Upplev mer
Med sitt strategiska läge vid vattnet i Öresund fick Landskrona stadsrättigheter redan 1413 och har sedan dess varit en viktig sjöfarts-och handelsstad med en rik och spännande historia. Idag är det en charmig och levande kuststad med närhet både till natur och kultur. En perfekt utgångspunkt för utfärder i sydvästra Skåne! Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn ligger på korta avstånd och från Landskrona tar du dig enkelt runt såväl med bil som med kollektiva färdmedel. Trettio minuters båtresa ut i Öresund väntar ett annat populärt besöksmål, den lilla ön Ven, med sin fantastiska natur.
Landskrona stad är också precis lagom liten för att rymma mysiga små gränder, paradgator, fascinerande arkitektur, grönskande parker, underbara sandstränder, en fästning, konstgallerier och mycket mer. Staden andas kultur och kan skryta med ett stort kulturutbud i relation till stadens storlek. Här finns en levande teater, konsthall, museum samt Tyghuset där Landskrona Foto har sin utställningslokal. Landskrona har ett mål om att bli Skandinaviens fotohuvudstad och biennalen Landskrona fotofestival är stadens kulturella höjdpunkt. Och för dig som söker upplevelser i naturen är omgivningarna fantastiska. Landskrona bjuder helt enkelt på mycket året runt, och här kommer ett litet smakprov– varmt välkommen!
Vandring
Landskapet kring Landskrona är otroligt vackert och relativt lättvandrat. Skåneledens etapp SL Öresund etapp 8 går mellan Rydebäck och Landskrona och är 13 kilometer lång, den går längs med kusten och här finns gott om både natur- och kulturupplevelser, matställen och historiskt intressanta platser – dessutom bra kommunikationer. Den är lättvandrad med undantag för enstaka branta partier och väldigt vacker med sitt havsnära läge. Inåt land har du Hilleshögs dalars naturreservat och Glumslövs backar om du vill göra en avstickare. Området är vackert med mjuka böljande kullar och har även gott om gravhögar.
Cykling
Landskrona bjuder på härlig cykling längs spännande havskust och genom vackra naturreservat. Den nationella cykelleden Sydkustleden sträcker sig från Simrishamn genom Landskrona, till Helsingborg. Hela sträckan blir totalt 90 mil varierad cykling. Cykelleden går igenom Landskronas gemytliga stadskärna, förbi det pittoreska fiskeläget Borstahusen och vidare upp mot Glumslöv där det bjuds på en fantastisk utsikt över Hilleshögs dalar, Öresund och ön Ven. Cykelvägen från stadskärnan till Borstahusen går längs havet. Det är trevligt att flanera runt i gamla Borstahusen där det finns bebyggelse från 1700-talet. Turen vidare mot Glumslöv går lätt uppför men belöningen är en utsiktsplats som är utöver det vanliga.
Kultur
Citadellet
Det stjärnformade Citadellet är Nordens bäst bevarade 1500-talsfästning. Den byggdes som försvarsanläggning på initiativ av danske kungen Kristian III 1549-1559. Borgen har ett välbevarat vallgravssystem och har varit centrum för mycket dramatik genom århundradena. Inte minst vid slaget vid Landskrona den 14 juli 1677 med omkring 26 000 stridande. I dag används slottet delvis för konferenser och bröllop och här finns restaurang, café och en lekplats med medeltida tema. På sommaren erbjuds också guidade turer på Citadellet. Nära citadellet finns Citadellkolonierna, Sveriges äldsta bevarade koloniområde. Landskrona är Sveriges kolonitätaste stad, redan 1870 skaffades kolonier till arbetskarlar och timmergesäller som arbetade på fästningen. Idag har Citadellets koloniförening 122 kolonier, här finns även Sveriges enda museikoloni – Rothoffska kolonin.
Landskrona konsthall & Kaptensgårdens skulpturpark
Landskrona konsthall är en av Skånes vackraste konsthallar och hör till utställarnas favorit. Det är lätt att förstå. Med stora fönsterväggar och konkret formspråk smälter byggnaden in i den omgivande parken. Landskrona konsthall uppfördes som en konstindustriell utställningslokal i samband med Landskrona stads 550-årsjubileum 1963. Byggnaden ritades av Sten Samuelson och Fritz Jaenecke och är ett renodlat exempel på en svensk modernistisk efterkrigsarkitektur. Ytterväggar runt utställningsrummet är av glas, golvet i svart skiffer. I en atriumgård, mitt i konsthallen, finns en japansk utställningsträdgård skapad av trädgårdsarkitekt Ulla Mohlin. Trädgården anlades 1989. Precis i anslutning till konsthallen ligger Kaptensgårdens skulpturpark med 20 verk av 19 konstnärer. Strosa runt och upptäck konstverken som är vackert inbäddade i Slottsparkens grönska.
Selma Lagerlöf
Ute vid strandpromenaden – även kallad Linjen – står en staty av Selma Lagerlöf gjord av skulptören Jonas Högström. Lagerlöf kom till Landskrona som 27-åring 1885 för att börja arbeta som lärarinna på Elementarskolan för flickor. Det var här hon skrev debutromanen ”Gösta Berlings saga” – en stor succé när den kom ut 1891.
Utflyktsmål
Borstahusen
Fiskeläget Borstahusen har anor från 1700-talet och grundades 1774 av bröderna Rasmus Andersson Borste och Jöns Andersson Borste. Borstahusen är fortfarande ett fiskeläge med aktiv hamn, men här finns också ett stort utbud restauranger. Missa inte Lena Lerviks skulptur ”Borstahusgumman” som står och spanar ut över havet. I det tidigare pumphuset i hamnen finns en konsthall och ett litet lokalmuseum.
Ven
Mittemellan Sverige och Danmark ligger ön Ven. Färjan från Landskrona går året om och tar endast 30 minuter. Ön är 11,7 km i omkrets och passar utmärkt för en dagsutflykt. På Ven njuter du av lugnet och den friska luften, vacker grönska och vidunderlig utsikt. Bäst upptäcker du ön om du hyr en av de gula cyklarna som blivit karaktäristiska för Ven. Ven bjuder på gemytlig cykling där du längs vägen kan ta ett dopp i havet, äta en bit mat, besöka Tycho Brahe-museet, kika in hos någon av öns konsthantverkare eller bara njuta av naturen och stillheten. Och kanske blir det även ett stopp på destilleriet Spirit of Hven som producerar prisbelönt whisky och gin.
Se tillgänglighet och boka.