Upplev mer

Vandring

STF Hagaby Lantgården har ett perfekt läge för en vandring över strandängarna till havet på östra sidan för att leta orkidéer eller för att fågelskåda tidigt på våren. Eller kanske en skön vandring ut till sjöbodarna på Kropporde en solig morgon för att njuta av stillheten och vyn över Högby fyr? Det finns flera lokala vandringsleder på ön oavsett om du föredrar att vandra längs havet eller på grusvägar. För dig som vill ha vandringsfokus på semestern erbjuder vi ett vandringspaket.

Din vandringsguide på Öland

Vilken led ska man välja egentligen? Böda vandringsled, Kust till kust-leden eller Trollskogsleden? Det finns mycket att välja på för dig som gillar vandring. Och det är inte alltid helt lätt att ta ett beslut. En bra hjälp på vägen är vandringsboken ”Öland och Blå Jungfrun, vandringsturer och utflykter” som du kan köpa i receptionen hos oss. Här får du många förslag på fina dagsturer på norra Öland.

Cykling

Norra Öland upplevs kanske allra bäst från cykelsadeln. Både Sverigeleden och Ölandsleden passerar vandrarhemmet på den gamla landsvägen. Och det är faktiskt så att du kan besöka både östra och västra sidan på samma dag, eftersom ön är som smalast i norr. Öland är lättcyklat och passar lika bra för både nybörjare och rutinerade cyklister. Med cykel når du öns vidsträckta stränder. Ta gärna med en picknick-korg med lokalproducerat godsaker. Missa inte att vi erbjuder ett cykelpaket inklusive boende hos oss!

Naturupplevelser

Fågelskådning

Att fågelskåda i trakten är fantastiskt. Här finns bland andra häckande havsörnar, vadare, måsarter och andfåglar. Dessutom hörs näktergalen ofta. Att många fågelskådare återvänder år efter år och lyriskt berättar om alla fåglar de sett eller hört är ett väldigt gott betyg.

Högenäs Orde

Få platser är så ljuvliga som naturreservatet Högenäs orde vid Källa. Från fyrbåken på höjdryggen har du en storslagen utsikt ut över det glittrande Östersjön. Dessutom är Högenäs Orde fina orkidémarker som bjuder på fina orkidévandringar och fågelupplevelser på våren.

Upptäck Trollskogen

I Trollskogen finns det många fina vandringsalternativ som är väl värda ett besök. Naturum har duktiga guider som gärna visar dig till rätta. Vandra ut till skeppsvraket Swiks eller se den nio hundra år gamla trolleken inne i skogen. Missa inte heller att fånga vyn från Högby fyr eller att bekanta dig med raukarna och sanddynerna i Byrum.

Böda sandstrand

Längs milslånga Böda sandstrand kan du vandra i timmar i lugn och ro eller stanna till för att ta del av det lite mer hektiska nöjesutbudet på Böda Sands camping. Men för dig som hellre tar ett dopp på närmare håll väntar sandstranden i Hagaby cirka 2 kilometer från vandrarhemmet. Andra populära stränder på norrsidan är Lyckesand, Fagerör och Homrevet.

Kulturupplevelser

Böda skogsjärnväg

Besök en museijärnväg på norra Öland. Banan som är en 4,2 kilometer lång smalspårsbana har en spårvidd på 600 millimeter. Skogsjärnvägen trafikerar sträckan Fagerrör–Trollskogen i Böda Kronopark, en bit norr om orten Böda. I Fagerrör finns lokstall och stationshus. Kombinera gärna din resa till Böda skogsjärnväg med en fin vandring längs stranden ena sträckan.

Källa gamla ödekyrka

Källa gamla ödekyrka ligger drygt fem kilometer söder om vandrarhemmet. Kyrkan är från 1100-talet och byggdes ursprungligen i två våningar. Kyrkan är idag en mycket populär bröllopskyrka som är väl värd ett besök.

Restaurangtips

Lammet och grisen är en populär restaurang som erbjuder helstekt gris och lamm cirka 7 kilometer från vandrarhemmet. Du hittar också en uppsjö restauranger i Löttorp – bland annat Kalk som serverar goda gourmethamburgare, familjerestaurangen Morells som serverar hemlagade kroppkakor varje torsdag. Den som vill äta i solnedgången en fin kväll kan hitta restauranger i Byxelkrok och Sandvik på västra sidan.

Aktiviteter för hela familjen

Lådbilslandet ligger cirka 2 kilometer från vandrarhemmet och är mycket populärt för familjer med yngre barn. Ett annat ställe med en uppsjö aktiviteter för familjens stora och små medlemmar är Böda sand. Här finns förutom havsbadet ett stort äventyrsbad, minigolfbana med Ölandstema och kvällsunderhållning under högsäsong. Vill du spela minigolfbana på närmare håll ska du bege dig till Löttorp. Annars finns exempelvis både gocart- och bumperball nära vandrarhemmet.

Kurser på Hagaby Lantgården

Under säsongen är du välkommen till Hagaby Lantgården för att delta i någon av de kurser som arrangeras hos oss som exempelvis målarkurs, skrivarhelg och yogakurs. Håll dig uppdaterad på vår Facebooksida för aktuell information!

Aktiviteter i närheten

  • Ölands golfklubb har en 18-håls golfbana på Ölands golfklubb i Källtorp, cirka 4 kilometer från vandrarhemmet.
  • Hälsans hus erbjuder gym, spinning, infrabastu och massör i Löttorp.
  • Åkerbobadet erbjuder inom- och utomhuspool i Löttorp som omväxling till havet.
  • Kitesurfing gör sig ypperligt i Hagabyviken som är en populär destination för både vind- och kitesurfare.
  • Fiske längs kusterna på norra Öland är utmärka för dig som vill få napp på havsöring.

Bra att veta

Söder om vandrarhemmet ligger byn Källa där du hittar ICA, gårdsbutik med lokalproducerade grönsaker, Källa keramik och Ninnis kroppkaksbod och närhet till ett gårdsmejeri med getost. 2,5 km bort ligger det lite större samhället Löttorp med flera restauranger, konditori, ICA, Rosas handel med egen korvtillverkning, bank, Systembolag (öppet under högsäsong) och tempererad utomhuspool.

Psst…

Här finns inget fiskeförbud mot havsöring utan det är fritt fiske hela året. Bästa perioden är mars till och med maj. Bra gäddfiske i Grankullaviken. Bästa perioden är andra halvan av augusti, september och oktober.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.