Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Salnö Gård

Salnö Gård

Mäktigt är att bara sitta på en stubbe och göra ingenting, höra vindens brus eller fåglars sång, Hos oss finns orörd naturskog där ingen maskin kört med påverkan på mark och växtlighet. På andra ställen blåste stormen Alfrida ner träden så det såg ut som ett månlandskap. Det har nu rensats bort och det finns flera leder att vandra i eller för dem som vill springa några kilometer. Badmöjligheter finns både mot Ålandshav vid vårt badberg, som man kan få ha helt för sig själv, eller vid Bagghusfjärden vid en liten bad- och båtplats. Båda inom tio minuters promenad.

Vandra

För den som gillar att aktivera sig lite mer bjuder området på fin vandring och paddling. Runt Salnö Gård har vi ett par olika kortare vandringar (dels den blå leden som är 5,5 km och den gröna leden som är 3 km) genom skogen och ut till Ålands hav, där ni kan njuta av solnedgången eller ett morgondopp. Väddöbygden kryllar annars av smultronställen och för den som önskar vandra lite längre är närbelägna Roslagsleden också en möjlighet.

Roslagsleden börjar i Danderyd och går upp förbi Norrtälje och Älmsta, för att sluta i Grisslehamn. Man kan med fördel välja att gå etapp tio mellan Gåsvik och Sandviken. Här vandrar man längs vackra Väddö kanal och tvärs över ön till Sandviken och Ålands hav. Rutten är 9 km lång. För mer info och karta, besök: https://naturkartan.se/sv/roslagsleden/gasvik-sandviken-roslagsleden-etapp-10. Man kan åka buss 636 till eller från Salnö Gård till Bagghusbron eller Älmsta och där ansluta till roslagsleden. Resa till Bagghusbron med buss tar tio minuter och till Älmsta 15 minuter. Tar man sig ända till Grisslehamn kan man ta buss 637 tillbaka till Älmsta. Den som vill fortsätta färden från Grisslehamn kan ta Eckerölinjen till Åland, en tur som tar cirka två timmar.

Paddla

För den som vill paddla kajak kan vi förmedla kontakt med företag som hyr ut i närheten. Området bjuder på mycket fin paddling av varierande svårighetsgrad från öppet vatten runt Arholma till mer stillsam paddling längs natursköna Väddö kanal.

Upptäck närområdet på cykel eller till fots

Cykel kan hyras på Salnö Gård om man vill göra en utflykt. Förslagsvis till Simpnäs, en liten hamn med kafé och båtmuseum drygt en mil från Salnö Gård. Från Simpnäs kan man ta sig med båt till Arholma som också erbjuder fina cykelmöjligheter. Ön är bilfri. Besök Arholma Nord som är ett museum över försvarsanläggningen som tidigare fanns på ön. Båken är en fyr som man kan ta sig upp i och få en makalös utsikt. Flera möjligheter till matservering finns på Arholma.

Ett annat förslag är Älmsta där man kan vandra längs kanalen på en nyanlagd gångväg, så vacker. I Älmsta finns också flera restauranger och kaféer. Där finns även Väddö Gårdsmejeri med egen glass och egna dessertostar om man vill köpa med sig. Kröns Trädgård och Kök ligger också i närheten och erbjuder förutom sin blomsterprakt även servering.

Grisslehamn

På norra Väddö ligger den lilla kustpärlan Grisslehamn med Albert Engström-museet och Ateljén, väl värt ett besök. Där finner vi även den Optiska Telegrafen som var sjuttonhundratalets digitala projekt. Sen urminnes tider har vårdkasar med eld använts för att varna de boende för yttre hot. Den Optiska Telegrafen med binärt system hade samma syfte – en kommunikativ förbindelse från kungliga slottet till Grisslehamn och vidare till Åland. Med det tacksamma läget utvecklades Grisslehamn tidigt till en fiskeby och sedan länge har fiskeindustrin varit viktig för orten. Besöker man Grisslehamn idag är det ett måste att köpa med sig lite rökt fisk hem från någon av butikerna i hamnen eller avnjuta en måltid på någon av restaurangerna i hamnen som serverar fisk och skaldjur från lokala fiskare.

Se tillgänglighet och boka. Från 650 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.