Hållbarhet

Boendets huvudsida: STF Helags Fjällstation

Helags Fjällstation är belägen mitt ute på kalfjället omgiven av en enastående fjällvärld. Vi har utsikt över det ståtliga Helagsmassivet, med Sveriges sydligaste glaciär, vi hör ljudet av porlande fjällbäckar och i närområdet har den hotade fjällräven sin kanske starkaste population i landet. Vi är tacksamma över att få driva vår verksamhet i denna fantastiska miljö i renbetesland. Den unika miljön får oss att känna ett ansvar över att bevara den och se till att den är tillgänglig för alla i generationer framöver! Vi jobbar därför aktivt för att göra ett så litet avtryck som möjligt på djur och natur runt oss. Vi har avgett hållbarhetslöftet, vilket innebär att vi stolt följer STF:s hållbarhetspolicy, vad gäller social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet!

Några exempel på våra gröna satsningar

•  Energi – elen vi använder kommer från förnybara energikällor.
•  Mat – våra stapelvaror är KRAV-märkta eller ekologiska råvaror. Kött som serveras är vilt, däribland ren, älg och fisk, eller utegående/gräsuppfödda kor från Norrland.
•  Kompostering – här hos oss blir matavfallet till näringsrik kompost. Vi komposterar både gäst- och köksavfall.
•  Kemikalier – Vi använder endast miljömärkta rengöringsmedel.
•  Transporter – Vi gör vad vi kan för att minska våra transporter och vi bunkrar därför mycket varor på vintern.

Restaurang

Vi vill att den mat som serveras i vår restaurang också genomsyras av hållbarhet. Vi jobbar därför med norrländska smaker och vi försöker alltid i första hand välja lokala och ekologiska livsmedel. Vi väljer dessutom grönsaker och råvaror med lång hållbarhet, för att minska våra transporter. Även mycket av vår dryck är lokal, däribland öl från Härjebrygg och alkoholfria dryckesalternativ från Jämtlandsvingård. På frukosten hittar du KRAV-märkta och ekologiska val samt egeninlagd gurka.

Matsvinn

Vi vill skapa en ökad medvetenhet hos våra gäster om hur viktigt det är att minska matsvinnet. Vi har uppsikt över våra lager och färskvaror så att de kan användas innan de blir dåliga. Vi försöker ta vara på all mat vi lagar – om det blir mat kvar i köket efter kvällens middag försöker vi alltid förädla det på nytt!

Du som gäst kan bidra genom att: 

•  Minska klimatutsläppen. Välj ett sätt att resa som minimerar dina utsläpp. Det går att åka kollektivt hela vägen fram till leden mot Helags! Undvik att diska under rinnande vatten, spara på vattnet. Vädra inte samtidigt som du dra på elementen, och ta gärna med dig eget reselakan och din egen handduk.
•  Visa hänsyn som besökare på fjället. Stör inte renar eller andra djur på fjället. Håll alltid hundar kopplade och beundra renarna på avstånd om du träffar på dem. Ju tystare du är desto lugnare blir djuren.
•  Källsortera och bär med dig skräpet ner. Vi är glada att fler vill upptäcka fjällen, men ett av våra största problem är sophanteringen. Vi måste antingen flyga ner soporna med helikopter eller lagra dem och ta ned dem via marktransporter som båda tär på vår miljö och stör på fjället. Därför är det bästa du som gäst kan göra att bära med dig skräpet ner från fjället.

Tack för din medvetenhet och medverkan. Kom gärna med förslag om hur vi kan förbättra vårt miljöarbete!

Se tillgänglighet och boka. Från 325 kr

Sök & boka

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.