STF Omberg/Stocklycke Vandrarhem

Tips

Hos oss på STF Omberg/Stocklycke Vandrarhem är det tyst och stilla. Vi är dessutom ett av Sveriges äldsta vandrarhem och ligger mitt i Ombergs bokskog, ett par hundra meter från Vättern. Det finns givetvis massor att göra för dig som vill. Här kommer våra allra bästa tips på aktiviteter att varva avkopplingen med.

Två ”måsten”

Alvastra klosterruin
Alvastra kloster grundades 1143 av franska munkar som tillhörde den mäktiga Cisterciensorden. Från Clairvaux i Frankrike till svenska Östergötland förde de med sig moderna metoder för administration, teknik och byggnadskonst. Klosterruinen ligger vackert vid Ombergs fot och ett besök är ett ”måste” när man besöker Ombergstrakten.

Här kan du läsa mer om Alvastra klosterruin.

Besök ”de blommande skogarnas berg”
I Omberg finns den 1 700 hektar stora ekoparken Ekopark Omberg. Området är en av Sveriges mest välbesökta naturområden och bjuder på många sällsynta naturmiljöer. Den vackra bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, jätteekarna i beteslandskapet och de färgsprakande slåtterängarna är bara några av anledningarna att göra ett besök här.

Själva Omberget har en enkelriktad bilväg på cirka 1 mil innan den slutar vid Borghamn, som har en liten hamn i Vättern och ett kalkstensbrott där det har brutits kalk sedan medeltiden.

Här kan du läsa mer om Ekopark Omberg.

Omberg – vår missa-inte-lista i korta drag

1. Bokskogens naturreservat; en vacker bok- och ädellövnaturskog i sluttningen ner mot Vättern.

2. Hamnområdet kring Vättern; förr i tiden skeppades virke med båt till industrierna här. Söder om hamnen finns en besöksvänlig grotta i vattenbrynet.

3. Rödgavels grotta; den största av femton grottor längs branterna mot Vättern. Enligt sägnen är det drottning Omma som sörjer en förolyckad friare. Grottan kan endast besökas med båt.

4. Hjässan och Hjässaborgen; ett av ekoparkens populäraste besöksmål. Hjässan är bergets högsta punkt och erbjuder magnifik utsikt i alla riktningar. Runt Hjässan finns lämningar efter Hjässaborgen, den största av Ombergs tre fornborgar.

Andra saker att göra…

Omberg Zipline – ett äventyr bland trädtopparna
Omberg Zipline har ziplinebanor som går genom fantastisk ljus bokskog och rustik, trolsk barrskog. Upplev ett äventyr utöver det vanliga bland trädtopparna. Här väntar femton ziplinor (vajrar) på 6-13 meters höjd. Det finns dessutom en med fritt fall! Omberg Zipline erbjuder även två höghöjdsbanor, varav den lilla är cirka 5 meter i höjd, och den högre på cirka 10 meters höjd.

Aktiviteten sker främst i små grupper och alltid tillsammans med en av VätternEvents instruktörer. Inga förkunskaper krävs för dig som vill delta, och all utrustning ingår.
Här kan du läsa mer om Omberg Zipline och hur du går till väga för att boka.

Dinera med stil
Våra närmsta matgrannar är högklassiga Ombergs Turisthotell, kända för sin fantastiska och säsongsanpassade mat. Här äter du en välkomponerad måltid uppdukad på vita linnedukar i matsalen. Kom och ät på tu man hand eller tillsammans med släkten. Här är man mån om att använda lokalproducerade råvaror i matlagningen så passa på att smaka det bästa från traktens odlingar.

Här kan du läsa mer om Ombergs Turisthotell.

I Ellen Keys fotspår
På promenadavstånd från vandrarhemmet ligger Strand – Ellen Keys sista hem. Ellen Key (1849 – 1926) var en världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär. Strand är omtalat för sin smakfulla inredning och är ett fantastiskt hus beläget precis intill Vättern.

Key var starkt engagerad i arbetarrörelsen och enligt hennes önskan blev Strand ett sommarhem för ”trötta arbeterskor” efter hennes död. Du som vill är välkommen att besöka huset, gå guidade turer och eller strosa runt i den fina trädgården.

Här kan du läsa mer om Ellen Keys Strand.

Nordeuropas främsta fågelsjö
Nedanför berget ligger den berömda fågelsjön Tåkern, rankad som en av Nordeuropas främsta. Vid Glänås på sjöns södra sida ligger Naturum Tåkern som är ett modernt besökscentrum. Under årens lopp har cirka 270 fågelarter setts vid sjön och drygt ett hundratal arter häckar här, till exempel svarttärna, rördrom, brun kärrhök och trastsångare. Vid Tåkern finns Nordeuropas största vassområde och arealen motsvarar cirka 2 400 fotbollsplaner.

Vid Tåkerns strand ligger Tåkerns Vandrarhem och café i renoverat hus från 1800-talet. Här kan du fika i en grönskande trädgård till ljudet av hundratals fåglar. Caféet har dessutom ett generöst utbud av ekologiska alternativ på menyn.

Rökstenens besökscentrum
I Ödeshög väntar den världsberömda Rökstenen och Rökstenens besökscentrum. Rökstenen är Sveriges äldsta längre bevarade skrift. Den är dessutom världens längsta runinskrift och har kallats Sveriges första dikt eftersom att texten är så poetisk.

I besökscentrumet finns det ett café som erbjuder lokala smakupplevelser från Östergötland och Småland och en vikingashop. Det finns en mängd guidade turer vid Rökstenen, Alvastra och på Omberg för den intresserade att följa med på. Låter det spännande?

Läs mer om Rökstenens besökscentrum på rokstenen.se.

Utforska Östergötlands bästa golfbana
Gillar du att spela golf? Då ska du definitiv passa på att besöka Ombergs Golf. Här spelar du på en av landets bästa golfbanor med storslagna vyer över Vättern! Här finns 18 svagt kuperade hål och en golfskola för dig som är nybörjare. Ombergs Golf är också stolta innehavare av utmärkelsen ”Östergötlands Bästa Bana”. 

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.