STF Brunskog Vandrarhem

Upplev

STF Brunskog Vandrarhem ligger naturskönt i närheten av sjön Värmeln. Det fina läget gör att äventyren alltid väntar runt knuten, så låt oss dela med oss av våra bästa tips på saker att se och göra medan du bor hos oss.

Att göra i skog och mark

Upptäck Brunskogs djupa skogar
Prästtjärnet och Fjällstugan ligger mitt i Brunskogs skogar. Du kan följa en vandringsled från vandrarhemmet hit. Hela rundan till Prästtjärnet och tillbaka till vandrarhemmet är ca. 6.4 kilometer. Leden bjuder på en varierande terräng så var beredd på att du kanske inte håller dig torr om fötterna hela vägen. Det finns även en markerad led runt Prästtjärnet som är ca, 1,6 km

Möt en ståtlig 500-åring
Nolbytalla är tallen som sägs vara drygt 500 år gammal. Enligt boken ”En bok om Brunskog”, som gavs ut 1946, var tallen då omkring 450 år gammal. Visserligen var det längesedan tallens grenar pryddes av gröndraperade barr, men det är ändå rätt häftigt att se Nolbytalla resa sig ståtligt längs Stensjövägen.

Stenkôrka – stenkyrkan i Brunskog
Tillhör du en av dem som tycker att allt blir roligare när barnen får bestämma? Då ska du inte missa ett besök vid Stenkôrka! När Brunskogs kyrka byggdes på 1870-talet, inspirerades nämligen bygdens barn till att själva uppföra en liten kyrka med ett manshögt torn, mitt i skogen… ”Stenkôrka i Skog”, som den kallas i folkmun är ovanligt välbevarad och under sommaren håller man ibland friluftsgudstjänster just här.

Sport, aktiviteter och nöjen

Golfa i Värmlandsterräng
Bara cirka 10 kilometer från vandrarhemmet ligger Arvika Golfklubb som erbjuder driving range, putting greener, golfshop samt förstås även en restaurang som erbjuder vällagad husmanskost. Den lätt kuperade 18-hålsbanan är i dag en av Värmlands mest populära golfbanor.  Golfanläggningen har, förutom golfbanan, en trevlig miljö för både friskvård och avkoppling.

Skidor på längden
De vintrar vi har snö så finner du närmsta skidspår spår på Arvika Golfbana, som ligger endast 10 kilometer från vandrarhemmet. Men om du kan tänka dig att åka en liten bit så erbjuder Mangskog flera fina spår ca. 17 kilometer bort. Klicka här för mer information om skidspåren i Arvika kommun.

Föredrar du utförsåkning?
Inga problem. Från oss får du ganska nära till de flesta backarna häromkring. Värmland hyser många fina skidanläggningar. Ski Sunne skidanläggning ligger till exempel bara 40 kilometer bort, precis som som Valfjället som erbjuder utförsåkning ca 55 kilometer från vandrarhemmet. Hovfjället och Branäs ligger ca en timmes bilresa från Brunskog.  Är du på jakt efter en mindre backe kan vi till exempel rekommendera närliggande Rackstadbacken i Arvika.

Byamossarna och Hertigparets vandringsled
Ca 22 kilometer från vandrarhemmet finns Naturreservatet Byamossarna.  Det beskyddas av prinsparet H.K.H. Prins Carl Philip och H.K.H. Prinsessan Sofia och är Arvika kommuns största sammanhängande myrområde. I området finns en bland annat Hertigparets vandringsled som är 3,5 kilometer lång samt en fin raststuga.  Vid god snötillgång vintertid går dessutom flera skidspår i området och det är tillåtet att åka skoter på markerade skoterleder. Området nås bäst från Mossen i Mangskog.

Rokkmakkstugan  och Ängenleden
Tre mil norr om Sunne, och drygt 40 kilometer från STF Brunskog Vandrarhem ligger Rokkmakkstugan. Platsen är året om en oas för både stora och små. Här kan barnfamiljer roa sig hela dagen med hisnande turer utför pulkabacken ner mot sjön från stugan. Framför den öppna spisen i stugan kan du värma dig, äta något gott från caféet eller bara umgås.

På sommaren är det storslagna naturupplevelser längs fantastiska vandringsleder som väntar på dig. Ängenleden är en fin led på 17 kilometer som går i kuperad terräng, främst i skogsmark. Längs leden finns två vindskydd och ett antal rastplatser. Vill du inte vandra kan du roa dig med att bada, fiska eller paddla i den vackra Ängsjön

Naturreservatet GlaskogenGlaskogen är Värmlands största naturreservat omfattande 28.000 ha mestadels skogsmark av vildmarkskaraktär. I naturreservatet finns 300 km vandringsleder att välja på. Allt från rundturer för några timmar till veckolånga turer med övernattningsmöjligheter i vindskydd, övernattningsstugor eller lägerplatser. I området finns fina kanotleder och en mängd fina sjöar med drickbart vatten. Här hittar du också bra fiskemöjligheter, fiskekort krävs. Mer information hittar du på Glaskogens hemsida.

Hantverk och shopping och kultur

Glimtar av gamla Sverige
På Skutboudden vid Värmelns norra strand ligger Brunskogs Hembygdsgård – ett intressant utflyktsmål för dig som är historiefantast. Här väntar ett 40-tal byggnader, varav de äldsta daterade till 1700-talet. Hembygdsgården arrangerar många evenemang som jul- och höstmarknad samt hantverksmässa. Och givetvis Gammelvala i juli då hembygdsgården under åtta dagar återupplivar gamla hantverk och arbetsmetoder. Läs mer om evenemangen.

