STF Aktse Fjällstuga

Sarek och Kungsledens port mellan Saltoluokta och Kvikkjokk

Flexibla bokningsvillkor Läs mer

Om boendet

På Laitaures norra strand, vid det gamla fjällhemmanet Aktse ligger STFs fjällstuga. Aktse är porten till Sarek och Kungsleden mellan Saltoluokta och Kvikkjokk passerar här, strax utanför gränsen till nationalparken.
Läs mer
Fjällstugan har två gäststugor samt ett stugvärdsboende med butik (sortiment large).
 
Den första stugan har två rum med 6 och 8 bäddar. I stugan finns även ett stort allrum och kök. Det är en trevlig stuga som är relativt nyrenoverad. Den andra stugan har två stycken 10-bäddsrum, med kök och två sovalkover i varje rum. I stugans hall finns hjälptelefon.
 
I området nära fjällstugan har du bitvis mobiltelefontäckning via Telia.
 
Om STF Aktse
STF Aktse ligger 1 km från sjön Laidaure och hit kan du ta dig längs Kungsleden både från Saltoluokta och från Kvikkjokk. Här finns reguljär båttrafik dagligen under sommarsäsongen.
Den som vill spara pengar och träna upp armmusklerna kan ro längs roddleden, men tänk på att sjön är stor och mycket väderutsatt.
 
Den andra vägen hit är att ta vägen upp från Tjåmotis till Sitoälvsbron. Därefter vandrar du tio kilometer längs en skogsväg (som går fint att cykla på) fram till båtlänningen i östra änden på Laitaure. Från båtlänningen finns det en markerad led till Aktse den är ca 6 km lång.
 
Du kan också beställa båtskjuts från östra änden- då har du bara en km att gå när du anländer. Observera att all båttrafik sker mot betalning. Ta med kontanter. För aktuell information se www.svenskaturistforeningen.se/batar
 
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.
 
Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Butik

  Proviant och/eller friluftsutrustning finns till försäljning. Sortiment varierar.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Bastu

  Bastu finns.

Se tillgänglighet och boka. Från 450 kr

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Hitta till boendet
STF Aktse Fjällstuga är den andra stugan på Kungsleden mellan Kvikkjokk och Saltoluokta, oavsett om du startar i Kvikkjokk eller i Saltoluokta. Avståndet är ca 40 km från Kvikkjokk och ca 33 km från Saltoluokta. Avstånden varierar något beroende på säsong då sommar och vinterlederna delvis har olika sträckningar. Övernattningsmöjligheter på väg till Aktse finns i STF Pårte Fjällstuga som ligger ca 24 kilometer söder om och STF Sitojaure Fjällstuga som ligger ca 13 km norr om Aktse. För att komma till Aktse längs Kungsleden sommartid behöver du åka båt, oavsett om du kommer från norr eller från söder.

Sommartid kan du även ta dig till Aktse via Sitoälvsbron. Vandringen till Aktse blir då ca 16 km som kan kortas ned till ca 10 km genom att beställa båtskjuts på Laitaure. För att ta sig till Sitoälvsbron krävs eget fordon eller taxi. Följ vägen mellan Jokkmokk och Kvikkjokk till Tjåmåtis, där tar du avfarten mot Seitevare kraftverk. Fortsätt förbi kraftverket till vägens slut vid Sitoälvsbron och följ sedan den så kallade cykelstigen till Laitaure. Där börjar en markerad led till Aktse. Alternativt så bokar du båt från cykelstigen slut.

Avstånd från Tjåmåtis till Sitoälvsbron är ca 20 km. Observera att vägen mellan Seitevare kraftverk och Sitoälvsbron endast är öppen sommartid.

Läs mer om båtarna på www.svenskaturistforeningen.se/batar

Till Kvikkjokk kommer du enklast med buss från Jokkmokk. Närmaste järnvägsstation finns i Murjek. För mer info om resa till Kvikkjokk, se www.svenskaturistforeningen.se/kvikkjokk

Till Saltoluokta kommer du enklast med buss från Gällivare. För mer info om resa till Saltoluokta, se www.svenskaturistforeningen.se/saltoluokta

Läs mer om Kungsleden Saltoluokta-Kvikkjokk
www.svenskaturistforeningen.se/saltoluoktakvikk...

Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Sarek & Padjelanta

GPS-koordinater:

N67.148672°, E18.305904°

Kontakt:

Behöver du hjälp med bokningen?

STF Aktse Fjällstuga

Öppettider

2023:
3 mars – 23 april
22 juni – 17 september

Antal rum

4

Antal bäddar

26-50

Vårt hållbarhetsarbete

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Hjälp oss göra skillnad

Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla. Bli medlem idag.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.