Upplev mer
I Gysinge med omnejd finns det mängder av spännande upplevelser att utforska. Här är några förslag:
Gysinge bruk
Vid forsen vid Gysinge grundades redan 1668 Gysinge bruk med flera smedjor där man ända fram till 1900-talet producerade stångjärn, bland annat till den svenska armén. Under 17- och 1800-talet växte Gysinge fram som en bruksby, med den ståtliga herrgården och bruket som sitt nav. Flera av dessa smedjor finns fortfarande kvar och Gysinge bruk erbjuder guidade turer i området. På bruket finns det ett museum som berättar om smedjorna och hur smedsfamiljerna bodde och levde under den tiden. Sommartid står dörren öppen till Smedsbostaden belägen i ett av de vackra husen på udden vid Gysingeforsarna, du kan titta in och se hur smedsfamiljerna levde under 1800-talet.
Brandbilsmuseum
Under sommarmånaderna kan ett trettiotal brandbilar och ambulanser beskådas på Gysinge brandbilsmuseum. Här finns brandbilar från 1920-talet till 1990-talet. De nyare bilarna används fortfarande av Gysinge Frivilliga Brandkår.
Gysinge centrum för byggnadsvård
Gysinge byggnadsvård startade i januari 1990 som en sorts motrörelse mot nedrustningen av Sveriges gamla bebyggelse. Idag finns det visningshus, utställningar, rådgivning och försäljning av bra byggnadsvårdsmaterial. Gysinge byggnadsvård har en stående utställning, håller utbildningar samt har mycket omtanke på kundservice.
Färnebofjärdens nationalpark
Älvlandskapet Nedre Dalälvsområdet är utsett av FN-organet Unesco till Biosfärområde inom Biosfärprogrammet tack vare de unika kultur- och naturmiljöerna. Området är även skyddat som en av Sveriges 30 Nationalparker. I brukets gamla fähus ligger Naturum, nationalparkens besökscentrum. Här kan du få tips om besöksmål i Färnebofjärdens nationalpark, och med utställningar, informationsmaterial och kunnig personal berättar de mer om Färnebofjärdens unika älvlandskap.
Vandring
För den som bara vill ta en kort promenad passar Granön utmärkt. Brukspatron Gustaf Benedicks anlade en engelsk park här 1876. Många arter som inte växer naturligt i området hittar du på den vildvuxna ön. Stigen går längs vattnet över några pittoreska broar och hela rundan är en knapp kilometer. Stanna till vid den gamla eken längst ut på ön. Den sägs ha läkande kraft. Mitt i forsen, tre minuter från bruket, hittar du denna pärla.
Gästrikeleden passerar Gysinge på sin färd mellan Hedesunda och Österfärnebo. Västerut följer du älvstranden genom nationalparken. Efter 6,5 km kommer du till Koversta Gammelby. Här har tiden stått stilla. Byn förblev orörd vid det laga skiftet och därför är Koversta en av få svenska byar som ser ut som de gjorde på 1700-talet.
Går du leden österut passerar du Norrlands största högmosse, Jordbärsmuren. Högmossarna är en av de artfattigaste vegetationstyperna i Sverige. Den gamla järnvägsbanken tar dig vidare mot vackra Hedesundafjärden.
Gillar du industrihistoria och fin natur är Järnvägsbroarna ett absolut måste när du besöker Gysinge. Bara 600 meter från själva bruket ligger dessa vackra bågbroar som byggdes av Göteborgs Mekaniska år 1900 som en del av järnvägslänken Sala-Gävle. Du går säkert över då det idag finns spång och skyddsräcken. Dessa broar kan vara starten eller slutet av en fin vandring längs älven på drygt 8 kilometer.
Cykling
I naturen runt Gysinge finns det utmärkta möjligheter till cykling. Du kan även hyra mountainbikes, mer information får du via Naturum eller Äventyrscentrum.
Paddling
Det vackra älvlandskapet lämpar sig mycket väl till paddling, kanske den bästa möjligheten att komma den unika miljön i Färnebofjärden nära. Färnebofjärden är även känt för forspaddling. Mer information om paddlingskartor och möjlighet att hyra kanoter/kajaker får du via Naturum eller via Äventyrscentrum.
Löpträning
Den angränsande Färnebofjärdens nationalpark består av ett unikt älvlandskap i en påfallande vacker del av Nedre Dalälven med unika möjligheter till cykel, vandring och löpträning.
Fiske
Gysinge är välkänt bland fiskare. Öring och harr är de populäraste arterna, men allt fler börjar upptäcka det goda fisket på stor abborre och gädda. Forsarna vid bruket och vid Sevedskvarn erbjuder fiskrika vatten i vackra miljöer. Fiska på egen hand eller med någon av Dalälvens kunniga guider. Fiskekort för UWX-sjöarna, kartor, flugor och annat du kan ha glömt hittar du i Brukshandeln.
Bad
På bruket bakom Wärdshuset ligger en fin badplats med sandstrand och bryggor. Här kan ni svalka er efter dagens aktiviteter och njuta av utsikten över Färnebofjärdens nationalpark. På den lilla holmen en bit bort går kor och betar.
Se tillgänglighet och boka.