I Gustaf Frödings spår
”Sveriges vackraste landsväg” så kallas vägen öster om sjön Mangen, som Gustaf Fröding ofta vandrade mellan systern Matildas hem i Slorud och vännerna i Mangskogs prästgård. I denna vackra bygd fick Gustaf inspiration till många dikter.

Botanisera bland antikviteter i Matildas Antikbodar
På Slorudsborg i Brunskog kan du botanisera bland charmigt nötta vardagsting från Matildas tid. Passa på att njuta av den lummiga omgivningen när du ändå är här. För det var ju faktiskt den som inspirerade Matildas bror Gustaf Fröding till många av hans dikter. Här kan du läsa mer om butiken och dess öppettider.

Besök Brunskogs keramik
På Brunskogs Hembygdsgård Skutboudden ligger Brunskogs keramik. Passa på att besöka verkstaden som är öppen för besökare året om. Brunskogs keramik arbetar med lergods i egen formgivning och har självfallet även föremål till försäljning i butiken för dig som blir sugen på att förgylla hemmet med ett minne från besöket här.

Högklassigt linne
Vid Klässbols Linneväveri vävs dukar och servetter både maskinellt och för hand. Linneprodukterna skickas sedan vidare för leverans till inga mindre än kungligheter, ambassader och Nobelfester. Men du som vill är förstås välkommen att besöka butiken och inspireras av den vackra miljön. Till Klässbols Linneväveri är det cirka 24 km från oss.

Vildhjärta – täljda väsen
Vildhjärta är konstnären Maria Westerbergs unika figurer täljda i trä som du kan få kika på under ett sommarbesök i butiken med samma namn. ”Jag följer faunens flöjt och går ut i skogen med öppet sinne och tom korg […]. Sen täljer jag i trä och i ord det som berättas vill”. Av det som Maria plockat i skogen skapar hon de allra vackraste väsen. Kom och se efter själv!

Gårdsbutiken Tinas Ting
Om du är ute och åker längs gamla 61:an i Ålgården ska du definitivt hålla utkik efter gårdsbutiken Tinas Ting. Här väntar massor av inspiration till dig och ditt hem. I utbudet kan du hitta bland annat glas, smide och keramik. Spana in Tinas Ting på Facebook för det senaste om vad som händer i butiken.

Rackstadmuseet
Det var skulptören och bildhuggaren Christian Eriksson, uppvuxen i Taserud som i mitten av 1890-talet lät bygga sin Ateljé Oppstuhage som idag finns bevarad som en del av Rackstadmuseet. Här bildades också Rackstadkolonin, Sveriges främsta konstnärskoloni, med bland annat konstnärsparet Gustav  och Maja Fjæstad. Det är inte bara måleriet som lyfts fram på museet, konsthantverket har också en viktig plats med keramik, smide, textil och möbelsnickeri av högsta klass. Det är en unik miljö och visar på en av svensk konsthistorias verkliga pärlor. Vid sidan av museets samlingar visas alltid temporära utställningar med både samtids och historiska konstnärskap. I caféet serveras lunch och hembakade bakverk för den som är sugen och i museibutiken hittar du allt från vykort till keramik från trakten. Mer information om Rackstadmuseet.

Fordonsmuseet
Under ett och samma tak finns Arvika Fordonsmuseum, Club MC-Verteranerna och Thermiamuseet. Ett besök ger dig en rolig och nostalgisk resa bland mängder av bilar, motorcyklar, mopeder, lättviktare, hästvagnar, slädar, cyklar, modellbilar, spisar och pannor. Läs mer om Fordonsmuseet.

Berättarladan och Rottneros Park
Varje sommar kommer runt 25 000 besökare till Sunne för att se Västanå Teaters föreställning i Berättarladan som  ligger 32 km från Brunskogs Vandrarhem. Berättarladan ligger alldeles intill Rottneros Park, som är en unik skulpturpark med formella parkrum, sköna naturparker och nyskapande trädgårdsformgivning i en spännande kombination. En plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner som längtar efter att berätta. Läs mer på Berättarladan och Rottnerospark.

Guidad tur hos Selma Lagerlöf
Författaren Selma Lagerlöf (1858-1940), föddes på Mårbacka i Östra Ämtervik. Du känner säkert till en av hennes mest älskade karaktärer Nils Holgersson, men visste du att Lagerlöf också var den första kvinna att motta Nobelpriset i litteratur 1909? Eller att hon satt som första kvinnliga ledamot av Svenska Akademien? Lär dig mer om Selma under en guidad tur på Mårbacka.

Lars Lerin Museet i Karlstad
Med programmet ”Vänligen Lars Lerin”, blev Lars Lerin känd över hela Sverige. Nu fick även de som inte tidigare kände till honom upptäcka vilken stor konstnär han är. Sandgrund i Karlstad var en gång i tiden en välbesökt dansrestaurang, men här kan du nu titta på Lars Lerins underbara tavlor.

Bilkyrkogården I Båstnäs
Till bilkyrkogården i Båstnäs vallfärdar människor från hela världen. För många konstnärer och fotografer är bilskroten, med delvis överväxta bilar, en inspirationskälla. Här finns runt tusen skrotade bilar från 40-, 50- och 60-talen, en ren nostalgitripp för den motorintresserade. Kyrkogården är ett monument över en tid som flytt och en installation där naturen är den viktigaste aktören. Båstnäs är en plats för inspiration och ger alla som gillar kreativitet en kick!

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.