Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Kittelfjäll Värdshus

Skidåkning

Kittelfjällets skidområde och dess nedfarter är av naturen formade och levererar glädje och inspiration till skidåkarna. Det finns ingen plats i Sverige där du når en sådan omfattande offpiståkning direkt i skidsystemet genom 40-talet nedfarter i naturliga raviner, glesa björkskogar och böljande åsar. I skidsystemet finns även gott om pistade nedfarter i hela färgskalan – från snälla gröna och blå till de lite mer utmanande svarta. Ett berg som tar hand om dig oavsett hur du vill uppleva ditt vinteräventyr.

Och Kittelfjäll handlar om så mycket mer än vintern. Sommaren är underbar – Vindlande strömmar och kristallklara sjöar perfekt för flugfiske, äventyrliga spår för mountainbike och skogen full av svamp och vilda bär. Runt om Kittelfjäll, Grönfjäll och Gränssjö finns en mängd fina leder och fiskevatten där du kan välja allt från högalpina toppturer, cykling till vandringar längs vattendrag och bergssluttningar. Här finns något för alla oavsett om du besöker området själv, med familjen eller vänner.

Vandring

Runt om Kittelfjäll, Henriksfjäll, Grönfjäll och Gränssjö finns en mängd fina vandringsleder där du kan välja allt från högalpina toppturer till vandringar längs vattendrag och bergssluttningar. I närheten av Kittelfjäll ligger Marsfjällets naturreservat innehåller allt från kalfjäll och fjällbjörkskog i väster till höglänta myrplatåer och urskog i öster. Här finns många vandringsleder som bjuder på storslagna naturupplevelser, bland annat kan du från oss gå en tur till Bleriksstugan och vidare till Fatmomakke.

På Naturkartan kan du hitta vandringsleder & andra platser att besöka hos oss, den finns även som en app att ladda ner till telefonen.

Löpning

Upplev vår vackra omgivning längs stigar och leder, vissa är lättare och några av dem är mer utmanande med brant stigning men som bjuder på en härlig belöning när du når toppen och bjuds på den magiska vyn. Exempelvis Kittelfjällskammen. Längd: 7-8km beroende på var du vänder. Svårighetsgrad: Medel, brant stigning.

En favorit är att ta stig upp via skidbackar (tex nationella eller i liftspåret) och sen ta västerut upp på Kittelfjällskammen mot Lebnjiesnuenie och springa fram till där klätterleden kommer upp. Brant när man ska upp och ner i liftsystemet men annars jättetrevlig löpning/vandring.

Kittelfjäll – Bleriksstugan. Längd: ca 14km enkel väg. Svårighetsgrad: medel

En trevlig sträcka för löpning. Den börjar vid Hotell Kittelfjäll och du springer genom skogslandet ner mot Vojmån, där passerar du en hängbro över ån och sedan är det en stigning upp mot fjället. Där väntar en vacker fjällmiljö och storslagen utsikt. Stigarna är bra och det finns fjällbäckar med gott vatten längs vägen. Tips: När du kommer upp mot fjället finns möjlighet till en topptur på Borkafjället.

Grönfjäll – Kittelfjäll. Längd: ca 12km, enkel väg. Svårighetsgrad: lätt

Leden börjar i Grönfjäll ca 15km från Kittelfjäll längs vägen mot Dikanäs, skyltat Grönfjäll. Följ leden mot Kittelfjäll du kan även välja att svänga ner längs leden mot Granen i Henriksfjäll eller ta leden ner mot Kittelfjäll. En runda som är lättlöpt och fin, finns dock en del blötare partier på slutet närmare Kittelfjäll.

Cykel

Upptäck våra fjäll på cykel, här kan du njuta av landsvägscykling längs vackra Sagavägen som sträcker sig från kust till kust eller pröva några av våra leder i härlig fjällmiljö.

Sagavägen. Längd: Total längt 565km, från Grönfjäll – Sandnessjön 249km

Sagavägen sträcker sig från Höga kusten Sverige till Helgelandskusten i Norge. Från världsarv till världsarv genom Skandinavien och genom vildmarken. Vi vill tipsa om att denna sträcka erbjuder fantastisk fin landsvägscykling. Du väljer själv vilken sträcka om du vill uppleva. Längs med vägen finns flertalet möjligheter att stanna till för att uppleva naturen och kulturen.

