Upplev mer

Dalarna och Siljansbygden har ett rikt utbud av natur- och kulturupplevelser. Nedan följer ett axplock av favoriter i närheten av Soltägtgården.

Vandring

Snöra på dig bekväma skor och utforska naturen kring Plintsberg. I området finns fyra naturreservat med olika karaktär. Ett slingrande system av vandringsleder som bjuder på äventyr och vackra vyer binder samman flera av dem. På pensionatet finns kartor över alla stigar och personalen gärna om sina personliga favoriter. Nedan hittar du några vandringsleder i närheten av Tällberg och Leksand. 

Plintsberget 
Strax utanför pensionatet visar en skylt vägen mot byns utsiktsplats uppe på Plintsberget. Stigen går 900 meter genom skogen och är delvis brant, men väl uppe på bergets topp öppnar skogen upp sig till en vidunderlig utsikt ut över Siljan. Här finns en slogbod (vindskydd) med grillplats som erbjuder en av Leksands vackraste solnedgångar. 

Plintsbergs Naturreservat 
På Plintsbergs västsluttning, mellan järnvägen och byn, ligger denna lövskogsrika granskog i en kalkpåverkad sluttning. Här kan du vandra fram på stigen som går genom området och spana efter blåsippor, ovanliga orkidéer och andra kalkgynnade växter. Skogen är uppväxt på det som tidigare varit åkrar och slåttermark men har ändå mycket höga skogliga värden. Många olika fåglar trivs i området och under våren är fågelkonserten slående. Strax norr om Soltägtgården löper en stig genom naturreservatet ner till järnvägen, där man antingen kan vända åter till pensionatet i en rundslinga eller fortsätta vidare för att ansluta till ”Röda leden” som går Tällberg runt. 

Sätra Hasselskog 
Strax söder om reservatet ligger Sätra Hasselskog – ett annat fint naturreservat där den mycket ovanliga insekten rönnpraktbagge finns på flera platser. Tack vare den näringsrika jorden och det gynnsamma klimatet är det hit man går för att finna årets första vårtecken. Genom reservatet löper flera stigar som en gång användes som körvägar vid bete och slåtter. Sätra Hasselskog är ett eldorado för den botaniskt intresserade.  

Röda leden (9,8 km) Tällberg 
Runt Tällberg löper en markerad vandringsled som för dig genom skog, naturreservat och över slåtterängar. Härlig variation med både natur, bymiljö och utsikt. Längs vägen kommer man genom en av Dalarnas förnämsta slåtterängar så kika in mellan gärdsgårdsstörarna – här finns flera sällsynta växter. Strandpromenaden är härlig och utsikten från slogboden (vindskyddet) vid Digerbergets topp är klassisk. 

Digerberget (ca 2 km) Tällberg 
Vandra genom byn i riktning söderut mot Leksand och efter ca 1 km med en avslutande stigning genom trolsk skog når du toppen av Digerberget. Här väntar vacker vy över Siljan och du kan njuta av din medhavda matsäck. Grillplats och slogbod (vindskydd) finns. 

Solvändan, 4 km enkel väg från Leksand till Tällberg 
Solvändan är en promenadväg längs vattnet från Leksandsbron i centrala Leksand, förbi Kyrkudden, i riktning mot Leksand Sommarland. Promenaden är knappt fyra kilometer enkel väg och längs sträckan passeras både Leksands kyrka och sommaröppna Hildasholm. Leden är grusad och anpassad för personer med funktionsvariation. 

Siljansleden 
Signaturleden Siljansleden går i två slingor, en runt Siljan och Orsasjön och en norrut från Rättvik. Totalt rör det sig om 34 mil vandringsled, med många valmöjligheter för start- och slutpunkter samt vandringslängder. Leden går genom tätorterna Mora, Orsa, Rättvik och Leksand, vilket gör det lätt att kliva på leden där det passar dig. Närmaste etapperna från Soltägtgården är Leksand – Böle Fäbodar (11.3 km) eller Böle – Rättvik (23,5 km). Den senare etappen kan halveras genom att du avslutar eller börjar i Söderås. Därifrån till Böle eller till Rättvik är det en dryg mils vandring. 

Gruvrundan (5 km) och Järnfyran (4 km) i Leksand 
Gruvrundan och Järnfyran är två sammankopplade vandringsslingor på fem respektive fyra kilometer, cirka 2,5 mil från Soltägtgården. Vandringen löper runt det som nu är en stilla barrskog men som för bara 200 år sedan var ett omfattande gruvområde. Här möter du spännande industrihistoria i form av gruvhål, stånggångsfundament och slogbodar (vindskydd). Åhls hembygdsförening har satt upp informativa skyltar utmed leden och det finns flera lämpliga rastplatser för att vila benen. Vandringen går på väl upptrampade stigar men är bitvis kraftigt kuperad. 

Styggforsens Naturreservat i Rättvik 
Styggforsen är Rättviks mest särpräglade naturreservat, en unik plats där naturens och historiens krafter möts. Området skapades av det meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan som bildade Siljansringen. Formad av isälvar erbjuder Styggforsen en sällsam inblick i jordens geologiska förändringar runt Siljan. Med berglagren vridna nästan 90 grader och en djup ravinen blottlagd är området inte bara geologiskt anmärkningsvärt, utan också hem för sällsynta växter och svampar tack vare den fuktiga, kalkrika miljön. Styggforsens naturreservat ligger drygt tre mil norr om Soltägtgården.

