Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Blåhammaren Fjällstation

Vår högst belägna fjällstation, känd för sin mat och utsikt

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor
STF Blåhammaren Fjällstation kommer att påverkas av den nya markupplåtelsen i Jämtland och Härjedalen från och med 2024. Läs mer här

Om boendet

Blåhammaren är STFs minsta och högst belägna fjällstation med utsikt över både norska och svenska fjäll. Vi är kända för den vällagade, lokala maten där det goda värdskapet står i fokus. Se till att förboka din vistelse hos oss för att garantera din plats.
Läs mer
Blåhammaren är STFs minsta och högst belägna fjällstation. Den ligger på kalfjället i västra Jämtland, 1086 meter över havet. Utsikten är fantastisk med Helags och Sylmassivet i söder och den norska fjällvärlden i väster.

Vi ligger mitt i väglöst land och hit vandrar du eller går på skidor. Inkörsportarna är Storulvån, Rundhögen samt Storvallen. Till Blåhammaren kommer gäster på leder från alla väderstreck för maten, fjällvärldens längsta bastuutsikt och för att gå den klassiska Jämtlandstriangeln (Sylarna, Storulvån, Blåhammaren.)

Vi serverar frukostbuffé klockan 7.00-9.00. Under dagen från klockan 11 kan du äta lunch, hembakat fika eller vår berömda fruktsoppa från 1913.

Vår omtalade trerättersmiddag med tillhörande presentation startar prick klockan 18.00 varje kväll. Du kan bli placerad tillsammans med andra gäster. Vi har fullständiga rättigheter och komponerar varje kväll ihop ett dryckespaket till middagen. Vår middag är en av huvudanledningarna till att många kommer till oss och ska därför bokas i samband med bokning av logi, då vi har ett begränsat antal platser.

Vår omtalade och vällagade mat är gjord på fjällko, röding, ren eller älg – allt från Jämtland/Härjedalen. Äter du inte detta eller har du allergier/specialkost ska du nämna det vid din bokning för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt.

Vill du tälta hos oss? Vid stationen betalar du som medlem 200 kronor per person för en serviceavgift som inkluderar att du får använda alla våra faciliteter såsom toaletter, utedass, bastu, duschar, självhushållskök, torkrum. Fram till 7 dagar i förväg har vi begränsat antal middagsplatser avsedda för tältare. I mån av plats släpps eventuellt fler platser 7 dagar innan ankomst.

I vår lilla butik kan du köpa godis, snacks och enklare mat att laga själv i vårt självhushållskök. Det finns också hygienprodukter, mössor och t-shirts. Vår butik och reception har öppet klockan 08-22.

STF Blåhammaren är kontantlöst. Du kan förbetala din vistelse, men på plats kan du endast betala med kort.

Varmt välkommen!

Vår service

 • Restaurang

  Restaurang finns. Öppettider kan variera utifrån säsong.

 • Butik

  Proviant och i vissa fall friluftsutrustning finns till försäljning. Sortiment varierar.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Bastu

  Bastu finns.

 • Wifi

  Wifi i allmänna lokaler och/eller på rummet.

 • Kaféservering

  Enklare mat-och caféservering.

 • Frukost

  Frukost ingår i rumspriset eller finns att köpa mot tillägg. Öppettider/utbud kan variera utifrån säsong.

 • Grupper

  Boendet har möjlighet att ta emot grupper om minst 10 personer.

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, läger eller skolresa? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

  Specificera gärna vilken typ av arrangemang:
  Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

  Se tillgänglighet och boka. Från 400 kr

  Sök & boka

  Kontakt och öppettider

  Adress:

  STF Blåhammaren Fjällstation
  837 71 Duved

  Hitta till boendet
  Till Blåhammaren måste du vandra eller åka skidor. Närmaste bilvägar finns vid Storulvån (12 kilometer), Storvallen (14 kilometer) och Rundhögen (10 kilometer). Alla tre platserna har bilparkeringar.
   
