Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Kebnekaise Fjällstation

Kebnekaiseområdet är fullt med utmaningar och spännande upplevelser. Vi som arbetar på fjällstationen menar att det finns en aktivitet för alla. Oavsett om du söker utmaningen att ta dig upp för Kebnekaise eller någon av dom närliggande topparna, vandra i dalgången, ett besök i Tarfaladalen med dess majestätiska toppar och magiska glaciärer eller bara ta dig ett fjälldopp i jokken. Området bjuder in till otroliga upplevelser som du sent kommer att glömma.

Behöver du hjälp att hitta en tur som passar dig, vilken utrustning du behöver ta med dig på tur eller tyda väderprognosen finns vi till för att hjälpa dig.

Här nedan kommer ett axplock av aktiviteter som du kan göra i Kebnekaiseområdet.

För detaljerade beskrivningar om att just bestiga Kebnekaise titta under fliken Bestiga Kebnekaise.

Aktiviteter i sommar

Vandra, klättra och utforska

Under sommaren och hösten finns mycket att upptäcka i området. Allt från topptursbestigningar, till klättring och vandring.

Är du äventyrslysten finns några av Sveriges mest ikoniska klättringar, vilket görs med rep och säkringar uppför klippväggarna. Önskar du klättra på lägre höjder men som ändå kan få det att kittla i magen finns fin Bouldering (friklättring på stora stenblock) nere i dalen. Vill du däremot ha en lugnare vistelse erbjuder området fina vandringar, där du kan utforska jättegrytor, jokkar och vattenfall, samt lära dig mer om fjällen och vildmarken.

Besök Kebnekaises Sydtopp

För många lockar såklart en tur till Kebnekaises Sydtopp. Men det finns också en mängd andra spännande toppar att bestiga, till exempel Tuolpagorni, berget med kratern, Kebnetjåkka och Skarta.

Vandra till Jättegrytorna

Jättegrytorna har under tusentals år formats av vattnets erosion. Vandringen hit är lätt och bjuder på härlig utsikt över Ladjovagge och Kebnekaises toppar. Den här turen tar dig några geologiskt intressanta platser. Vid Jättegrytorna kan du tydligt se hur vattnet har slipat och format stenhällarna kring Laddjujohkka till ett naturligt konstverk. På vägen till jättegrytorna passerar du också Unna vare (Lillberget) där inlandsisen dragit fram och slipat berghällarna.

Längd: cirka 6 kilometer tur och retur.

Silverfallet

Djupt inbäddad mellan Tuolpagorni och Singicohkka ligger det vackra Silverfallet. I den smala dalgång som leder in i Singivagge har vattnet bildat en djup kanjon. Omgiven av branta bergväggar och med jokken som störtar fram långt nedanför är det svårt att inte bli hänförd.

Längd 12 kilometer tur och retur.

Skartaklacken

På andra sidan dalgången ligger Skartaklacken, ett berg som trots sin ringa höjd ger dig en fantastisk vy utsikt över Kebnekaisemassivet från ett annat perspektiv. Vill man kan man fortsätta vandringen upp till Skartoaivi, högsta toppen, 1744 meter över havet. Härifrån får du kanske den vackraste utsikt över fjälltopparna söder- och norrut.

Längd: 10 kilometer tur och retur (Skartaklacken).

Aktiviteter i vinter

Skidor, isklättring och glaciärvandring

Kebnekaiseområdet är kanske Sveriges främsta högalpina område. Ett område som har allt från branta rännor till flackare åk att glida nedför. Gillar du äventyr så kommer härliga skidturer, isklättring eller glaciärvandring att passa. Följ med våra kunniga guider på ett gnistrande vinteräventyr. Kanske hänger du med på den populär turen att bestiga Kebnekaises Sydtopp, en strapatsfylld och krävande heldagstur, som bjuder på utsikt över några av Sveriges högsta toppar. Eller hänger på en isvägg med isyxa och stegjärn.

Såklart finns också möjligheter till lugnare aktiviteter, eller vad sägs om snöskovandring över orörda vita vidder eller lugn skidåkning på turskidor i vackra Laddjuvagge?

Keb Classic vinter

Upplev det stora skidäventyret till fjälls. En klassisk vinterutmaning för såväl den elitsatsande skidalpinisten, som den glada motionären. Här vid Sveriges högsta berg hittar du de finaste åken, och den bästa utsikten.

Inspiration och allt du behöver veta om Keb Classic hittar du här!

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.