Frågor & svar

Boendets huvudsida: STF Kebnekaise Fjällstation

Här finner du svar på några av de vanligaste frågorna kring sommaren och vintern på STF Kebnekaise Fjällstation.

Vinterfrågor

Hur tar jag mig till Kebnekaise Fjällstation?

Till Kiruna kan du åka tåg med (www.vy.se) eller (www.sj.se) eller flyg (www.sas.se). Sträckan Kiruna-Nikkaluokta, 66 km bilväg åker du taxi eller med buss (för tidtabell, pris och bokning online, se nikkaluoktaexpressen.se).  Bussen avgår från Kiruna busstation och kör via Kiruna järnvägsstation och flygplatsen innan vidare avfärd mot Nikkaluokta. I Nikkaluokta slutar allmän bilväg och här börjar skid/skoterleden mot STF Kebnekaise fjällstation.

Måste jag åka skidor hela sträckan Nikkaloukta-Kebnekaise?

Sträckan Nikkaluokta-Kebnekaise Fjällstation är ca 19 km, beräknad färdtid är ca 6-8 tim.  Det finns möjlighet att åka skoter dagligen med Nikkaluokta Alltransport. (för tidtabell och priser se nikkaluokta.com/fjaelltransport). Det finns även möjlighet att skicka ryggsäck eller pulka med skotern.

Jag vill bestiga Kebnekaises sydtopp. Hur tar jag mig dit?

Det finns två klassiska leder upp till toppen som utgår från fjällstationen, Östra och Västra leden. Båda lederna utgår från Kebnekaise fjällstation rakt mot Tuolpagorni (det karakteristiska berget med kratern).

Innan du ger dig i väg på ett topptursförsök eller topptur, se alltid till att du har rätt utrustning, kollat vädret och dagliga lavinprognosen. På väg mot toppen kommer du passera områden som är lavinfarliga. Alltså rekommenderar vi alltid att du har lavinutrustning (spade, sond och transciver), rätt kunskap att färdas i lavinterräng och inte går ensam. Behöver du mer information prata med personal på guidekontoret.

Planerar du att bestiga Kebnekaise sydtopp via den Västra leden fortsätter du västerut in i Kitteldalen. Från Kitteldalen tar du dig sedan upp i passet mellan Tuolpagorni och Vierranvarri, för att sedan fortsätta över fjället Vierranvarri, och ner i nästa dal, Kaffedalen. Därifrån är det slutligen en nästan rak linje upp mot toppen. Efter 400 höjdmeter passerar du Gamla toppstugan, då har du 200 höjdmeter kvar till toppglaciären.

På sommaren är Västra leden markerade med rödmålade stenar och rösen, på vinter är dessa täckta alltså kan det vara svårt att se en klar väg. Från passet mellan Tuolpagorni och Vierranvarri har Länsstyrelsen markerat leden med stålpinnar med röda, runda reflexer. Trots att leden nu är bättre utmärkt går den i en extrem högalpin terräng där man är exponerad för väder och vind och med det understryks vikten av att man har tidigare fjällerfarenhet samt kunskap i att navigera med hjälp av karta och kompass för att kunna genomföra turen på ett säkert sätt.

Västra leden går i mycket brant terräng, det är av största vikt att du har kunskap om snö-och lavinsäkerhet samt den utrustning (transceiver, sond och spade) som krävs. Sträckan är ca 18 km t/r och en total stigning på ca 1800 höjdmeter. Det medför att den upplevs som betydligt längre och tuffare än vad enbart sträckan får en att tro. Turen brukar ta mellan 10 och 14 timmar men det är naturligtvis helt beroende på kondition och individuella förutsättningar. Det kan helt klart gå fortare men även ta längre tid. Leden är också väldigt vindutsatt så räkna med en hel del synliga stenar och liten mängd snö.

Östra leden börjar vid samma utgångspunkt som Västra leden men efter 1 km viker leden av upp i Jöckelbäcken. Terrängen blir här brantare upp mot Kebnetjåkko, för att därefter plana ut mot Björlings glaciär där leden fortsätter. Att färdas över glaciär innebär att det finns stora risker för sprickor och snöbryggor som kan brista. Då glaciären rör på sig uppstår dessa sprickor och bryggor på olika ställen år från år. Det är av största vikt att man har kunskap och utrustning för hur man på ett säkert sätt färdas över glaciär innan man ger sig i väg ut på den. Efter Björlings glaciär kommer man fram till den etapp som innebär klättring. Klättringen görs i en brant ränna och för att öka säkerheten sätts rep upp. Det är viktigt för din säkerhet att du har rätt utrustning för att göra östra leden och har kunskap om snö- och lavinsäkerhet. Läs mer om turen här.

