

Bo Pensionat i Vickleby (med boende anslutet till STF)
Själva kallar de sin mat ”gammaldags”. De bräserar, långkokar, stoppar korv och röker fisk och kött.

Strandnära i Stora Frö
Allt är KRAV-märkt. Piffig och fin mat helt baserad på ekologiska råvaror i en ljus och vacker miljö.

Stora Frögården i Stora Frö (med boende anslutet till STF)
Serverar äkta napolitanska pizzor gräddade i den vedeldade ugnen med råvaror som de köper direkt från Italien. Pizzorna har också mycket lokala ingredienser.

Café Söderbönor i Mörbylånga
Öppet året runt. En samlingsplats och ett ”vattenhål” mitt i hjärtat av lilla fina Mörbylånga. Trevliga lätta rätter och gott fikabröd. I stort sätt allt är tillrätt på plats. Hundar välkomna.

Magazin1 i Mörbylånga
Mat lagad av lokala råvaror. Mycket fin miljö med uteservering ut mot vattnet.

Stenhusa Krog – Bröderna Halldén i Stenåsa
En hamburgerrestaurang med det lilla extra.

Galleri Blå Porten i Alby
Serverar ”pizza på vårt vis” och använder till stor del lokala råvaror. Det finns även andra rätter samt både veganskt och vegetarisk.

Allégården i Kastlösa
Under högsäsong erbjuds en enklare meny med varmrätter och desserter baserade på goda lokala råvaror.

Carlas Café i Näsby
Carla, Jonne och deras personal bjuder på massa god mat och gott fika i en gammal ombyggd ladugård. Genuint, välkomnande och jättetrevligt. Stort musikprogram sommartid. Hundar välkomna.

Fågel Blå på södra udden
God mat i härlig miljö. Restaurangen ligger på södra udden med Ottenby Fågelstation, Naturum och Långe Jan som grannar.

CAFÉER

Det finns många fler än dessa men de här är våra favoriter. Öppettiderna varierar över säsong. Bäst är att kolla deras sidor på nätet.

Fredriks Bröd & Bakverk i Färjestaden
Världens godaste (och då överdriver vi inte) kanel- och kardemummabulla. Riktigt bra surdegsbröd och fina konditoriskapelser. Liten servering inne och en större ute där man kan sitta och titta på folklivet i hamnen. Öppet året runt.

Ölandschoklad i Färjestaden
Se under restauranger

Luna Café & Bageri i Skogsby
Allt är bakat på plats av kvinnorna som driver stället. Ett jättestort urval av fantastiskt piffigt fikabröd.

Strandnära i Stora frö
Se under restauranger

Café Söderbönor i Mörbylånga
Se under restauranger

Havtornsgården i Triberga
Surdegsmackor, bullar, havtornsmoussetårta (av egna bär) och mycket annat gott i en rolig och fantasifull miljö.

Gårdby Café & Lanthandel i Gårdby
Massor med fikabröd som allt bakas på plats och goda smörgåsar. Miljön är fantastiskt fin i den gamla ombyggda lanthandeln. Ett synnerligen populärt ställe! Öppet året runt.

Carlas Café i Näsby
Se under restauranger

ROLIGA OCH ANNORLUNDA BUTIKER

Runsten Gård
Gårdsbutik som säljer ekologiskt lammkött och nötkött från gården. Lammskinn, hantverk och närproducerade produkter.

Gårdsbutiken vid Gråborg i Borgs by
Fin liten gårdsbutik i traditionell öländsk radby med bara två gårdar; vid den medeltida kapellruinen S:t Knut och fornborgen Gråborg. Här säljs hantverk och lammkött från en av gårdarna.

Ölands Örtagård i Stora Frö
Stor gårdsbutik med ett brett sortiment av produkter; många olika kryddor och teer. De har egen tillverkning av senap, marinerad vitlök, grillmarinad mm.  Här finns också en örtagård med cirka 320 krydd- och medicinalväxter.

Stenladans gårdsbutik i Algutsrum
En välsorterad gårdsbutik som säljer egenodlade bär, potatis, grönsaker mm samt ett stort utbud av andra varor som odlas eller förädlas i närområdet.

Paradisverkstaden i Färjestaden
Ett keramiskt centrum med utsikt över strandängarna och Kalmarsund. Här finns keramik och glas som visas i en ljus och öppen arkitektur omgiven av en vacker trädgård. Allt är formgivet av familjen Paradis; Eva, Olof, Hannah och Moa.

