Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Kukkolaforsen

Bastuäventyr

Kasta en liten skopa vatten på de varma stenarna, lyssna till det karakteristiska fräsandet och luta dig sedan tillbaka mot den sköna, varma träväggen medan du låter dig omslutas av den heta ångan. Känn pirret i huden när porerna öppnar sig, känn hur hela kroppen tackar dig för en stunds vila och återhämtning i total harmoni. Bastubad är en sinnlig upplevelse, en djupdykning i välbehag och njutning. I Finland, bastuns hemland, finns till och med ett eget ord som beskriver bastubadet, ångan och den underbara känslan: löyly.

På Kukkolaforsen kan du njuta av flera olika typer av bastu i en naturlig miljö och på bastumuseet i Kukkolaforsen väntar ny kunskap om bastukulturens utveckling genom tiderna. Här får man besöka olika typer av bastur, lära om bastubadandets positiva hälsoeffekter och veta allt om hur man bäst genomför ett bastubad. Tillsammans med Svenska Bastuakademien, som har sitt säte här, vill vi värna om det goda bastubadet och sprida kunskap om god bastukultur.

På området finns 15 bastur, från olika tidsepoker och olika områden. Här kan man exempelvis prova på rökbastu, torrfurabastu, bya bastu och vedeldad bastu. Alla med sin speciella karaktär. Alla våra faciliteter har ett relaxrum i anslutning till bastubadet. Mellan baden slappnar du av med kalla drycker och salta snacks och du kan också njuta av våra speciella bastubufféer.

Forsränning

Var med om en nervkittlande och spännande forsfärd genom Kukkolaforsens vilda vågor. Du åker bokstavligen på landsgränsen mellan Sverige och Finland. Våra erfarna guider visar och lär ut forspaddlingsteknik och du får aktivt vara med och paddla. I fem meter långa gummibåtar, med plats för en styrman och tio paddlande passagerare tar ni er säkert genom forsens friska vatten. Turen tar ca 2 timmar från det att vi lämnar restaurangen tills vi är tillbaka, då får man åka nerför den brusande forsen två gånger. Vi tillhandahåller naturligtvis flytvästar, våtdräkt, hjälm & stövlar.

Hundspann

Upplev att sitta en släde dragen av hundar och njuta av farten och tystnaden. Färden går ut genom skogen i ett vinterlandskap. En guide introducerar er i hur man hanterar och kör ett slädhundspann. Ni erbjuds att själva prova på att köra ett mindre hundspann. Om du aldrig varit hos ett slädhundsföretag förut ska du veta att hundarna älskar att dra din släde och när du är färdig kommer du att älska hundarna. Slädhundarna skall skötas om, selas på och av och ges vatten och mat, vilket ni får hjälpa till med och där med också lära känna hundarna. Under dagen får ni också lära er om överlevnad i naturen och vad det innebär att vara en ”mucher”. Ni får möjligheten att få en inblick i hur man kan klara sig på egen hand i naturen på vintern. För många är besöket hos hundarna en oförglömlig upplevelse.

Sikhåvning

tt fiska med en 6 meter långskaftad håv från en brygga, en s k pata, mitt ute i älven i strömmande vatten är  unikt. Det härstammar från medeltiden men används egentligen bara i Amazonas och i Swedish Lapland numer. På Kukkolaforsens anläggning har ni möjlighet att prova på det unika fisket. Vi tillhandahålla håv, plats och instruktör. Dessutom får du behålla all fisk du får under den timma du håvar. Håvning pågår normalt från början av juni till mitten av september. Du kan även ta del av historiska berättelser om allt detta i en kulturvandring eller på Fiskemuseet i kulturbyn.

Sikfest i Kukkola

Varje år i juli, helgen vid Jakobsdagen, är det sikfest i Kukkolaforsen. Fisket efter lax och sik har alltid varit stapelföda och en viktig inkomst för traktens bönder och nybrukare. Kukkolaforsens strida strömmar och att den är relativt grund gjorde den perfekt för en närmast unik fiskemetod – håvning. Sikfesten vid Kukkolaforsen är en fest med traditioner från medeltiden. Folk från när och fjärran samlas för att uppleva den speciella atmosfären. På sikfesten halstras och röks den nyfångade fisken och bjuds sedan till gäster för försäljning. Färskare kan inte vildfångad fisk ätas. Och äta bra och gott är något som verkligen prioriteras på Kukkolaforsens anläggning.

Isbrytare

Föreställ dig ett fruset hav som aldrig stormar. Havsvattnet är täckt med fast is och det är vitt så långt ögat kan se. Du kan lyssna på ljudet av sprickande is, se stora krossade isblock som stiger upp från havet och det mörkt vatten stänker upp längs isbrytarskrovet. Polar Explorer turistisbrytare erbjuder en 3-timmars kryssning i det frysta vattnet i Bottenhavet.  Under tre timmar kommer du att uppleva fartygets massiva isbrytande kraft. Ombord kan du koppla av i den mysiga salongen med varm dryck och du kan se en film om isbrytarens historia. Efter halva resan skapar Isbrytaren en isfri pool och varje besökare kan simma i det mörka isiga vattnet i en överlevnadsdräkt. Kaptenen kommer att ge alla ett kryssnings- och simcertifikat som en minnesvärd gåva upplevd färd.

Dinner on the river

Upplev närheten till vattnet och den brusande älven. Närmare de virvlande strömmarna i Kukkolaforsens brus kommer du inte. Vi har nämligen introducerat ett nytt sätt att uppleva en måltid! Nu kan du uppleva en middag mitt ute i älven. Ni sitter mitt på ”Patan” och vattnet strömmar någon meter under era fötter. Ni väljer från en speciellt komponerad 3-rättersmeny och vi erbjuder även dryck som höjer upplevelsen ett steg till. Middagen är bokningsbar mellan den 15 och 30 juli och är begränsad för max fyra personer per tillfälle. Vid eventuellt dåligt väder går det bra att flytta in i restaurangen istället. Tänk på att boka i tid, då vi bara kan ta emot ett sällskap/kväll.

Se tillgänglighet och boka. Från 650 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.