STF Gnosjö Vandrarhem

Mer om STF Gnosjö Vandrarhem

Gnosjö vandrarhem ligger i Töllstorps fritidsområde runt Töllstorpasjön med skogen som granne. Här bor du i fräscha, bekväma rum med våningssängar. Duschar och toaletter är placerade i direkt anslutning. Fullt utrustat gästkök. Varje rum har en liten uteplats med sittplats. Boendet är handikappanpassat.

Under simhallens öppettider finns caféteria. Frukost serveras alla dagar i högsäsong. Utanför säsong endast mot förbokning. Incheckning sker i Töllstorpshallen reception. Vänligen kontrollera öppettider. Vid ankomst utanför dessa tider kontakta boendet i god tid för instruktioner hur du får tillgång till nyckel.

Runt boendet finns konstgräsplan, simhall, bastu och fullutrustat gym. Motionsspår i skogsmiljö ligger i direkt anslutning. Dessutom hittar du rekreation som bordtennisbord och volleybollplan.

I direkt anslutning till vandrarhemmet finns fina vandringsleder till nationalparken Store Mosse och naturreservatet vid Isaberg. Närområdet bjuder på många upplevelser, exempelvis en dagsutflykt till Isaberg med sitt stora utbud av såväl vinter- som sommar äventyr med skidåkning och en spännande höghöjdsbana.

Gnosjöandan är rikskänd, och här kan man besöka Hyltens och Töllstorps industrimuseum. Den närbelägna lilla charmiga köpstaden Värnamo bjuder på både Bruno Mathson Center och det nya muséet för konst & design, Vandalorum. Barnfamiljen ska inte missa en utflykt till klassiska westernstaden High Chaparral.

Upplev.

I hjärtat av Gnosjöandans vagga ligger Töllstorps fritidsområde. Med sina nästan 200 hektar av småländsk skog i Gnosjö finns här något för de flesta. Töllstorps fritidsområde erbjuder allt från vandring, cykling, bad, lägerverksamhet och boendemöjligheter och lite till. På området hittar du även Töllstorpshallen, en sporthall som inhyser både gym, cafeteria och simhall samt Gnosjö vandrarhem.

Vandra & löpa.

Töllstorps fritidsområde ligger beläget i nordvästra delen av Gnosjö tätort. Här kan du på en stor yta vandra och löpa både inom och utanför området. Det erbjuds tre elljusspår: 0,5, 1,5 och 3,5 kilometer som går genom typisk småländsk terräng.

Mellan dessa går även den 2 kilometer långa asfalterade Gnosjöslingan som sommartid lämpar sig för rullskidor, inlines, kickbikes och rullstolsburna. Vintertid prepareras denna slinga till ett populärt skidspår när vädret tillåter. Norr om dessa spår ligger sjön Töllstorpssjön. Runt denna går två leder på 4,3 respektive 7 kilometer.
Även de längre vandringslederna Kävsjölänken och Järnbärarleden förgrenar sig i Töllstorpsområdet. Kävsjölänken är cirka två mil vandringsled i kuperad terräng som går mot Store Mosse nationalpark.
Järnärarleden fungerar som både vandrings- och cykelled och går hela vägen till Isaberg.

X-rundan.

Fritidsområdet välkomnar dig till två av kommunens åtta X-rundor. X-rundan är en digital tipsrunda du går med den tillhörande app som du kan ladda ner via www.xrundan.com. Spåren Gnosjöslingan och Töllstorpssjön runt är båda X-rundor.

Cykla.

I Töllstorps fritidsområde finns flera häftiga slingor för MTB. Det är ett område som sköts utmärkt tack vare våra eldsjälar och cykelentusiaster ur den lokala cykelsektionen av Gnosjö fritidsklubb. I Töllstorp hittar du flera olika leder med varierande längd och svårighetsgrad.
Alla slingor utgår från Gnosjö fritidsklubbs gula klubbstuga på Fritidsvägen där du även hittar en fin pumptrack. MTB-lederna sträcker sig mellan 2,5 kilometer och 9 kilometer och är av olika svårighetsgrader. Graderingen på lederna följer europeisk standard.
Vill man hellre cykla längre sträckor med mer utmaning kan man cykla på Järnbärarleden och Kävsjölänken. Då dessa främst används av vandringleder vill vi påminna cyklisterna om att visa hänsyn för vandrare och vice versa.