Ölandschoklad i Färjestaden
Se under restauranger

Fredriks Bröd & Bakverk i Färjestaden
Se under caféer

Lotta & Mary keramikverkstad
Tillverkare av bruks- och konstkeramik samt försäljning av smycken, kläder, konst mm.

Maria Malmström keramik i Stora Frö
Keramikern Maria Malmström tillverkar och säljer i sitt krukmakeriet koppar, fat, terrakottakrukor och annat bruksgods.

Mirabellagården i Mörbylånga kyrkby
Det lilla extra till trädgård och balkong. Gårdsbutik med vackra italienska terrakottakrukor och annat som har med trädgård och odling att göra.

Mysinge kött i Färjestaden och i Mysinge
I sina båda butiker erbjuder de hängmörat nötkött av högsta kvalité. Djuren föds upp på naturbete på Ölands stora alvar, mitt i Världsarvet, med god djuromsorg.

Capellagården i Vickleby
Se under utflyktsmål och sevärdheter.

Kastlösa Glashytta
Glashytta och butik med hantverksglas – både bruksändamål och prydnader.

Ateljé Himlavid i Bläsinge
Konstnären Jeanette Björkman bor i en kringbyggd Ölandsgård där hon även har sin ateljé och utställningslokal. Där visar hon målningar med naturtrogna motiv i milda färger. Vid sidan av måleri så är trädgården ett stora intresse. I den finns rosor och gammeldags perenner, gångar av ölandssten och gårdsgrus, men också växthus och damm med guldfisk.

Formgiveriet i Stenåsa
Brukskonst till nytta och skönhet. I gamla skolan med utsikt mot strandängarna ned mot Östersjön på sydöstra Öland, finns butik och verkstad för keramikern PG Olsson och konstnären Haidi Björk. Här finns vackra föremål i keramik, textil och glas

Norrgården Gårdsbutik i Ventlinge
Här finns allt vad gården ger; stort sortiment av grönsaker, jordgubbar, havtorn och mycket, mycket mer.

Havtornsgården i Triberga
Ekologisk gårdsbutik med egentillverkade havtornsprodukter; saft, juice, havtonspulver, frysta bär m.m. Här finns också choklad, mjöl, teer, lammsalami, och tvålar. Sommartid finns grönsaker; sallad, sockerärtor, potatis, morötter, polkabetor, gulbetor mm.

Naturbokhandeln och kikarspecialisten i Stenåsa
Nordens största återförsäljare av kikare och naturlitteratur. Ägs av BirdLife Sverige och verksamheten är till för att skapa ett överskott till föreningens arbete med fågelskydd.

ÅRLIGA EVENEMANG

Öland Spirar
Ett evenemang som öppnar dörrarna till Öland i maj. Temat för helgen är trädgård, naturupplevelser och lantliv. Över hela Öland erbjuds aktiviteter. Shoppa, äta gott och upptäcka sevärdheter Konst, musik och litteratur är kulturella inslag som kryddar helgen.

Ölands Skördefest
Varje höst, i slutet av september (vecka 39), erbjuds drygt 900 aktiviteter över hela ön. ”Sveriges skafferi” slår upp dörrarna på vid gavel och lockar till njutning av odlingsårets resultat. Affärer, gårdsbutiker, restauranger, krogar och caféer säljer och serverar nyskördade och förädlade läckerheter. Hela Ölands näringsliv, med allt från rörmokare och konstnärer till lantbrukare och restauranger, satsar på en riktigt bra fest.

På fredagen under Skördefesthelgen inbjuder Station Linné alltid till Forskarfredag. Då har vi öppet hus för allmänheten. Alla är välkomna att titta in på vårt laboratorium. Här finns tillfälle att ställa frågor om djur och natur. Under fredagskvällen och lördagen arrangerar vi en rad aktiviteter där våra besökare kommer i närkontakt med insektsforskare som berättar om sitt arbete och man får chansen att titta i mikroskop.

Världsarvsveckan
Den tredje veckan i juli varje år anordnas ”Världsarvsveckan”. Många olika aktiviteter uppmärksammar då ”Södra Ölands odlingslandskap”. I Mörbylånga hamn brukar ”Mat i Världsarvet” visa upp de lokala producenterna, också de från närområdet utanför själva världsarvet. En ostfestival med mejerister från hela landet brukar hållas och dessutom brukar många föredrag om såväl mat i allmänhet som Södra Ölands odlingslandskap i synnerhet ordnas.

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.