Här rekommenderar via att man går med guide om man inte har erfarenhet av att färdas i en alpin miljö över glaciärer och i brant terräng. STF erbjuder guidade turer hela säsongen. Du bör vara van skidåkare och kan åka skidor i varierande snöförhållanden. Vi har en obligatorisk genomgång av turen dagen innan, klockan 13.30, då du får all information och utrustning (ryggsäck, sele, hjälm, stegjärn och lavinutrustning) du behöver av oss. Behöver du hyra skidor finns den möjligheten. Gör gärna det innan informationsmötet.

Guidade turer till Sydtoppen via Östra leden utgår från Fjällstationen. För mer information kontakta Sportavdelningen via mail eller telefon.

Vilken utrustning krävs för att bestiga toppen?

Kunskap om vinterfjället är ett måste. Varma kläder, lager-på-lager principen.  Vi rekommenderar ull alternativt syntet närmast kroppen.

Då man färdas i brant lavinterräng ska man ha spade, sond och transceiver. Försäkra er om att ni testat utrustningen, har fulladdat batteri och även vet hur den ska användas om olyckan är framme! Att kunna göra en bedömning av snösäkerhet och stabilitet är också mycket viktigt; för mer info kontakta Sportavdelningen.

Kontrollera väderprognosen innan ni startar. Följ hur vädret utvecklar sig under turen. Skillnaden i temperatur och väderutsikter mellan dal och högre upp på berget kan vara mycket stor och vädret kan snabbt slå om. Det är därför viktigt att ta med kläder för alla väder!

  • Skidor eller snöskor för att färdas på snö.
  • En vindsäck och ett liggunderlag.
  • Lätt dagstursryggsäck. Packa gärna viktig utrustning vattentätt.
  • Klädsel enligt lager-på-lager principen. Underställ i ull eller ullblandning närmast kroppen är det bästa. Ta gärna med torrt ombyte.
  • Skalplagg som klarar snö och vind gärna i väl synliga färger vilket kan underlätta att bli undsatt vid behov. Jackan bör ha huva för extra skydd.
  • Förstärkningsplagg, till exempel dunjacka eller varm tröja.
  • Mössa och handskar (2 par), gärna vindtäta.
  • Pannlampa/ficklampa, om man måste gå i mörker, men även för att vid behov påkalla hjälp.
  • Matsäck och termos med varm dryck, som räcker för en lång dag.
  • Vattenflaska. I högre terräng kan det vara svårt att hitta vatten.
  • Fjällkarta, kompass, GPS, kamera och mobiltelefon.
  • Solglasögon.
  • Om toppdrivan ska bestigas kan stegjärn, isyxa och repsäkring behövas, då det är brant och isigt. Det är då viktigt att stegjärnen sitter ordentligt fast. ”Broddar” för stadspromenader är inte lämpliga.

Kontakta gärna sportavdelningen på STF Kebnekaise Fjällstation vid frågor.

Är lederna markerade i terrängen?

Den Östra leden är helt omarkerad. Den Västra leden är inledningsvis, de första 5 km upp till ”sadeln” mellan Tuolpagorni och Vierramvare, endast en rösad led och markerad med rödmålade stenar och små stenhögar. Vintertid ligger dessa under snön och syns inte. Därför krävs det att du kan navigera med karta och kompass.  Innan uppstigningen på Vierramvare har nu Länsstyrelsen satt upp markeringar med aluminiumpinnar med runda, röda reflexer. Då turen till stora delar går i högalpinterräng där man är mycket exponerad för väder och vind rekommenderar vi att man alltid har med sig karta och kompass eller GPS. Räkna inte med att mobiltelefonen har täckning

Hur är vädret vintertid?

