Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Backadal Gård B&B Ystad

Backadal Gård är omgivet av hagar och åkrar med många fina vidder. Promenera bland fälten, hälsa på fåren eller hästarna i närheten eller bara njut av solnedgången från gården. Om du beger dig till toppen av kullen precis ovanför Backadal Gård, så kan du en klar dag se hela vägen till det välkända Ales stenar i öst. Inte långt därifrån ligger den oändliga stranden Sandhammaren som flera gånger blivit utsedd till Sveriges vackraste strand. Här finns gott om sanddynor och möjlighet att hitta en egen, privat plats för en stunds sol och bad. Österlen med hela sitt utbud finns på kort avstånd. Njut av nyrökt fisk i Kåseberga, besök medeltidsborgen Glimmingehus, Dag Hammarskjölds Backåkra och magiska Ale stenar.

Vandring

Södra Skåne bjuder på härliga vandringsupplevelser. Med Backadal Gård som utgångspunkt kan du välja att göra både kortare och längre vandringar. Terrängen är för det mesta platt och lätt att ta sig fram på så alla har möjlighet att vandra här. Genom Ystad går delled 4 av Skåneleden, den så kallade Österlenleden. Du kan välja att gå Skåneleden norrut med riktning mot Krageholmssjön och Snogeholmssjön alternativt österut från Ystad mot Kåseberga, Sandhammaren och vidare mot Simrishamn. Österlenleden mellan Ystad och Simrishamn följer nästan uteslutande havet. Du vandrar ut genom medeltidsstaden Ystad och vidare ut på Strandpromenaden i Sandskogen, genom strandnära tallskogar, förbi sanddynor och vita stränder, över ett böljande backlandskap med öppna betesmarker och svindlande vacker utsikt över hav och land. Det är en storslagen upplevelse att vandra över Hammarsbackar som sluttar brant mot havet. Mitt i detta magiska landskap ligger Ales stenar, Sveriges störst bevarade skeppssättning. Du vandrar förbi Dag Hammarskölds Backåkra, genom Hagestads naturreservat och över Sandhammarens vita, milsvida sanddyns landskap.

Du kan också vandra inne i Ystad. Ystad skulpturpark presenterar ett urval av offentlig konst allmänt tillgänglig utomhus i Ystad med tonvikt på nyare verk. Via Storytourist kan du kliva in i Wallanders värld och lösa en mordgåta. Och är du mer quiz-sugen laddar du ner YSTADappen och tar dig an Ystadquizet som är ett quiz med frågor som du löser med din mobiltelefon.

Cykling

Med naturnära cykelvägar, rik kulturhistoria och lokala matupplevelser längs vägen är detta område en praktfull cykeldestination att utforska. Det finns många fina cykelleder och cykelbanor runt om i Ystad och det är möjligt att cykla längs med havet långa sträckor. Cykelleden Sydkustleden passerar här och du kan välja riktning västerut eller österut från Backadal Gård och nå antingen Trelleborg eller Simrishamn på några timmar. Cykelled 102 är en del av Cykelleden Skåne, och etappen genom Ystad-Sjöbo tar dig med på ett varierat äventyr i de sydskånska omgivningarna. Cykla genom Ystads pittoreska stadskärna och fördjupa dig i historien innan du fortsätter norrut mot anrika möllor och slott. Längs vägen passerar du bland annat Krageholmsmöllan, Ystad djurpark och Snogeholms slott.

Strax norr om Sandskogen reser sig Ystads backar, unika kullar precis i Ystads utkant. Här hittar du ett imponerande utbud av mountainbike-leder, från nybörjarvänliga till avancerade spår. Eller varför inte testa vattencykling? En spännande vattensport som kombinerar cykling och vattennöjen. Med en speciell cykel designad för vatten kan du pedala fram längs sjöar, floder eller hav. Det är ett roligt sätt att utforska vattenlandskapet och njuta av naturen.

Kulturstaden Ystad

Ystad är en av Sveriges bäst bevarade medeltidsstäder. Ystads stadskärna bjuder på mycket historia, vacker arkitektur och många matupplevelser. Om du gillar Wallander, så har du här möjligheten att promenera eller cykla i Wallanders fotspår och uppleva bekanta platser från både böckerna och filmerna. På Ystad Studios Visitor Center möts du av en värld full av inspirerande filmmiljöer och prova-på-aktiviteter från filmens förtrollade värld. Kliv rakt in i studiobyggen, se och prova rekvisita och skapa själv med hjälp av de som jobbar här.
 
Besök det gamla klostret och rosariet, en rosenträdgård anlagd på vad som en gång var 1300-talsklostrets innergård. Intill rosariet hittar du också apelgården, örtagården och kålgården. Alla botaniska guldkorn som hyllar minnet av de franciskanermunkar som en gång levde och odlade här.

Precis utanför Ystads stadskärna, finns Ystads långa, nästan vita sandstrand. Här kan du även promenera längs med vattnet på den fina strandpromenaden.

Lokala matupplevelser

Ystad har flera riktigt bra restauranger och Backadal Gård hjälper dig gärna att hitta rätt utifrån dina önskemål. Här hittar du bland annat en restaurang som vunnit Skånes gastronomipris och en annan som fått en rekommendation från Guide Michelin. Både på sydkusten och Österlen väntar ett väldigt rikt utbud av kaféer och restauranger, det är ett eldorado för alla foodies och andra matälskare. Inom en halvtimme från Backadal Gård finns även många små eller stora gårdsbutiker där du kan hitta lokalt producerade produkter såsom kryddor, oljor, marmelader och mycket annat.

Kulturupplevelser 

Ystad och Österlen har ett fantastiskt rikt utbud av kultur och hantverk. Här bor aktiva teatersällskap granne med historiska lämningar. Nyskapande design lever sida vid sida med klassiskt måleri. Stora musikscener bjuder på aktuella konserter och lokala utomhusbiografer visar film för mindre sällskap. I byar och längs landsvägar hittar du hängivna hantverkare och bokhandlare, antikaffärer och loppmarknader, öppna ateljéer och muséer födda ur specialintressen. Här hittar du även slott, trädgårdar och en rad andra historiska platser att besöka.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.