Upplev mer
Det finns många anledningar till att stanna i fina Siljansbygden. Här är det gott att bara vara samtidigt som det finns mycket att se och upptäcka. I området samarbetar vi med flertalet engagerade och erfarna guider som kan guida till natur- och kulturupplevelser så som paddlingsupplevelser, kulturhistoriska vandringar eller till den lokala hantverkstraditionen. Hyr en egen bastuflotte och glid ut på Siljan, åk på bäversafari, gå på en snöskotur i de djupa dala-skogarna eller träna armarna i en kyrkbåtsrodd.
Vill ni hellre upptäcka området på egen hand så kommer här ett litet urval från oss, men det finns mycket mer så det är bara att fråga om ni vill ha fler tips på smultronställen eller aktiviteter.
Vandring
Kring Vikarbyn och Siljan finns många fina vandringsstigar och leder med varierande längd och svårighetsgrad. Vi har massor av kartor och guideböcker och tipsar gärna om bra leder och stigar i skog och mark. Här är några exempel.
Siljans strandvandring är en 10 km lättsam vandringsled som passerar Vikarbyn och följer Siljans strand till Rättvik (ca 7 km).
Signaturleden Siljansleden går i två slingor, en runt Siljan och Orsasjön och en norrut från Rättvik. Totalt rör det sig om 34 mil vandringsled, med många valmöjligheter för start- och slutpunkter samt vandringslängder. Leden går genom tätorterna Mora, Orsa, Rättvik och Leksand, vilket gör det lätt att kliva på leden där det passar dig. Siljansleden passerar Rättvik men smidigast ansluter ni från Vikarbyn genom att gå 3 km på grusvägen till Granmor.
För den mer strapatsrike är Dalkarlnsvägen en historisk vandringsväg som sträcker sig från Mora hela vägen till Stockholm. Ger man sig på hela sträckan så är den närmare 44 mil, men det går också bra att gå en kortare etapp så som Vikarbyn – Bjursås (cirka fyra mil).
Cykling
Runt omkring Vikarbyn och Siljan finns det gott om fina cykelleder, både i skogen och längs mindre vägar. Här finns slingrande grusvägar för familjerna, trixiga terrängbanor och hisnande ”downhill” för den adrenalinstinne. Sommartid erbjuds cykellopp för både amatörer och proffs. Utmana dig själv eller dina vänner och upplev vacker natur, kultur och tradition från cykelsadeln. Vi har kartor, utflyktstips och cykelverkstad samt möjlighet att förvara din cykel säkert. Vi har även cyklar för utlåning till våra gäster samt elcyklar och mountainbikes för uthyrning.
Ridning
Att rida och upptäcka de mysiga Rättviksskogarna från hästryggen är en minnesvärd upplevelse. På Silverhill Stable finns det fina trygga Nordsvenska hästar som du rider på i bekväm westernsadel och Bertil guidar er runt i skogarna. Ridturen avslutas med en god fika på stallbacken. Hör av er till oss så hjälper vi er att boka.
Fiske
Kring Rättvik finns det hur många natursköna tjärnar och sjöar som helst att fiska i, med bland annat abborre, gädda, gös, bäckröding, öring och harr. Här finns även några ”put-and-take”-sjöar. Vi tipsar gärna om våra favoriter och kan vara behjälpliga med fiskekort och viss utrustning. För att få ut det mesta och det bästa av ditt fiske rekommenderar vi gärna lokala fiskeguider som bäst känner till var det nappar.
Paddling
Vi samarbetar med ett nätverk av lokala naturguider och uthyrare som hjälper er att få tillgång naturen, kulturen och traditionerna runt Siljan och Dalarna. De har all utrustning som behövs och ni väljer om ni vill paddla själva eller med guide. Tidsåtgång och erfarenhet avgör plats och tur. De har såväl kajaker och kanoter som SUP för uthyrning och erbjuder också kompletta paket med mat och transfer där de hämtar upp er vid boendet och kör hem er när ni är klara, så ni kan njuta av naturen och paddlingen fullt ut.
Längdskidåkning
I Rättvik finns det massor av skidspår, både på konstsnö på IK Jarl (har även belysning kvällstid) och natursnö ute i de mysiga Rättviksskogarna. Spårprofil läggs också i snövallen på skridskobanan på Siljan. Åk längdskidor på Lerdalsberget i de så kallade ”Tolvåsspåren” – kuperade spår med både klassisk profil och skatebredd, eller i de flacka ”Kopparrännsspåret”. I anslutning till spåret finns en raststuga där ni kan värma er och vill ni grilla så finns det flera slogbodar med grillplatser.
Dalhalla
Kalkstensbrottet som blev en amfiteater mitt i den djupa Dala-skogen. En akustiskt utformad arena med mått som bildar ett slags idealiskt gyllene snitt, fast i 3 dimensioner, vilket gör att den kan jämställas med kända scener i antikens Grekland och Italien. Stort utbud av kända artister uppträder här. Dalhalla ligger en knapp mil bort och ett trevligt sätt att ta sig dit är på cykel (vi har cyklar som ni gärna får låna).
Hantverk
Vikarbyn och Siljanstrakten har en mycket rik hantverkstradition. Nittsjö Keramik med designers som Ingela Westergaard och Mikaela Willers ligger en kort cykeltur från Backlunds och har butiksförsäljning. Rättviks Hemslöjd och Handslaget har också försäljning av lokala hantverkare. Nusnäs ligger strax norr om Vikarbyn och är hem för Dalahäst-originalet. Här kan ni handla dalahästar (och annat lokalt hantverk) och se hur produktionen går till. Vill ni så går det också att få prova på att måla sin egen dalahäst.
Se tillgänglighet och boka.