Det är svårt att ställa prognoser i fjällen. Generellt kan vi säga hur en säsong kan se ut. Vill du uppleva riktigt nordisk inlandsvinter ska du vara här i februari-mars. Då kan du få uppleva vackra, kalla vinterdagar med god tillgång på snö och chans att se norrsken på kvällarna. I månadsskiftet mars-april börjar dagarna bli längre och temperaturen mildare och med större chans till fina soliga vårvinterdagar. Under hela säsongen kan dock en och annan storm dyka upp, vilket är svårt att förutsäga. Följ gärna den lokala prognosen veckan innan din vistelse och besök SMHI:s hemsida och fjällprognoser för mer detaljerad information.

Är det lavinfarligt?

Det är alltid lavinfarligt när du vistas i brant terräng och går på höjd eller lutningar mer än 30 grader. Markerade leder (Kungsleden) är generellt lagda för att minska risken för laviner. Rör man sig i området kring Kebnekaise Fjällstation på egen hand bör man ha erfarenhet av snö- och lavinsäkerhet samt förståelse för vilka risker som finns i bergsterräng vintertid. Sedan 2018 är Kebnekaise ett av Sveriges lavinprognosområde. Besök gärna Naturvårdsverket webbplats eller Fjällsäkerhetsrådet för mer information och goda råd som hjälper dig att färdas tryggt och säkert i fjällen

Vilka dagsturer kan jag göra med utgångspunkt från Fjällstationen?

På fjällstationen har du nära till äventyr. Våra fjällförare har dagligen aktiviteter med ett brett utbud av toppturer och skidåkning över glaciärer.
Ett tips är ju givetvis att göra egna upptäcktsfärder i Tarfaladalen, besöka första grannstugan Singi på Kungsleden eller bestiga Skarta och få en fantastisk utsikt över Kebnekaisemassivet. Fråga gärna våra guider på plats för tips på turer. Möjligheterna är många!

Vilket utbud finns i butiken?

I butiken finns ett utbud av torrvaror såsom ris, pasta, soppor och frystorkad mat. Vidare finns 3-4 sorters konserver, bröd, tubost, dryck, godis och choklad. Vi har också ett sortiment av underställ, profiltröjor, handskar och strumpor men även souvenirer, böcker, hygien- och sjukvårdsartiklar.  Vi är också apoteksombud med försäljning av smärtstillande (Alvedon, Ipren, Voltaren gel).

Får jag tälta var jag vill?

Du får tälta var du vill med hänvisning till allemansrätten. Dock på ett avstånd av minst 150 meter från stationen. Önskar du nyttja servicehuset med gästkök, torkrum, dusch, bastu och relax, erlägger du en serviceavgift. Priserna hittar du på denna sida.

Kan jag förvara mitt bagage hos er?

Vi har tyvärr inget övervakat eller låst utrymme, du kan dock lämna din ryggsäck på källarplan i ett entréutrymme. Det är ingen avgift på det då vi inte kan ta ansvar för era tillhörigheter.

Sommarfrågor

Hur tar jag mig till Kebnekaise Fjällstation?

Till Kiruna kan du åka tåg (www.vy.se) eller (www.sj.se) eller flyg (www.sas.se). Sträckan Kiruna-Nikkaluokta, 66 km bilväg åker du taxi eller med buss ((för tidtabell, pris och  bokning online, se nikkaluoktaexpressen.se).  Bussen avgår från Kiruna busstation och kör via Kiruna järnvägsstation och flygplatsen innan vidare avfärd mot Nikkaluokta. I Nikkaluokta slutar allmän bilväg och här börjar den 19 kilometer långa vandringsleden, Dag Hammarsköldleden, till Kebnekaise fjällstation.

Måste jag vandra hela sträckan Nikkaloukta-Kebnekaise?

Sträckan Nikkaluokta-Kebnekaise är ca 19 km, beräknad tidsåtgång ca 6-8 tim. Det finns möjlighet att förkorta vandringen genom att åka båt över glaciärsjön Laddjujavri. Båtfärden är 6 km lång och tar mellan 20 och 30 minuter. Båten avgår flera gånger dagligen under sommarsäsongen (för information om båttrafiken www.enoks.se). För den som saknar de fysiska förutsättningarna att vandra själv med packning finns det företag som erbjuder helikopterskjuts för packning och passagerare. För att minska buller, utsläpp och störningar av djur och natur uppmanar vi dock alla som kan att i möjligaste mån vandra själva till och från fjällstationen och STF förmedlar ej helikopterbiljetter.

