Hållbarhet

Boendets huvudsida: STF Malingsbo Herrgård

Social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet är grundstenarna i vår verksamhet. Eftersom hela verksamheten utgår ifrån målet att rädda byggnadsminnet Malingsbo herrgård för eftervärlden, och att göra det tillgängligt för fler, ligger det i sakens natur att arbeta med samma material och metoder som användes när gården byggdes upp för över trehundra år sedan. Kloka material- och metodval är dessutom säkrade via de skyddsföreskrifter som gäller för byggnadsminnet, och som övervakas av Länsstyrelsen och vår bebyggelseantikvarie. Byggnadsvård och ekobygg tangerar varandra när det kommer till materialval.  Som gäst kan man se detta exempelvis i valet av möbler och porslin. Så långt det varit möjligt har vi inrett rummen med möbler som är ärvda eller köpta på auktioner och loppisar. Porslin och köksgeråd är införskaffade på samma sätt. Vi har renoverat, målat om, sytt om och bytt ut gammal el i äldre armaturer för att de skall kunna användas på nytt. När vi restaurerar byggnaderna använder vi linoljefärg, slamfärg och väggfärgsfabrikatet Auro, som är baserat på naturhartser, vilket gör färgen ekologisk.

Trägolven skuras med såpa, som vi gärna använder även i rengöring av övriga ytor.
Villorna värms med bergvärme (Handlarens villa och Professorsvillan) och i stugorna (Tättas och Trädgårdsstugan) har vi investerat vi luft-luft-värmeväxlare för att spara energi. Vi har under våra första tre år på gården renoverat 15 (!) eldstäder som åter går att elda i. Det är ett arbete som samtidigt som det skapar en trivsam miljö, återanvänder befintliga och extremt hållbara och kulturhistoriskt värdefulla värmekällor; kakelugnarna, gjutjärnsspisarna och de murade öppna spisarna.

Vi arbetar aktivt för att få en matbutik till byn, så att alla närboende och våra gäster skall kunna handla mat utan att ta bilen över 40 km tur och retur, som det är idag.
När vi anställer personal, vill vi gärna att det är personer som bor i eller nära Malingsbo. I takt med att verksamheten växer – att ni är fler som väljer att bo hos oss – bidrar vi tillsammans med er gäster till att det är möjligt att både bo och arbeta i Malingsbo. Det är av största vikt för ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle, att små byar som Malingsbo har en livskraftig näring. Självklart har vi också signerat STF:s hållbarhetslöfte.

Se tillgänglighet och boka. Från 460 kr

Sök & boka

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.