STF Berguddens Fyrvaktarbostäder

Mer om STF Berguddens Fyrvaktarbostäder

En landmil ut i havet utanför Umeå och fastlandet ligger Holmöarna. Ögruppen består av flertalet öar med Holmön som huvudö. Holmön är idag den enda ön i Västerbottens skärgård med en bofast befolkning året runt och är därför sommar som vinter en levande bygd. Närheten till havet har tidigt format livet på ön, där människor levt och verkat i århundraden. Platsen rymmer även en rik kultur- och naturhistoria. Bykärnan med sin bullerbykänsla är välbevarad och är med det kringliggande kulturlandskapet klassat som riksintresse. Holmöarna rymmer också ett av Sveriges största marina naturreservat såväl som Västerbottens största naturreservat utanför fjällkedjan. Ja, här finns att utforska och uppleva. Här finns anledning att stanna länge.
 
Längst västerut, vid vägs ände, står Berguddens fyr. I över 130 år har fyrljuset från fyren varnat och väglett sjöfarare på färd genom Norra Kvarkens osäkra vatten. Här har fyrvaktare med familjer bott och verkat genom historien. Idag kan du här leva dig in fyrvaktarlivet på Berguddens utsatta läge, se solen gå ner över havet, dimman rulla in eller fyrljuset dansa i vågorna på Norra Kvarken.
 
Det unika läget långt ute till havs innebär också särskilda förutsättningar för dig som gäst. I fyrvaktarbostäderna finns varken uppkoppling eller rinnande vatten. Toaletten är utedass, i köken råder självhushåll och för dusch gäller havet eller i tvättfat och kanna. Enkelhet råder och skapar en upplevelse av en annan sorts lyx. Med platsens magi och naturens kraft utanför fönstret. Ett möte med en plats, med historien och med naturen.

Varmt välkommen till Berguddens fyrvaktarbostäder

Josefin Lämås

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag

    Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

    Stäng

    Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

    Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.