Bestiga Kebnekaise

Boendets huvudsida: STF Kebnekaise Fjällstation

Att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise är något som många drömmer om att göra. Men det är också en utmaning utöver det vanliga, ett äventyr på riktigt. Det finns två klassiska leder upp till toppen som utgår från fjällstationen, Östra och Västra leden. Båda lederna utgår från Kebnekaise fjällstation rakt mot Tuolpagorni (det karakteristiska berget med kratern).

Den västra leden – för dig på egen hand

Ska man bestiga Kebnekaise sydtopp via den Västra leden, som är den led vi rekommenderar om man bestiger toppen på egen hand, fortsätter man västerut in i Kitteldalen, leden går då parallellt med Kittelbäcken. Därefter fortsätter man över fjället Vierranvarri, för att sedan gå ner i nästa dal, Kaffedalen. Därifrån är det slutligen en nästan rak linje upp mot toppen. Det är nu stigningen mot toppen börjar på riktigt. Efter 400 höjdmeter passerar du Gamla toppstugan, då har du 200 höjdmeter kvar till toppglaciären.

Den Västra leden är inledningsvis, de första 5 km upp till ”passet” mellan Tuolpagorni och Vierramvare, endast en rösad led och markerad med rödmålade stenar och små stenhögar. Sommartid kan sämre väder och dålig sikt göra dem med svårupptäckta och vintertid ligger dessa under snön och syns inte. Därför krävs det att du kan navigera med karta och kompass. Efter ca 4 km kommer du till bron över Kittelbäcken och där börjar den stentrappa som 2017-2019 byggdes av sherpas från Nepal. Vid slutet av trappans övre del har Länsstyrelsen markerat resterande del av leden med aluminiumpinnar med runda, röda reflexer. Trots att leden nu är bättre utmärkt går turen till stora delar i högalpinterräng där man är mycket exponerad för väder och vind, därför rekommenderar vi att man alltid har med sig karta och kompass eller GPS. Räkna inte med att mobiltelefonen har täckning. Planerar du att bestiga Kebnekaise vintertid är det av största vikt att du även har kunskap om snö-och lavinsäkerhet samt den utrustning (transceiver, sond och spade) som krävs.

Västra leden är sommartid en vandringsled i mycket stenig, ojämn och brant terräng, den är lång och fysiskt krävande ca 18 km t/r och en total stigning på ca 1800 höjdmeter. Det medför att den upplevs som betydligt längre och tuffare än vad enbart sträckan får en att tro. Turen brukar ta mellan 10 och 14 timmar men det är naturligtvis helt beroende på kondition och individuella förutsättningar. Det kan helt klart gå fortare men även ta längre tid.

Östra leden

Den Östra leden är en kortare led, (14 km t.o.r), beräknad tid 8-10 tim men innehåller i gengäld svårare moment med passage över Björlings glaciär och klättring. Leden är helt omarkerad.

Östra leden börjar vid samma utgångspunkt som Västra leden men efter 1 km viker leden av upp i Jökelbäcken. Terrängen blir här brantare upp mot Kebnetjåkko, för att därefter plana ut mot Björlings glaciär där leden fortsätter. Att färdas över glaciär innebär att det finns stora risker för sprickor och snöbryggor som kan brista. Då glaciären rör på sig uppstår dessa sprickor och bryggor på olika ställen år från år. Det är av största vikt att man har kunskap och utrustning för hur man på ett säkert sätt färdas över glaciär innan man ger sig iväg ut på den. Efter Björlings glaciär kommer man fram till den etapp som innebär klättring. Klättringen graderas som tekniskt lätt, och det är fäst en stålvajer i bergväggen, en så kallad ”via ferrata”. Med hjälp av stålvajern som man säkrar sig i med hjälp av klätterutrusning tar man sig vidare de kommande 200 höjdmeter.