Jag vill bestiga Kebnekaises sydtopp. Hur tar jag mig dit?

Det finns två klassiska leder upp till toppen som utgår från fjällstationen, Östra och Västra leden. Båda lederna utgår från Kebnekaise fjällstation rakt mot Tuolpagorni (det karakteristiska berget med kratern).

Ska man bestiga sydtoppen via den Västra leden, som är den led vi rekommenderar om man bestiger toppen på egen hand fortsätter man västerut in i Kitteldalen, leden går då parallellt med Kittelbäcken. Därefter fortsätter man över fjället Vierranvarri, för att sedan gå ner i nästa dal, Kaffedalen. Därifrån är det slutligen en nästan rak linje upp mot toppen. Det är nu stigningen mot toppen börjar på riktigt. Efter 400 höjdmeter passerar du Gamla toppstugan, då har du 200 höjdmeter kvar till toppglaciären.

Inledningsvis är Västra leden markerad med rödmålade stenar och små rösen.  Från bron som man passerar över Kittelbäcken har Länsstyrelsen markerat leden med stålpinnar med röda, runda reflexer. Trots att leden nu är bättre utmärkt går den i en extrem högalpin terräng där man är exponerad för väder och vind och med det understryks vikten av att man har tidigare fjällerfarenhet samt kunskap i att navigera med hjälp av karta och kompass för att kunna genomföra turen på ett säkert sätt.

Västra leden är en vandringsled i mycket stenig, ojämn och brant terräng, ca 18 km t/r och en total stigning på ca 1800 höjdmeter. Det medför att den upplevs som betydligt längre och tuffare än vad enbart sträckan får en att tro. Turen brukar ta mellan 10 och 14 timmar men det är naturligtvis helt beroende på kondition och individuella förutsättningar.  Det kan helt klart gå fortare men även ta längre tid.

Den Östra leden är en kortare led, (14 km t.o.r), beräknad tid 8-10 tim men innehåller i gengäld svårare moment med passage över Björlings glaciär och klättring.

Östra leden börjar vid samma utgångspunkt som Västra leden men efter 1 km viker leden av upp i Jöckelbäcken. Terrängen blir här brantare upp mot Kebnetjåkko, för att därefter plana ut mot Björlings glaciär där leden fortsätter. Att färdas över glaciär innebär att det finns stora risker för sprickor och snöbryggor som kan brista. Då glaciären rör på sig uppstår dessa sprickor och bryggor på olika ställen år från år. Det är av största vikt att man har kunskap och utrustning för hur man på ett säkert sätt färdas över glaciär innan man ger sig iväg ut på den.  Efter Björlings glaciär kommer man fram till den etapp som innebär klättring. Klättringen graderas som tekniskt lätt, och det är fäst en stålvajer i bergväggen, en så kallad ”via ferrata”.  Med hjälp av stålvajern som man säkrar sig i med hjälp av klätterutrusning tar man sig vidare de kommande 200 höjdmeter.
Vi rekommenderar att du går med guide om du inte har förkunskaper eller erfarenhet av hur man på ett säkert sätt färdas över glaciär och i brant terräng. STF Kebnekaise erbjuder guidade turer dagliga hela säsongen. Att gå med guide kräver inga förkunskaper. Vi har en obligatoriskt genomgång av turen kvällen innan kl 20.00 då du får all information och utrustning (ryggsäck, sele , hjälm, stegjärn) du behöver  av oss.

Vilken utrustning krävs för att bestiga toppen?

Kontrollera väderprognosen innan ni startar. Följ hur vädret utvecklar sig under turen. Skillnaden i temperatur och väderutsikter mellan dal och högre upp på berget kan vara mycket stor och vädret kan snabbt slå om. Det är därför viktigt att ta med kläder för alla väder!