Grönfjäll – Grantonskalet. Längd: ca 8m,  enkel väg beroende på hur långt in i skalet du väljer att cykla. Svårighetsgrad: medel

Leden börjar i Grönfjäll ca 15km från Kittelfjäll längs vägen mot Dikanäs, skyltat Grönfjäll. Efter en stunds cykling når du fram till Grantonskalet som är en vacker Högfjällsdal med Grönfjäll på ena sidan och Klippfjället på den andra. Genom dalen slingrar sig Grantonbäcken som kan passeras på en bro. Du kan cykla ca 8km och sedan vänder du tillbaka mot Grönfjäll.

Ransarn – Gielas. Längd: ca 3km, enkel väg. stig/fyrhjulingsväg. Svårighetsgrad: enkel cykling för hela familjen.

Längs med sjön Ransarns östra strand finns en anläggningsväg från dammbyggets tid. En trevlig led som är bra och lätt att cykla för hela familjen.

Fiske

Vill du fiska eller bara njuta av naturen finns både sjöar och strömmande vatten att utforska med kanot eller båt i närheten av Kittelfjäll.

Följ Vojmån nerströms från båthusen i Henriksfjäll och spana efter bäver eller ta kanoten över Borkasjön och gå iland vid tvillingbäckarna och vandra upp till toppen av Borkan. För den som vill finns även möjlighet att hyra båt nere vid Bergsjön & i Bojtikken vid sjön Virisen.

Fiska i Vojmådalen

I Vojmån hittar du ett av Sveriges bästa harrfiske. En fisk som du lättast fångar med flugspö eller flugkast. Har du tur kan du även fånga riktigt stora öringar. Vojmån ligger på gångavstånd från hotellet. Runt om Kittelfjäll, Grönfjäll och Gränssjö finns hundratals små sjöar och bäckar som alla bjuder på bra ädelfiske. För dig som vill finns möjlighet till guidade turer i området.

Vill du fiska eller bara njuta av naturen finns både sjöar och strömmande vatten att utforska med kanot eller båt i närheten av Kittelfjäll.

Följ Vojmån nerströms från båthusen i Henriksfjäll och spana efter bäver eller ta kanoten över Borkasjön och gå iland vid tvillingbäckarna och vandra upp till toppen av Borkan. För den som vill finns även möjlighet att hyra båt nere vid Bergsjön & i Bojtikken vid sjön Virisen.

Klättra

Vår klätterled ligger på en av världens vackraste platser. Mitt emot Borkafjällets lodräta bergsvägg slingrar sig klätterleden upp på Lebnjiesnuenie, en fin bergssida i söderläge. Klätterleden börjar ca 2km från hotell Kittelfjäll på vägen mot Norge – skyltat klätterled från vägen. Du följer en brant stig som tar dig upp till en platå. För den som bara vill njuta av fin utsikt är denna första etapp ett härligt utflyktsmål på egen hand.

Klätterleden på Lebnjiesnuenie

Vill du däremot pröva på att klättra startar klätterleden vid denna platå, den består av en 350 meter lång stålvajer som är fastbultad i berget. Klättringen är uppdelad i två etapper. Första etappen är relativt lättklättrad, men du får ändå känna suget i magen av höjden och utsikten. Andra etappen är mer krävande och en aning ”luftig” om ni förstår vad vi menar. Belöningen blir den underbara utsikten från toppen av Lebnjiesnuenie. Klättringen tar ca 3 timmar.

För att klättra den behövs klätterutrustning, den som har med egen utrustning klättrar på egen risk. För den som vill finns även en stig på högra sidan, det är en brant och delvis svår klättring uppåt.

Från toppen av Lebnjiesnuenie fortsätter leden längs hela kammen upp till Kittelfjällets västra topp. Du kan sedan vandra ned längs luftspår eller någon av slalombackarna och komma fram vid Hotell Kittelfjäll – tänk på att du behöver lämna en bil vid parkeringen eller gå/få skjuts tillbaka om du lämnat din bil vid Klätterleden.

Fakta

På en Via Ferratta är klättraren alltid säkrad i den stålvajer som löper mellan rejäla järnkrokar inhamrade i berget. Två rep med varsin karbinhake sitter i selen som du har runt kroppen. När man kommer till en ögla lossar man den första haken och sätter fast den igen på vajern på andra sidan öglan innan man lossar hake nummer två. På det viset är man alltid säkrad.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.