Vi rekommenderar att du går med guide om du inte har förkunskaper eller erfarenhet av hur man på ett säkert sätt färdas över glaciär och i brant terräng. STF Kebnekaise erbjuder guidade turer dagliga hela säsongen. Att gå med guide kräver inga förkunskaper. Vi har en obligatorisk genomgång av turen kvällen innan kl 20.00 då du får all information, packningstips och utrustning (ryggsäck, stavar, sele, hjälm ev. stegjärn) du behöver och som ingår i priset. Vintertid tar vi oss samma väg upp på skidor. Mer information om skidbestigning på Kebnekaise sydtopp hittar du under Frågor & svar eller på aktivitetshemsidan.

Viktig information angående östra leden

För dig som har funderingar på att ta dig till toppen via den Östra leden så finns det en hel del bra att veta, allt för att du ska få en så säker upplevelse som möjligt på din fjällvistelse mot Sveriges högsta topp.

Östra leden upp på Kebnekaise går över Björlings glaciär och när du passerat den kommer du fram till det klätterparti där STF Kebnekaise har fäst en så kallad Via Ferrata. Via Ferrata betyder ungefär ”järnväg” på italienska. I klätterpartiet finns en stålvajer som är fastbultad i bergväggen (Via Ferratan), på vintern sitter det rep istället för stålvajern. Via Ferratan sitter i en brant bergvägg i alpin miljö där snö, is och stenar faller ned och ibland skadar stålvajern eller dess infästningar.
Att färdas över glaciären och utföra klättermomentet på ett säkert sätt krävs specifik kunskap och utrustning. Om du inte har den kunskapen rekommenderar vi att du inte väljer den Östra leden utan guide.

  • För att guida på Östra leden krävs idag ett godkänt säkerhetsarbete från Konsumentverket. Vi rekommenderar att man inte väljer den Östra leden utan guide från STF eller auktoriserad bergsguide (SBO).
  • STF Kebnekaise äger Via Ferrata-anläggningen som besiktigas årligen och underhålls löpande av våra guider. De kontrollerar skicket på via ferrata-leden vid varje guidad tur vi på STF gör på Östra leden och vidtar åtgärder om det finns skador på anläggningen. Vi har dock ingen möjlighet att kontrollera skicket på anläggningen vid andra tillfällen.
  • Då Kebnekaise är en alpin miljö ändras förhållandena på leden snabbt från timme till timme och dag till dag, ena stunden möts man vid klättringen av sol, värme och rena torra klippor för att i nästa stund mötas av snöfall, storm och istäckta klippor som kräver ytterligare utrustning och kunskap för att man ska kunna ta sig fram på ett säkert sätt.
  • STF Kebnekaise har inget ansvar för de som använder Via Ferratan utanför våra egna guidade turer på Östra leden. All användning utan STF -eller SBOguide sker på egen risk.
  • Östra leden till Kebnekaise innehåller även fler moment där det finns risker som kräver specifik kunskap och utrustning för att kunna färdas säkert, bland annat passage över glaciär.

Vilken form av utrustning som krävs för att på ett säkert sätt bestiga toppen kan variera med årstid och väderförhållandena. Länsstyrelsen har satt ihop en bra lista över utrustning och saker man ska tänka på. Vid eventuella frågor kontakta gärna sportavdelningen på Kebnekaise Fjällstation och kika även gärna på vår Frågor & Svar-länk här på hemsidan.

Packningstips

Glöm inte mössa, och om du ska på topptur så ta med minst två par handskar! På höga höjder kan det vara kallt även om det är sommar och det är skönt att ha torra handskar som ombyte. Ta med en termos med något varmt. Vi har termos i uthyrningen men de tar ofta slut under högsäsong. Ha alltid karta och kompass med dig så att du vet var du är. Glöm inte heller vattenflaskan som rymmer minst 1,5 liter.

Här hittar du fler packningstips.

bestigning vinter kebnekaise

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.