STF Blåhammaren Fjällstation

Dagsturer

Planerar du att göra dagsturer från Blåhammaren fjällstation? Det finns många fina dagsturer att välja på. Är vädret stabilt så kan du se nästan hur långt som helst och din dagstur blir oförglömlig. När du sen kommer tillbaka till stationen igen kan du lugnt koppla av med en efterfjälldrink eller prova vår egen fruktsoppa. Efter en varm bastu väntar sen en höjdarmiddag vid kvällningen. Glöm inte att kolla vädret och ta med dig ett lunchpaket innan avfärd! Karta för området är Z6 Sylarna-kartan.

Blåhammarkläppen – ett måste när du är på Blåhammaren
Precis intill stationen ligger Blåhammarkläppen, vårt hemmafjäll på 1163 meter över havet. Utsikten mot två länders fjällvärldar är slående. Detta är en icke markerad led. Åk förbi personalhuset i sydvästlig riktning, vik långsamt av västerut mot toppen. Turen är cirka 1 km enkel väg och passar alla som orkat ta sig upp till Blåhammaren. Höjdskillnad cirka 80 meter. Återfärden sker antingen samma väg eller via en sydostlig tur nedför, cirka 1,5 km nedför. Efter nedfarten följer du leden från Storerikvollen tillbaka. Detta är den enda dagsturen från Blåhammaren som börjar med uppförslutning.

Gräslidsfjället – en trevlig tur i skön terräng
I nordväst, i riktning mot Rundhögen, ser du Gräslidsfjället. Fjället är 1075 meter högt. Från Blåhammaren börjar du med att följa leden mot Rundhögen och sneddar sedan oledat åt nordväst. Lämpligast och närmast är att nå toppen från sydost/ost/nordost – vägen är för brant och stenigt på västra halvan. Avståndet är cirka 2 km enkel väg. Hemvägen kan förslagsvis gå via vindskyddet Gräsliden och sen tar du dig tillbaka till Blåhammaren via markerad led.

”Lilla Jämtlandstriangeln” – långtur men ändå dagstur
Detta är en dagstur för dig som orkar hålla ett högre tempo och är hyfsat van vandrare eller skidåkare. Sträckan är cirka 20 km. ”Lilla Jämtlandstriangeln” går från Blåhammaren via Entjälens vindskydd till Ulvåtjärn och sen tillbaka till Blåhammaren. Höjdskillnaden mellan högsta och lägsta punkt är 235 m. Turen är väl rösad och markerad hela vägen.

Norska gränsen tur och retur – bara 17 km
Att åka skidor över till Norge är ett roligt minne att ha med sig hem från fjällsemestern. Från Blåhammaren följer du den markerade leden mot Storerikvollen, först i sydlig riktning och sen västlig. Till gränsen är det cirka 8-9 km. Efter 7 km når du Endalens vindskydd, en lämplig raststuga innan gränsövergången följt av hemfärd.

Blåhammarfjället runt – variera obanad med ledad terräng
Varför inte runda hela Blåhammarfjället när du ändå är i området? I så fall följer du kraftledningen i nordostlig riktning, cirka 3 km nedåt. Vik sen av längs Blåhammarfjället österut, efter cirka 2 km når du leden mellan Rundhögen och Ulvåtjärn. Följ leden söderut mot Ulvåtjärnens vindskydd, cirka 5 km. De sista 6 kilometrarna tillbaka till Blåhammaren sker i nordvästlig riktning. Turen är cirka 16-17 km och börjar med obanad terräng som sen övergår i markerade leder, en fördel om vädret skulle bli sämre under dagen.

Fjällbokningen

010-190 2360 Vardagar kl 9-12

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så återkommer vi med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.