Hinderbanor och utegym.

För den som söker ett litet äventyr och träning så Töllstorp erbjuder tre olika hinderbanor plus ett utegym. Från entrén till Töllstorpshallen är det bara ett stenkast till dessa. Motorikbanan lämpar sig för barn mellan 3-8 år, Ninjabanan riktar sig till barn mellan 9-14 år och den stora hinderbanan riktar sig till personer över 15 år. Utegymmet är bytt under vinter 2021/22 och erbjuder dig ett stort utbud av diverse styrketräning.

Skogsbad.

Shinrin Yoku, som det heter på japanska, bygger på att bada våra sinnen bland natur och skog. Idén kommer från 80-talets Japan då man ville lyfta naturnära upplevelser i hälsofrämjande syfte.
Detta är något vi gjort även i Töllstorpsområdet. I området finns fem stycken skogsbad som ligger vid extra fina platser utmed slingan Töllstorpasjön runt.

Töllstorps industrimuseum.

Töllstorps industrimuseum visar framväxten av småindustrin i Gnosjö från 1700-talet och framåt. Med inlevelse och passion får du här en uppvisning av tillverkning av vispar, musfällor, betsel, hårnålar, säkerhetsnålar, kakformar, räfsor, siktar och hönsglasögon med hjälp av vattenkraft.
Det finns bland annat två kvarnar, en smedja och Gnosjös första automatmaskin tillverkad 1881. Till en början drogs tråden med hjälp av hästar, men omkring år 1750 började man dra tråd med hjälp av vattenkraft. Under guidningen går man en slinga som till största del är en grusad stig.

Store Mosse Nationalpark.

Store Mosse nationalpark har Sveriges största myrmark söder om Norrland. Här finns en omväxlande natur och ett rikt fågelliv. Flertalet vandringar leder runt om parken. Här finns även ett Naturum med intressanta utställningar, informationsmaterial, en konserverad björn och en mysig miljö för en stunds vila.

Vandalorum och Bruno Mathson Center.

Den närbelägna småstaden Värnamo är väl värd ett besök. Här finns Bruno Mathson Center, friluftsmuseet Apladalen och den kända Per och Kersti statyn på torget. Strax utanför centrum finns det nya muséet för konst & design, Vandalorum.

High Chaparall.

Barnfamiljen ska inte missa en utflykt till klassiska westernstaden High Chaparral. Att besöka High Chaparral är som att kliva rakt in i Vilda Västern, så som det såg ut på 1870-talets i Amerika. Här finns karaktärer, shower och upplevelser som gör ditt besök spännande, lärande och äventyrligt.

Isaberg.

Mitt i den stillsamma småländska skogen finns här oändliga möjligheter för den äventyrslystne. Bland aktiviteterna på berget finns både svindlande utmaningar och pulshöjande pass. Alpin utförsåkning, mountainbiking, rodel, höghöjdsbana är några av de många aktiviteter som finns här.

Grupper.

Vi vill välkomna alla grupper och sällskap till Gnosjö vandrarhem. Med fotbollsplaner, simbassäng, motionsspår i anslutning finns det mesta för ett lyckat läger eller sammankomst. Med närheten till outdoor, träning och större besöksmål kan man lätt få en lägerhelg här.

Möjlighet att bo prisvärt i 4-bäddsrum och fixa egen mat i gästkök eller på utegrillarna är andra faktorer som passar gruppen. Med totalt 48 fasta bäddar och närheten till natur och kultur kan grupper, sällskap och föreningar komma till Töllstorp i Gnosjö njuta av allt som erbjuds inom korta avstånd. Värt att nämna är att man även kan hyra separat matsal och kök som ligger granne med vandrarhemmet. Wi-fi finns i byggnaden och öppet för våra gäster. Det finns även möjlighet att beställa måltider.

Välkommen att göra förfrågan via formuläret här på sidan eller kontakta oss direkt för offert.

Välkomna till Gnosjö!

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag

    Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

    Stäng

    Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

    Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.