  TÅG
  Du reser smidigt med SJ fram till Duved och Enafors, därefter anslutande transfer med Wänseth buss. Transfern går enligt fast tidtabell och anknyter till vissa av tågens ankomster och avgångar, men det går även bra att boka en privat transfer på andra tider om så önskas. För aktuell tidtabell och priser se www.wansethbuss.se/tidtabell/

  Snälltåget kör direkt från södra Sverige till Enafors två dagar i veckan från vecka 9 till påsk samt under juli - september, med anslutande transfer till och från Storulvån som ingår i resans pris. Du kan köpa hela resan med transfer till och från Storulvån på www.snalltaget.se

  Med ett aktuellt STF medlemskap har du 10 procent rabatt på samtliga biljetter hos både SJ och Snälltåget.
   
  BIL
  Kör E14 förbi Åre. Efter cirka 4 mil avfart till vänster skyltat fram till Storulvån. Vägen till Storulvån går i kanten av kalfjället och är känslig för drivsnö. Vid blåsigt väder kontakta STF Storulvån före bilfärden.

  OBS! VÄG 1019 till Storulvån är nattstängd mellan 22:00-08:00 perioden 1/2-15/4. Vid besvärliga väderförhållanden kan vägen stängas med kort varsel även övriga tider.

  GPS-koordinater:

  N63.187081°, E12.174362°

  Kontakt:

  +46 10190 24 11 blahammaren@stfturist.se

  Behöver du hjälp med bokningen?

  STF Blåhammaren Fjällstation

  In- och utcheckningstider:

  Incheckning (tidigast): 14:00
  Utcheckning (senast): 10:00

  Öppettider

  2024:
  22 februari – 19 april
  1 juli – 6 oktober

  Öppettider reception

  8.00-22.00

  Antal bäddar

  51-75

  Följ STF Blåhammaren Fjällstation

  Vårt hållbarhetsarbete

  • Green Key

   Green Key

   Boendet uppfyller strikta hållbarhetskriterier med tyngdpunkt på miljö som granskas årligen och kräver ständig förbättring. Läs mer här.

  • Hållbarhetslöftet

   Hållbarhetslöftet

   Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

  Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

  Det jämtländska landskapet skapar möjligheter för lokala producenter av mat, dryck och kultur – något vi är stolta över och försöker förmedla i vår restaurang. Här finns alla förutsättningar för hållbar turism. Läs vidare om vårt hållbarhetsarbete, som blir allt bättre tillsammans med dig!

  Det har vi gjort hittills
  STF Blåhammarens fokus har länge varit mat och dryck. Ren, ko, älg och röding som serveras i vår restaurang levereras av lokala producenter och vi försöker alltid i första hand välja lokala och ekologiska livsmedel. Även vår dryck försöker vi ha så lokal som möjligt. På frukosten hittar du KRAV-märkta och ekologiska val. Vår butik erbjuder dig som gäst att välja ekologiskt.

  Vi har avlagt STFs Hållbarhetslöfte och vi är Green Key-certifierade. Stationen värms upp med el som är miljömärkt med Bra Miljöval. Detta innebär att energin kommer från vind- och vattenkraft. Vi är medvetna om att vi befinner oss mitt ute på fjället i en känslig miljö och är därför noga med att använda så lite kemikalier som möjligt till tvätt och städ. De kemikalier vi använder oss av är miljömärkta (och lokala – tro det eller ej!).

  Hur kan du som gäst hjälpa oss?
  Ett av våra största problem är soporna. Vi är glada att fler vill upptäcka fjällen, men sopsäckarna blir tyngre och tyngre. Vi måste antingen flyga ner dem med helikopter eller ta ned dem via marktransporter som båda tär på vår miljö. Därför är det bästa du som gäst kan göra; bär med dig skräpet ner från fjället.

  Vi har källsorteringsstationer för att du ska sortera ditt avfall. Undvik att diska under rinnande vatten, att vädra och dra på elementen samtidigt, spara på vattnet, och ta med dig eget reselakan och din egen handduk.

  Det är endast tillsammans med dig som gäst som vi på STF Blåhammaren fjällstation kan nå våra mål om en långsiktig och hållbar turism. Tack för din medverkan och kom gärna med förslag om hur vi kan förbättra vårt miljöarbete!

  Hjälp oss göra skillnad

  Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla. Bli medlem idag.

  Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

  Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.