Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Årås Kvarn

Årås historia

Årås Kvarn och vandrarhem är inrymda i byggnader, som tidigare tillhörde Årås säteri. Detta var på sin tid ”häradets förnämsta gods och herresäte”. Den verkliga storhetstiden var på 1500- och 1600-talet under släkten Gyllenstierna. Den förste kände ägaren var riksrådet Erik Eriksson Gyllenstierna af Lundholm, död 1502. Godset var därefter i ättens ägo under 200 år. Huvudbyggnaden som uppfördes på 1400-talet brann ner 1792 men byggdes upp igen till nuvarande utseende.

Årås bygdegårdsförening

Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn bildades 1983 och har i dag ca 350 medlemmar. Föreningen arbetar med att hålla igång och vidareutveckla verksamheten på anläggningen Årås Kvarn och härigenom i ett vidare perspektiv med att hålla bygden levande. Underhåll på lokalerna samt ombyggnadsarbete måste pågå ständigt. Man försöker därför att upprätthålla regelbundna arbetsdagar för sådant. På tisdagsförmiddagar ses alla som vill och hjälper till med aktuella projekt och underhåll av anläggningens grönområden. Bygdegårdsföreningen anordnar aktiviteter och event året om – sommarcafé, konstutställningar, musikevenemang, kurser med mera. Här hålls även populära kurser i byggnadsvård och restaurering av trädgård/park.

Vandra

Vid Årås kvarn finns flera vandringsleder där vi starkt rekommenderar Vildmarksleden med dess varierande natur. Vildmarksleden startar och slutar vid Årås Kvarn och du kan välja på 8,4 km eller 4 km. Det finns anslagstavlor längs leden som berättar om naturen och omgivningen. 30 minuter från Ulricehamn och Jönköping hittar du Vildmarksleden men även fler vandringsleder i Sjuhärad och Boråsregionen. Vandra i öppet kulturlandskap, högmosse, åsar och gammelskog.

Cykla

1,5 mil bort går cykelleden Ätradalen på 20 mil med start i Falköping och stopp i Falkenberg eller vice versa! Här finns också ”Änglaleden” en underbar vandrings-och cykelled på nära tre mil.

Kulturvägen Ekomuseum Västergötland – en upplevelse!

Njut av en levande landsbygd. Möt småskaliga landsbygdsföretagare och aktiva föreningar i övre Ätradalen med omnejd. Låt gamla gårdar, medeltida kyrkor, runstenar, stenåldersgravar och naturreservat berätta vår historia. Årås ingår i Kulturvägen Ekomuseum Västergötland, som sträcker sig mellan Ulricehamn och Falköping. Här finns en mängd besöksmål och aktiviteter såsom ett stort antal fornminnen och kyrkoruiner, bland annat Ekehagens fornminnesby.

Golfa naturskönt

Hos oss bor du på anrika Årås Säteri med nära till storslagna naturupplevelser nära inpå. Och för dig som uppskattar aktiviteter av det mer sportiga slaget finns det möjlighet att golfa på nära håll. Varför inte kombinera din golfupplevelse med historiska vingslag från 1500-talet hos oss.

Både Sveriges äldsta golfbana Ryfors Golfklubb och Ulricehamns Golfklubb erbjuder banor inom 25 kilometers radie. Varva golfrundorna med en vandring längs vackra Vildmarksleden som utgår från Årås. Prata med vår värdinna för mer information.

Se tillgänglighet och boka. Från 255 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.