Mer om boendet
Långvind bjuder på storslagen natur med kuperad terräng, rullstensåsar, ängar, urskog, tjärnar, sjöar, grunda havsvikar, sandstränder, istidsslipade hällar, öar, skär och öppet hav.
Värdefull rullstensås
Långvinds fritidsområde ligger vid Enångersåsens slut vid Bottenhavet. Rullstensåsen sträcker sig från Östra Myra inne i landet nära E4 till kusten i Långvinds fritidsområde. Närmast kusten är åsen ganska flack och låg. Efter två kilometer stiger den till mellan fem och tio meter över omgivande marker. Denna höjdplatå sträcker sig närmare sju kilometer i längsriktning mot Enånger i nordväst. Åsens väggar är branta och omgivna av morän och myrmarker. Efter Norasjön blir åsen flackare igen och omges ibland av sandfält. Vägen till Långvind går längs hela åssträckningen. Merparten av åssträckan är skogsklädd.
Unikt ädellövträd i Långvindsbruk
Man brukar säga att ädelt folk och ädellöv går inte norr om Norrlandsgränsen, Limes Norrlandicus. Det är den klimatologiska gränszonen, som löper från södra Värmland i väster till Gästrikland i öster. Detta gäller dock inte Långvind, som haft både grevar och fortsatt har ädellövträd, även kallat ädla lövträd eller ädellöv. Ädellövträd är träslag, som är särskilt ekonomiskt värdefulla, har snäva krav på omgivningen för att växa och ofta har stora kronor. De svenska ädellövträden är enligt hävd skogsek, ask, alm, lönn, lind, avenbok, bok och fågelbär.
Den mest imponerande samlingen ädellöv är den planterade lindallén, Norrlands enda lindallé av betydelse.
Se tillgänglighet och boka.