Cykling

Oavsett om du söker utmanande mountainbikeleder eller avkopplande landsvägscykling finns passande turer runt omkring i Siljansbygden. 

Rättvik (15 km från Soltägtgården) har blivit ett litet eldorado för cykling med anpassade och välskötta leder i en dalamiljö som är svindlande vacker. Här väntar cykling i en terräng som kan ställa krav och utmana, eller vara mer följsam och lättcyklad. De sex lederna med olika svårighetsgrad och längd tar dig med längs en härlig mix av tallhedar, stigar och grusvägar. Barnfamiljer trivs också här, så även långloppsåkare och vanliga motionärer som uppskattar fina miljöer och bra leder. 

I Siljansnäs, en par mil från Soltägtgården, finns fyra cross country-leder med varierande kupering och bitvis slående utsikt över Siljan. De olika lederna är små äventyr längs stigar och skogsvägar, genom gammelskog och kulturlandskap, med Siljans vattenspegel i nästan alla väderstreck. 

Siljansleden finns även i en variant för cykel som slingrar sig fram i låglänta delar runt Siljan. Den totalt 31 mil långa leden går främst via mindre vägar runt sjön. På vägen mellan Rättvik och Leksand passerar den givetvis Tällberg. 

Mer information om olika leder kan du hitta på Biking Dalarnas hemsida. 

Skidåkning

Under vinterhalvåret finns det flera längdspår i Tällberg och Leksand, samt slalombackar i Rättvik, Granberget och Gesunda. För mer detaljerad information och spårkartor gå in på www.skidspar.se

Kultur

Tällberg 
Tällberg är kanske den mest besökta byn runt Siljan och har gått från en lantbruksby under medeltiden till en konstnärsby i början av 1900-talet. Idag är det en omtyckt och välbesökt turistort. Det är inte svårt att förstå varför både konstnärer och turister vallfärdat till Tällberg de senaste hundra åren. Som en av de få bevarade byarna i landet med enbart trähus i gammal stil, tillsammans med den enastående utsikten över sjön Siljan, har byn ett unikt vackert skimmer över sig. Här finns även flera restauranger och gulliga små butiker som säljer konst, hantverk och lokal design. Tällberg ligger ca fyra kilometer från Soltägtgården. 

Telefonkiosken i Tällberg 
På Tällbergs sluttningar står en telefonkiosk, en relik från en svunnen tid. Kiosken är både utsiktsplats, ett konstverk med kurbitsmålningar av Lasse Lindqvist och ett miniatyrmuseum över telefonins historia. Den anses vara Sveriges mest fotograferade telefonkiosk och är mycket populär bland Tällbergs gäster. Kiosken står lättillgänglig längs byvägen, med parkering och informationstavlor om dess historia. 

Tällbergsporten 
Vid rastplatsen Tällbergsporten, vid infarten mot Tällberg vid väg 70, finns ett fantastiskt konstverk av Mats Lodén i form av fyra märkliga träfigurer, som också fungerar som stolar. Konstverket är väl värt ett kortare stopp på väg till eller från Tällberg och Soltägtgården. 

Holens Gammelgård 
Gustaf Ankarcronas historiska hem och ateljé, belägen i en timmergård från 1600-1800-talen, har blivit en symbol för kulturarvsvård i Dalarna. Ankarcrona var en betydande konstnär, arkitekt och hembygdsvårdare och bidrog till att väcka ett bredare intresse för dalakulturen. Holens Gammelgård erbjuder besökare en inblick i Ankarcronas arbetsliv genom hans arbetsrum och ateljé, samt en samling av folkkonst och traditionella nyttoföremål. Sedan 1985 är gården ett byggnadsminne och om somrarna finns här även en kaffestuga. 

Badplatser

I Tällbergs by, vid campingplatsen, finns en av Siljans bästa badplatser. Med ett skyddat läge, långgrund sandbotten och brygga passar den såväl stora som små badgäster. Här kan du även hyra trampbåt, kajak och roddbåt. Till Tällbergs badplats är det cirka fem kilometer. 

Opplimens badplats ligger ca tre kilometer söder om Soltägtgården och erbjuder ett lugnare alternativ till Tällbergs välbesökta badplats. Här finns en stor gräsyta, långgrund sandbotten och en badflotte. 

Dalhalla

Dalhalla är kalkstensbrottet som blev en amfiteater mitt i den djupa Dalaskogen. Den akustiskt utformade arenan med mått som bildar ett slags idealiskt gyllene snitt, fast i 3 dimensioner, kan jämställas med kända scener i antikens Grekland och Italien. Här uppträder ett stort utbud av kända artister varje sommar. Dalhalla ligger drygt två mil bort från Soltägtgården. Vid konserter går Dalhallas egna konsertbuss från Tällberg, se deras hemsida för mer information om hur man bokar transport. 

Hantverk

Siljanstrakten har en mycket rik hantverkstradition. Nittsjö Keramik med designers som Ingela Westergaard och Mikaela Willers ligger ett par mil från Soltägtgården och har butiksförsäljning. 

Nusnäs, strax norr om Vikarbyn och cirka fyra mil från Soltägtgården, är hem för Dalahästoriginalet. Här kan du handla dalahästar (och annat lokalt hantverk) och se hur produktionen går till. Du kan också prova på att måla din egen dalahäst. 

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka