STF Söderhamn/Rönnskär Vandrarhem

Info om Storjungfrun

Fyrhamnen är den gamla lots- och fyrplatsen på Storjungfrun, som är Söderhamns skärgårds största ö. Här väntar en storslagen natur med många fina markerade stigar att vandra.
Ön Storjungfrun är ca 3,5 km lång i nordsydlig riktning och 1,5 km bred. De finns ca 14 km markerade stigar på ön som väntar på att bli utforskade. Ön är relativt oexploaterad med ett omväxlande landskap, rik på flora, flera historiska värden som har stor betydelse för friluftsliv och rekreation.

I Fyrhamnen finns miljötoalett, återvinningsstation, vedeldad bastu och i gästhamnen plats för 25 båtar. Kommunen tillhandahåller 4 uthyrningsstugor med tillhörande servicebyggnad. Här finns även en liten konferenslokal för ca 15-20 personer med tillhörande kök samt ett 2-bäddsrum. I byggnaden intill finns en grupplogi som rymmer 10 personer. Vid Storjungfruns största sandstrand, Toppatall, finns grillplatser, bryggor och miljötoalett. Platsen används flitigt av båtfolket som utflyktsmål och badplats.

Upplev Storjungfrun
Storjungfrun bjuder på en stor variation av marktyper, från kala hällar, klapperstensfält och torra blockrika moränmarker till kalkpåverkade bördiga marker och flera fuktdrog. De små öarna runt Storjungfrun är av stor betydelse som rastplatser för flyttfåglar och häckningsplatser för flera fågelarter.

Ön rymmer också flera kulturhistoriska värden. Bland annat finns här ett kapell som uppfördes på 1600-talet och lämningar och spår efter gamla hamnar, den äldsta grundad redan på 1500-talet, samt Sveriges sista koleldade fyr.

Upplevelseguide för Storjungfrun
Här kan du läsa mer om vad du kan uppleva på Storjungfrun.

Bytestid för uthyrningsstugorna på Storjungfrun
Kl 15:00.

Åk till Storjungfrun med taxibåt.
Bokas i samband med stugbokningen.

Vecka 20-24 samt 34-39 kör båten på fredagar och söndagar.
Vecka 25-33 kör båten på onsdagar, fredagar och söndagar.
Avgång från Stenö brygga ca 14:00.
Vid hemresan avgår båten ca 15:15 från Storjungfrun.

Boka och läs mer om Storjungfrun här

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så återkommer vi med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er