  • Lätt dagstursryggsäck. Packa gärna viktig utrustning vattentätt.
  • Klädsel enligt lager-på-lager principen. Underställ i ull eller ullblandning närmast kroppen är det bästa. Ta gärna med torrt ombyte.
  • Skalplagg som klarar vind och regn, gärna i väl synliga färger vilket kan underlätta att bli undsatt vid behov. Jackan bör ha huva för extra skydd.
  • Förstärkningsplagg, till exempel dunjacka eller varm tröja.
  • Kängor med kraftig sula, gärna med högt skaft.
  • Mössa och handskar (2 par), gärna vindtäta.
  • Pannlampa/ficklampa, om man måste gå i mörker, men även för att vid behov påkalla hjälp.
  • Matsäck och termos med varm dryck, som räcker för en lång dag.
  • Vattenflaska. I högre terräng kan det vara svårt att hitta vatten.
  • Fjällkarta, kompass, GPS, kamera och mobiltelefon.
  • Solglasögon och gångstavar kan vara bra att ha.
  • Om toppdrivan ska bestigas kan stegjärn, isyxa och repsäkring behövas, då det är brant och kan vara halt beroende på hur avsmältningen sker och när på sommaren det är. Det är då viktigt att stegjärnen sitter ordentligt fast. ”Broddar” för stadspromenader är inte lämpliga.

Kontakta gärna sportavdelningen på Kebnekaise Fjällstation vid frågor.

Är lederna markerade i terrängen?

Östra leden är omarkerad. Västra leden är markerad med rödmålade stenar och små rösen i början av leden. Efter ca 5 km kommer du till den stentrappa som 2017-2019 byggdes av sherpas från Nepal. Vid slutet av trappans övre del har Länsstyrelsen markerat leden med aluminiumpinnar med runda, röda reflexer. Då turen till stora delar går i högalpinterräng där man är mycket exponerad för väder och vind rekommenderar vi att man alltid har med sig karta och kompass eller GPS. Räkna inte med att mobiltelefonen har täckning

Hur är vädret sommartid?

Snön kan under sommarmånaderna ligga kvar länge uppe på fjälltopparna. Vädret följer samma regler som i övriga landet, men vi kan uppleva att det växlar snabbt och oberäkneligt.  Vädret såsom vindar, nederbörd och temperaturer kan också variera stort mellan dalgångar och högre upp på höjd. Det blir ofta kallare ju högre upp du kommer. Vid nederbörd bör du vara beredd på både regn och storm, liksom snö.

Är det mycket mygg i fjällen på sommaren?

Myggen föds i juni och trivs bäst i fjällbjörkskogen och vid myrmarker. Ofta fläktar det lite på kalfjället vilket medför att myggen ”blåser” bort. Längre fram på sommaren, i augusti minskar myggen.

Vilka dagsturer kan jag göra med utgångspunkt från Fjällstationen?

På fjällstationen har du nära till äventyr. Våra guider finns tillgängliga för aktiviteter med ett brett utbud ex. prova på klippklättring på husberget Kaipak, bouldra på de stora klippblocken i Laddjuvagge eller bestiga Tuolpagorni  via någon av kraterkammarna.

Ett tips är ju givetvis att göra egna upptäcktsfärder i Tarfaladalen eller bestiga Skarta och få en fantastisk utsikt över Kebnekaisemassivet eller njut av fjällvärldens flora och fauna.

Värt ett besök är Jättergrytorna, vandra ner efter dalgången och se hur vattnet i jokkarna genom årtusende format stenarna till jättegrytor. Eller gå till Silverfallet, ett vattenfall som omges av Tuolpagorni och Singis branta klippväggar.

Möjligheterna är många! Kontakta gärna sportavdelningen på Kebnekaise Fjällstation vid frågor.

Vilket utbud finns i butiken?

I butiken finns ett utbud av torrvaror såsom ris, pasta, soppor och frystorkad mat. Vidare finns 3-4 sorters konserver, bröd, tubost, dryck, godis och choklad. Vi har också ett sortiment av underställ, profiltröjor, handskar och strumpor men även souvenirer, böcker, hygien- och sjukvårdsartiklar.  Vi är också apoteksombud med försäljning av smärtstillande (Alvedon, Ipren, Voltaren gel).

Får jag tälta var jag vill?

Du får tälta var du vill med hänvisning till allemansrätten. Dock på ett avstånd av minst 150 meter från stationen. Önskar du nyttja servicehuset med gästkök, torkrum, dusch, bastu och relax, erlägger du en serviceavgift. Priserna hittar du på denna sida.

Kan jag förvara mitt bagage hos er?

Vi har tyvärr inget övervakat eller låst utrymme, du kan dock lämna din ryggsäck på källarplan i ett entréutrymme. Det är ingen avgift på det då vi inte kan ta ansvar för era tillhörigheter.

Utrustningsförslag inför fjällturen hittar du här.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka