STF Kutjaure Fjällstuga

Tips

Området är utmärkt för framförallt vinterfiske. Främst fångas röding och öring. Från Kutjaure kan du göra dagsturer till Stipok, som har en säregen flora uppe på kalfjället. Om du följer forsen finns ett flertal imponerande vattenfall uppströms. Besök också gärna Sallohaure sameviste samt de tre långa hängbroarna som finns vid utloppet från Sallohaure och Vastenjaure. Om du längtar efter ett renande bastubad rekommenderas en båttur över till familjen Utsi på andra sidan sjön. Här kan du även köpa fisk och bröd.

Bra att veta kring stugan
Att hämta vatten kan ibland vara besvärligt både vinter och sommar, då det är brant ner till jokken. Sommartid hämtas vatten ovan bron via en liten trappa vid slutet av ”vattenvägen”.

Bra att veta gällande turer/leder
• Över sjön Akkajaure kör STF regelbunden båttrafik med fasta turer under hela sommarsäsongen mellan Ritsem, Änonjalme och Vaisaluokta. Och från Vaisaluokta har man 19 kilometers vandring till Kutjaure.
• Privat båtskjuts över sjön Kutjaure: Lars Anders Utsi 073-80 85 4 85.
• Vintertid är det enklast att nå Kujaure genom att åka vinterleden från Akka mot Kutjauresjön. Sista biten över Kutjauresjön till fjällstugan är inte markerad.
• På andra sidan sjön hittar du Kutjaure fiskecamp

Smultronställen
• Det fantastiska vattenfallet uppströms på parksidan är värt ett besök, där intill brukar ett fjällvråkspar häcka och man hör dem jama när man närmar sig. Det är även populärt att tälta intill jokken på parksidan.
• Du hittar dessutom en ”badplats” 150 m nedanför stugan och en grottan 100 m nedanför stugan.
• Sommartid är det stora och snabba variationer av vattenflödet i jåkken.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.