STF Aktse Fjällstuga

Hitta till STF Aktse Fjällstuga

STF Aktse Fjällstuga är den andra stugan på Kungsleden mellan Kvikkjokk och Saltoluokta, oavsett om du startar i Kvikkjokk eller i Saltoluokta. Avståndet är ca 40 km från Kvikkjokk och ca 33 km från Saltoluokta. Avstånden varierar något beroende på säsong då sommar och vinterlederna delvis har olika sträckningar. Övernattningsmöjligheter på väg till Aktse finns i STF Pårte Fjällstuga som ligger ca 24 kilometer söder om och STF Sitojaure Fjällstuga som ligger ca 13 km norr om Aktse. För att komma till Aktse längs Kungsleden sommartid behöver du åka båt, oavsett om du kommer från norr eller från söder.

Sommartid kan du även ta dig till Aktse via Sitoälvsbron. Vandringen till Aktse blir då ca 16 km som kan kortas ned till ca 10 km genom att beställa båtskjuts på Laitaure. För att ta sig till Sitoälvsbron krävs eget fordon eller taxi. Följ vägen mellan Jokkmokk och Kvikkjokk till Tjåmåtis, där tar du avfarten mot Seitevare kraftverk. Fortsätt förbi kraftverket till vägens slut vid Sitoälvsbron och följ sedan den så kallade cykelstigen till Laitaure. Där börjar en markerad led till Aktse. Alternativt så bokar du båt från cykelstigen slut.

Avstånd från Tjåmåtis till Sitoälvsbron är ca 20 km. Observera att vägen mellan Seitevare kraftverk och Sitoälvsbron endast är öppen sommartid.

Läs mer om båtarna på https://www.svenskaturistforeningen.se/batar

Till Kvikkjokk kommer du enklast med buss från Jokkmokk. Närmaste järnvägsstation finns i Murjek. För mer info om resa till Kvikkjokk, se https://www.svenskaturistforeningen.se/kvikkjokk

Till Saltoluokta kommer du enklast med buss från Gällivare. För mer info om resa till Saltoluokta, se https://www.svenskaturistforeningen.se/saltoluokta

Läs mer om Kungsleden Saltoluokta-Kvikkjokk
https://www.svenskaturistforeningen.se/saltoluoktakvikkjokk

Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Sarek & Padjelanta
  • GPS-koordinater: N67.148672°, E18.305904°
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.